Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når staten varsler at den vil endre religionsfaget for å systematisk favorisere en religion er det klart at det kan tolkes som et klart tilbakeskritt, mener generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Når staten varsler at den vil endre religionsfaget for å systematisk favorisere en religion er det klart at det kan tolkes som et klart tilbakeskritt, mener generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Ett år siden KRLE-forliket

– Det er på tide med en avklaring

Det er ett år siden regjeringspartiene og KrF hestehandlet om RLE-faget, men hva som skjer med religionsfaget i skolen er ennå uvisst. – Det er på tide med en avklaring, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2014 kl 08:01

Det er i dag ett år siden avtalen mellom regjeringspartiene og KrF om et nytt religionsfag i skolen ble lansert. Human-Etisk Forbund ber nå Regjeringen om å avklare veien videre for RLE- faget i skolen.

– Det har vært usikkerhet rundt dette faget lenge. Først sto Regjeringen hardt på å innføre KRLE med 55 prosent kristendom, deretter har KrF gitt signaler om at det ikke er så farlig med faget allikevel. Så har vi ikke hørt noen ting. Det er på tide med en avklaring, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Forslag innen høsten 2015

Regjeringen har opprinnelig varslet at de skal komme tilbake til Stortinget med et forslag til Stortinget senest høsten 2015. Kristin Mile mener det er unødvendig å bruke så lang tid hvis planen uansett er å droppe faget.

– Dersom det er slik at faget uansett ikke blir noe av er det ingen grunn til å holde skole-Norge på pinebenken. Regjeringen bør avklare om dette faget blir noe av i det hele tatt, sier Mile.

Se Human-Etisk Forbunds lille film mot KRLE-faget.

Framførte kritikken i FNs menneskerettighetsråd

Human-Etisk Forbund har lenge har vært sterk motstander av å innføre det omstridte KRLE-faget i skolen. Forrige uke tok organisasjonen kritikken opp under FN Menneskerettighetsråds høstsesjon i samarbeid med den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU.

– Når staten varsler at den vil endre religionsfaget for systematisk å favorisere én religion, er det klart at det kan tolkes som et tydelig tilbakeskritt. Det er helt naturlig for oss å ta opp dette også på internasjonale arenaer, sier Mile.

Mile peker videre på at det internasjonale samfunnet ofte har vært bedre enn norske myndigheter til å tenke prinsipielt rundt trosfrihet.

– Vi så det ikke minst i den forrige KRL-saken da Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte Norge for brudd på menneskerettighetene. Noen ganger kan det være lurt å løfte blikket og tørre å diskutere prinsipielt, avslutter Mile.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.