Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den danske folkekirken går for å være veldig moderat og liberal. Man finner ikke engang et kors på hjemmesiden deres.

Den danske folkekirken går for å være veldig moderat og liberal. Man finner ikke engang et kors på hjemmesiden deres.

Den danske statskirken mister støtte

For elleve år siden støttet 70 prosent av danskene statskirkeordningen. I dag er tallet sunket til 59 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2010 kl 15:24

En undersøkelse Capacent Danmark har utført for Kristeligt Dagblad viser at støtten til den danske statskirkeordningen har sunket fra 70 til 59 prosent fra 1989 og fram til i dag.

Det er spesielt de unge som vender ryggen til ordningen. I aldersgruppen 18 - 34 år er oppslutningen bare 36 prosent. Blant de over 34 år, ligger oppslutningen på 67 prosent, altså tett under det samlede tallet fra 1989.

Tror på løsrivelse

Religionssosiolog Søren Østergaard sier til Kristeligt Dagblad at tradisjoner generelt er problematisk for de unge. Han tror imidlertid behovet for og sansen for tradisjoner kan øke med alderen.

Flere danske kommentatorer tror det er en løsrivelsesprosess på gang mellom stat og kirke i Danmark, slik vi allerede har sett det i Sverige og Norge.

- Stat og kirke blir nok skilt på et tidspunkt. Det skjer ting kulturelt i vårt samfunn som kirken og politikerne er nødt til å erkjenne, sier biskop i Viborg stift, Karsten Nissen til Kristeligt Dagblad.

Nissen er selv motstander av en slik utvikling, og mener at hvis man skal unngå dette, er det nødvendig å finne ut om det er mulig å gi den danske folkekirken mer frihet innenfor det gjeldende lovverket.

Han er bekymret for en utvikling der staten overstyrer kirken, i for eksempel spørsmålet om vigselsrett for homofile.

Religionssosiolog Søren Østergaard tror det kun er et spørsmål om tid før stat og kirke blir skilt.

- I en tid der kristendommen har blitt en historie som skal kjempe i det religiøse supermarkedet med andre historier, kan ikke folkekirken ha noen særstatus, sier han.

Lover gjennomgang hvis regjeringsskifte
Kirkepolitisk ansvarlig i det sosialdemokratiske partiet, Karen Klint, lover at hvis sosialdemokraterne vinner det neste valget, så skal biskop Nissen få den gjennomgangen han etterlyser.

Klint synes imidlertid ikke grunnloven bør endres slik at kirken mister sin særstatus.

I Norge ligger støtten til statskirkeordningen ett sted mellom 50 og 60 prosent.