Gry Folkvord (innfelt) sier ingenting når kollegene begynner å snakke om «human-etikerne som vil ødelegge jula».

Lærer og HEF-medlem:

– Det blir ubehagelig på jobben når det nærmer seg jul

Gry Folkvord opplever at kollegene framstiller hennes julefeiring som en slags «kvasifeiring» som hun har stjålet fra de kristne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2017 kl 17:40

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Lærer og HEF-medlem Gry Folkvord er lei av hele tide å måtte forsvare at hun og familien feirer jul.

Se bildet større

Skolen Gry Folkvord jobber på har aktiv påmelding til julegudstjeneste, i tråd med tilrådningen fra Utdanningsdirektoratet

Se bildet større

Human-Etisk Forbund lanserer i disse dager kampanjen Human Jul som har slagordet «Uansett hva vi tror på, må vi ha tro på hverandre». Du kan også sjekke ut HEFs tips til inkluderende juleavslutninger.

Gry Folkvord er lærer på en skole i Hordaland. Hun er lei av å bli konfrontert av kolleger og spurt på nedlatende vis om «hvorfor hun feirer jul», noe som gjentar seg hvert år når desember nærmer seg.

«Du feirer vel ikke jul og gir gaver du som er med i Human-Etisk Forbund», kan være en typisk slengbemerkning.

– Det er ubehagelig og slitsomt å måtte forsvare at jeg feirer jul som humanetiker hvert år. Det ligger under spørsmålene deres at min julefeiring er en slags kvasifeiring – at jeg liksom «låner av dem» og lager en billigere og dårlig kopi, sier Folkvord til Fritanke.no.

– Nedlatende, flåsete og kunnskapsløst

Hun synes det mest provoserende er hvordan kollegene mellom linjene sier at kristendommen har eiendomsrett til alt som har med jul å gjøre.

– De forutsetter at nisser, juletrær og gaver kommer fra kristendommen, og legger med den største selvfølgelighet til grunn at de som kristne har opphavsrett til hele juletradisjonen. Det er nedlatende og flåsete, og ikke minst kunnskapsløst. Jeg legger meg ikke oppi hvordan de feirer jul. Jeg spør ikke hvor ofte de går i kirken. Da trenger ikke de blande seg borti hvordan jeg feirer jul heller, sier hun oppgitt.

Folkvord legger til at det aldri er noen diskusjoner rundt religion ellers på året. Det er bare når det nærmer seg jul det spisser seg til.

Det er alltid «human-etikerne» det går ut over

Folkvord forteller at hun og et par andre kolleger i fjor prøvde å sende ut en epost til de som er mest skeptiske til at human-etikere kan feire jul, for å informere dem om juletradisjonens opphav, de mange elementene i feiringen som ikke har noe med kristendom å gjøre, og hvorfor medlemmer i Human-Etisk Forbund feirer jul.

– Det hjalp ikke stort. Vi fikk lite reaksjoner. Ingen sa «takk for informasjon, det var nytt for meg». De som reagerte var nedlatende og kommenterte at «dette har vi hørt før», sier hun.

Skolen Folkvord jobber på er blant skolene som har fulgt den to år gamle oppfordringen fra Utdanningsdirektoratet om å ha aktiv påmelding til skolegudstjenester. Det har ha bidratt til større spenning enn normalt rundt disse spørsmålene.

– Det bygger seg opp på lærerværelset når det nærmer seg jul. Flere snakker høyt om hvordan «de kristne juletradisjonene blir skrelt vekk» og spør indignert «skal vi ikke gå rundt juletreet og gi hverandre gaver heller lenger??!» og slike ting. Og så kommer det anklager mot «human-etikerne som vil ødelegge jula». Jeg sier ingenting når de begynner sånn. Jeg orker ikke diskutere på det nivået, sier Folkvord.

Hun legger til at det også er ansatte på skolen som tilhører andre trosretninger, men at de aldri får noe kritikk eller nedlatende kommentarer.

– Det er alltid «human-etikerne» det går ut over. Jeg synes de kristne skal slutte å være så sinte på oss. Jeg kjemper for en skole som er åpen for alle der alle blir likebehandlet. Det kan da umulig være noe å bli så sint for, sier hun.

– Hvorfor tror du disse reaksjonene kommer?

– De opplever vel at noen kommer og tar fra dem en enerett de har hatt. Slikt utløser selvsagt følelser. Samtidig tror jeg reaksjonene bunner i usikkerhet og kunnskapsløshet rundt hvordan tradisjoner utvikler seg. De sier gjerne at «sånn har vi alltid hatt det». Men det er jo feil. Det er ingenting som «alltid har vært sånn». Tradisjoner og skikker er i bevegelse, nå som før. Julen er en blanding av kristne og ikke-kristne elementer. Det står selvsagt ingenting i Bibelen om julenissen, juletrær og gaver. Det er ingen som har «opphavsrett» her, sier hun.

Folkvord tror også det gir en ekstra selvsikkerhet å tilhøre majoriteten.

– Det er lettere å være dominerende når du har flertallet i ryggen. Balansen i maktforholdet er ujevn, i hvert fall på jobben hos meg. Det er kanskje fem av rundt 40 kolleger som støtter mitt syn i saken, sier hun.

Vil vise et konkret eksempel

I tillegg til å være lærer, er Gry Folkvord leder for ett av Human-Etisk Forbunds lokallag. Hun går ut med dette i Fritanke.no fordi hun synes det er viktig å vise hvordan motsetninger av denne typen kan utspille seg i et konkret arbeidsmiljø.

– Jeg tror vi er inne i en overgangsfase og jeg tror det går bra til slutt. Vi vil få en mer inkluderende og livssynslikestilt skole. Men før vi kommer så langt må det vel være litt bråk, og det får vi vel kanskje tåle, vi som kjemper for å få til denne forandringen, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tror omskjæringsforbud på Island blir vedtatt

Island ligger an til å bli det første landet i verden som forbyr omskjæring av mindreårige gutter. Forslaget har et politisk flertall i ryggen, ifølge vår kilde.

Human-Etisk Forbund sterkt kritisk til Forsvarets navneforslag

– Feltprestene må endre navn til «lutherske livssynsveiledere» hvis vi skal gå med på dette, er tilbakemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

 
Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Vil vise at det ikke er «åndsfattig» å basere seg på vitenskap

Musikkprosjektet Amino prøver å gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos.

Vil forklare sin tidligere sjef hva som er feil i regjeringens lovforslag

Torsdag 1. februar overtok Trond Enger sjefsstolen etter Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

ANNONSE
Annonse