Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
"Det er ingen ateister i skyttergravene" (no atheists in foxholes) er et amerikansk ordtak. Men det ER det, understreker denne gjengen, samt organisasjonen Military Association of Atheists & Freethinkers”

"Det er ingen ateister i skyttergravene" (no atheists in foxholes) er et amerikansk ordtak. Men det ER det, understreker denne gjengen, samt organisasjonen Military Association of Atheists & Freethinkers”

De virkelig militante ateistene

“Military Association of Atheists & Freethinkers” ønsker å være en fellesorganisasjon for militær-ateister fra hele verden.

Publisert:

Humanister og ateister finnes i alle lag og deler av samfunnet, også i militæret.

Militæret er imidlertid et område der livssyn kanskje er viktigere enn på mange andre områder. Og etter hvert som de vestlige samfunnene blir mer sammensatt, øker også det livssynsmessige mangfoldet innenfor militæret. Det bør jo møtes på et vis. I fjor skrev for eksempel Fritanke.no om Erwin Kamp som jobber som ”humanistisk kapellan” i det nederlandske forsvaret, mens det norske forsvaret fortsatt gir kristendommen enerett.

Militær-ateister i 15 land

Det finnes humanister, fritenkere og ateister innenfor de fleste lands militærvesen. Men visste du at de har sin egen organisasjon? “Military Association of Atheists & Freethinkers” (MAAF) har medlemmer i mer enn 15 land, i nesten alle USAs stater og på over 100 militære installasjoner og skip.

Hovedtyngden av medlemmene er fra USA. Det var her organisasjonen ble stiftet. MAAF jobber med å skape et fellesskap for ikke-religiøst militærpersonell fra hele verden. De jobber også internt i militærvesenene for å fremme livssynslikestilling avskaffe diskriminering og forskjellsbehandling på grunn av livssyn.

En av mange humanistgrupper

Organisasjonen er naturlig nok spesielt opptatt av det amerikanske forsvaret. For det første er de aller fleste medlemmene fra USA. I tillegg er det amerikanske forsvaret stort og tilstede mange steder i verden. Med utgangspunkt i dette prøver MAAF å skape kontakter i den internasjonale humanistbevegelsen, i ulike land og på ulike nivå.

– I USA samarbeider vi ofte med lokale humanistgrupper om møter og tilstelninger. Vi arrangerer også kurs og opplæringsprogrammer selv. Et annet viktig område er å samarbeide med de humanistiske militære kapellanene. Her er det fortsatt kristendommen som dominerer, til tross for at kapellanene bistår med rådgiving og opplæring som bør kunne gis uten at religion og livssyn trenger å trekkes inn, skriver Jason Torpy i siste utgave av medlemsbladet til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Ikke pasifist, og mot politisk militærnekting

Torpy var tilstede på IHEUs verdenskongress i Oslo sommer. Han er kaptein i det amerikanske forsvaret, og har vært stasjonert i Irak. På humanistkongressen fortalte han litt om hvorfor han har engasjert seg i “Military Association of Atheists & Freethinkers”.

– Jeg søkte om å være representant for ateistene i militæret, men fikk nei. Men etter å ha snakket med flere andre som tenkte som meg, dannet vi en organisasjon. I dag avholdes humanistiske møter ved alle de fire millitærakademiene i USA, fortalte han.

Torpy understreket at det amerikanske militærsystemet framstår som kristenkonservativt, men at anonymiserte undersøkelser likevel viser at oppunder 25 prosent av soldatene ikke er religiøse. Likevel er det et fåtall av disse som våger å være åpen om sin ateisme, fortalte han.

Torpy jobber i dag på heltid med å etablere stadig flere og større humanistgrupper blant amerikanske soldater.

– Jeg er mot krig, men er ikke en ren pasifist. Iblant er det dessverre nødvendig med militærmakt, men jeg er overbevist om at man blir en mer ansvarlig soldat ved å bli bevisst sine etiske prinsipper, uttalte Torpy.

Han erklærte seg som motstander av militærnekting på politisk grunnlag, så lenge man har verneplikt, men aksepterte nekting av samvittighetsgrunner.

Oversikt over noen militær-ateister og hva de står for

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus