Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Det verste svik av en regjering eller et rettssystem må være å fyre opp under hat og hisse opp et dødelig farlig hysteri mot noen få dissidenter som tør å heve stemmen i et giftig ytringsklima, sa fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

– Det verste svik av en regjering eller et rettssystem må være å fyre opp under hat og hisse opp et dødelig farlig hysteri mot noen få dissidenter som tør å heve stemmen i et giftig ytringsklima, sa fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig. Foto: Aslaug Olette Klausen

Støttedemonstrasjon for Ayaz Nizami:

– Det verste svik er å fyre opp under hat og hysteri

– Pakistan burde bekjempe mobben, ikke de som sier meningen sin om religion, sa fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, i appellen sin i går.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2017 kl 11:04

I går ettermiddag var det demonstrasjon utenfor Pakistans ambassade i Oslo i protest mot landets fengsling av Ayaz Nizami, Rana Nauman og tre andre religionskritiske bloggere. De er beskyldt for å krenke profeten Muhammed med å laste opp «støtende innhold på sosiale medier».

Shakeel Rehman stod bak protestmarkeringen sammen med Cemal Knudsen Yucel.

Fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund var blant de som holdt appell. Antall fremmøtte utenfor ambassaden på Frogner i Oslo var rundt 30.

– Skuffende få, sa Sandvig til Fritanke.no etter demonstrasjonen.

Rehman på sin side var fornøyd med å ha fått så mange til å holde tale, på bare én ukes varsel. Særlig var han glad for at Sandvig og Elisabeth Eide fra Norsk PEN stilte.

Et svik fra myndighetene

I sin appell sa Sandvig blant annet at det verste svik av en regjering eller et rettssystem må være å fyre opp under hat og hisse opp et dødelig farlig hysteri mot noen få dissidenter som tør å heve stemmen i et giftig ytringsklima.

– Å bruke blasfemibeskyldninger for å stilne kritikk av religion og makt – og misbruk av makt, er et alvorlig brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det er en mobb som forlanger at bloggerne henrettes. Dette – denne mobben – skulle være det myndighetene var opptatt av å bekjempe. Ikke noen kritiske bloggposter i sosiale medier, sa Sandvig.

Hun uttrykte også at hun er glad for at Den internasjonale humanistunionen (IHEU), som både Atheist & Agnostic Alliance Pakistan», organisasjonen Nizami representerer, og Human-Etisk Forbund, er medlemmer av, benytter alle sine kanaler på å legge press på Pakistan for å løslate bloggerne.

IHEU forlanger blant annet at Pakistan garanterer for bloggernes frihet etter løslatelsen, noe Shakeel Rehman understreket flere ganger at det var grunn til å frykte for.

Folk tør ikke ytre seg

Elisabeth Eide fra Norsk PEN har bodd i Pakistan. Hun kunne fortelle at en bekjent i landet sier at skribenter, folk som lever av å ytre seg, lever i frykt.

Hun pekte på at bloggerne ikke har noen institusjoner som støtter dem. De er ensomme ulver, mens anerkjente forfattere har mer støtte.

– Frykten for angrep, paret med vissheten om straffrihet for voldelige ekstremister, gjør at mange analytikere og skribenter vegrer seg i en tid med svart-hvitt-fortellinger og dialogens død, sa hun.

Hun avsluttet sin appell med en oppfordring:

– La oss holde dialogen åpen med de som kan og vil lytte, med alle dem som bekymrer seg over utviklingen, ved ambassader og høyere læresteder, i medier og mange andre kretser, med alle dem som respekterer andres frihet like høyt som sin egen! sa Eide.

– Et sivilisert og sekulært samfunn er en skjør konstruksjon

I tillegg til Sandvig og Eide var det appeller av Ingalill Sandal i LIM, Cemal Knudsen Yucel (som var medarrangør) og Morten Guldberg fra Hedningsamfunnet.

Sandal pekte på at et sivilisert og sekulært samfunn er en skjør konstruksjon, og at det er viktig å vise ledelsen i andre land, som Pakistan, at likestilling og demokrati bidrar til økonomisk vekst og et bedre samfunn for alle.

Yucel avsluttet med å understreke at kampen for ytringsfrihet og meningsmangfold ikke bare foregår i Pakistan. En rekke andre land fengsler mennesker for deres meninger.

Mener hatpredikantene har kontakter i Norge

Rehman var veldig fornøyd etter at demonstrasjonen var gjennomført.

– Dette gikk over alle forventing. Det er så viktig å få satt fokus på denne uskyldige mannen. Vi tar religionsfrihet som en selvfølge her. Vi har frihet og risikerer ikke vold og forfølgelse, sa han.

Rehman minnet om at dette også har forgreininger til Norge.

– De hatpredikantene som krever bloggerne hengt har sine kontakter her, slo han fast.

– Men det kom ikke så mange?

– Det var fordi det var kort varsel. Det var flere som ikke kunne, men som veldig gjerne ville stille. Vi hadde ikke tid til å mobilisere flere folk. Men det viktigste er å få oppmerksomhet rundt bloggerne som er fengslet. Så dette er bare starten.

Skuffet over norsk-pakistanere

Planen videre er å få til et møte med Pakistans ambassadør i Norge, forteller Rehman.

Både Bente Sandvig og Shakeel Rehman ga uttrykk for at kontakten som nå er opprettet gir en åpning for et tettere samarbeid mellom Human-Etisk Forbund og nye sekulære muslimske, eller eks-muslimske, organisasjoner.

I tillegg ønsker Rehman kontakt med politikere for å få dem til å legge press på Pakistan for å garantere sikkerheten til bloggerne. Rehmann frykter at hatpredikanter vil få påvirkelig ungdom til å drepe.

Synes norsk-pakistanere bør engasjere seg

Like før demonstrasjonen var ferdig kom stortingsrepresentant Aamir J. Sheikh (Høyre) ut fra ambassaden. Han hilste blant annet på Walid Al-Kubaisi, men deltok ikke videre i demonstrasjonen.

– Jeg er litt skuffet over at det var så få norsk-pakistanere her. Men jeg forventer at norsk-pakistanere skal ta tak i dette. De lever i et tolerant land, og da bør de ta tak i utfordringene i sitt gamle hjemland. Det er det minste de kan gjøre. Vi skylder Pakistan det, sier Shakeel Rehman.

Like før demonstrasjonen var ferdig kom stortingsrepresentant Aamir J. Sheikh (H) ut fra ambassaden. Han hilste blant annet på Walid Al-Kubaisi. Sheikh deltok ikke i demonstrasjonen.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Like før demonstrasjonen var ferdig kom stortingsrepresentant Aamir J. Sheikh (H) ut fra ambassaden. Han hilste blant annet på Walid Al-Kubaisi. Sheikh deltok ikke i demonstrasjonen. Foto: Aslaug Olette Klausen

OPPDATERT: Arrangørene Shakeel Rehman og Cemal Knudsen Yucel presiserer at de tok initiativ til arrangementet som privatpersoner og ikke som representerer for hhv. SSI og Ex-Muslims og Norway, som det stod i en tidligere utgave av artikkelen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.