Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund krevde og fikk medhold.

Human-Etisk Forbund krevde og fikk medhold.

Departementet går imot kirken og står fast på aktiv påmelding

– En gledelig nyhet, sier Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2016 kl 14:56

I februar gikk Human-Etisk Forbund ut og krevde at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står fast på anbefalingen til skolene om å ha likestilt, aktiv påmelding til skolegudstjenester.

Foranledningen var at Kirkerådet gikk ut imot dette og slo fast at «anbefalingen bryter med den etablerte forståelsen om at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen begrunnet i læreplanen».

Kirken ble ikke bønnhørt. Men det ble Human-Etisk Forbund.

Vil at påmelding skal skje som et aktivt valg

«Kunnskapsdepartementet har ikke planer om å endre retningslinjene for gudstjenester eller andre religiøse aktiviteter i skoletiden», heter det i et brev fra Kunnskapsdepartementet til kirken sendt 9. mars.

Departementet presiserer at retningslinjene ble endret for å signalisere at påmelding til religiøse aktiviteter i skoletiden bør skje som et aktivt valg.

Det betyr at Departementet står fast på Utdanningsdirektoratets råd til skolene fra i fjor høst om å ha aktiv og likestilt påmelding til skolegudstjenesten på den ene siden, og det alternative opplegget for de som ikke ønsker å delta i kirken på den andre.

Det vanlige her har vært å legge til grunn at alle skal delta i kirken, som de andre må be seg fritatt fra for å kunne delta på det «alternative opplegget».

Denne ordningen ønsker Den norske kirke å videreføre. Departementet, på den andre siden, ber altså skolene å slutte med dette.

Human-Etisk Forbund fornøyd

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn, er svært fornøyd med den klare holdningen fra Kunnskapsdepartementet.

– Dette er svært gode nyheter. Det er gledelig at Kunnskapsdepartementet forstår at hvis vi skal ha en likestilt fellesskole der alle elever blir inkludert, så kan ikke noen religioner gies forrang foran andre. Så lenge skolene arrangerer skolegudstjenester må elevene også få alternative tilbud og aktiv påmelding må være regelen. Tro og livssyn må behandles likt, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus