Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Over helga kommer inn- og utmeldinssida til Den norske kirke som så mange har ventet på.
 Foto: Faksimile fra Kirken.no

Over helga kommer inn- og utmeldinssida til Den norske kirke som så mange har ventet på. Foto: Faksimile fra Kirken.no

Den norske kirke lanserer utmeldingsside på mandag

Over helga kan du sjekke om du er kirkemedlem, og melde deg ut eller inn, på en enkel måte.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2016 kl 18:35

Løsningen Den norske kirke lanserer på mandag har vært etterspurt i lang tid. Så etterspurt at enkelte har mistet tålmodigheten og lansert en egen hjemmesnekret løsning med en viss suksess.

Men nå er altså kirken selv klar med en løsning der du ganske enkelt kan logge deg på og sjekke om du faktisk står oppført i kirkeregisteret. Får du positivt svar, får du se alle opplysninger kirken har på deg, inkludert hvilken menighet du tilhører. I tillegg får du tilbud om å melde deg ut.

Får du negativt svar, får du tilbud om å melde deg inn.

Sikker identifikasjon i påloggingen

Påloggingen tilfredsstiller alle krav til trygg håndtering av personsensitive opplysninger. Den benytter de samme metodene for sikker identifikasjon som for eksempel Altinn eller nettbankene, får vi vite fra kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig.

– Dette er noe som har vært planlagt lenge. Vi ønsker at det skal være enkelt å sjekke om man er medlem eller ikke. Det skal være enkelt å melde seg inn og ut, sier hun.

En annen positiv effekt av den nye siden, er at kirken nå forhåpentligvis kan få ryddet enda mer opp i medlemsregisteret sitt.

– Vi vet at det fortsatt er en del feil i registeret, og det vil vi selvsagt rette opp. Vi ønsker ikke å ha folk i registeret som ikke ønsker å være medlem, sier hun.

Dybvig forteller til at folk som melder seg ut vil bli spurt om det er riktig at de står oppført som medlem, eller om de oppfatter dette som en feil. Dette spør kirken om for å få en tilbakemelding på hvor mange av utmeldingene som skyldes feiloppføringer.

Kan bli problem hvis 100.000 logger seg på samtidig

Kommunikasjonssjefen forsikrer om at løsningen er brukervennlig og enkel.

– Det er jo en enkel logikk her. Enten er man medlem, eller så er man det ikke. Og ut fra det kan man enten melde seg ut eller så kan man melde seg inn. Det er alt, sier hun.

De som ønsker å melde seg inn må svare bekreftende på at de ikke er medlem i noe annet tros- og livssynssamfunn, og at de er døpt.

– Dette er basert på tillit, men vi vil selvsagt sjekke opplysningene i etterkant, sier hun.


– Er du redd for at serverne kan bryte sammen på mandag, hvis mange går inn for å sjekke samtidig?

– Vi får se. Jeg tror nok mange kommer til å sjekke, men systemet kjører på servere som skal tåle en god del. Men hvis 100.000 mennesker går inn samtidig, kan det kanskje gå litt tregt og noen må vente litt, sier hun.

Den norske kirkes nye medlemsside lanseres rundt klokken 12 på mandag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus