Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Klar melding fra Kulturdepartementet. Her skal de nordiske trossamfunnene likebehandles med de andre tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke. – Men hva med sistnevnte?

Klar melding fra Kulturdepartementet. Her skal de nordiske trossamfunnene likebehandles med de andre tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke. – Men hva med sistnevnte?

De nordiske kirkesamfunnene får ikke utsatt frist

– De har hatt fordeler av en særordning i flere tiår, melder departementet.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2016 kl 14:24

mandag meldte vi at de nordiske majoritetskirkenes avdelinger i Norge har fått kniven på strupen. De får ikke lenger lov til å melde inn folk som flytter til Norge uten å å spørre dem eller gi beskjed.

Staten krever at de tre trossamfunnene må skaffe dokumentasjon fra samtlige personer som står oppført i medlemsregistrene deres, tilsammen over 36 000 personer, innen nyttår.

Etter et møte i sommer sendte Fylkesmannen i Oslo og Akerhus et brev til Kulturdepartementet og spurte om at de tre trossamfunnene kunne få utsatt frist til 2018. Da ville de ha fått et ekstra år å kontakte medlemmer på, og ikke bare de få månedene fram til nyttår.

Har nytt godt av særordning i flere tiår

Svaret er nei. Kulturdepartementet ser ingen grunn til å forlenge fristen til de tre nordiske trossamfunnene.

Departementet understreker at de tre trossamfunnene i flere tiår har nytt godt av en særordning som de andre tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke ikke har nytt godt av.

– Dette har innbefattet administrative lettelser i forhold til det som har vært gjeldende for andre trossamfunn utenom Den norske kirke, heter det i brevet fra Kulturdepartementet.

Omleggingen kan føre til at de tre nordiske trossamfunnene vil få lavere tilskudd enn de hadde da særordningen gjaldt, melder departementet. Likevel avviser de at dette er urimelig, ettersom de nordiske trossamfunnene nå likestilles med de andre tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke.

Departementet presiserer også at Oslo katolske bispedømme (OKB) greide å kontakte rundt 60 000 personer i den korte tiden fra november 2014, da de fikk pålegg om dette, og fram til nyttår.

– Staten stoler ikke på dåp fra utlandet

De nordiske trossamfunnene vurderer å saksøke staten for pålegget. De mener kravet er diskriminerende.

– Her krever staten at mennesker som er døpt i Sverige, Finland og Island må bekrefte dåpen overfor norske myndigheter. Dette er ikke et krav som rettes til medlemmer i Den norske kirke. Her skiller staten mellom dåp foretatt i andre land og dåp fortatt i Norge, sier trossamfunnenes advokat Knut Rognlien til Fritanke.no.

Han mener dette er urimelig forskjellsbehandling.

– Staten sier i realiteten at de ikke stoler på dåpsregistreringer fra Sverige, Finland og Island. De burde være ærlig nok til å si det rett ut, sier Rognlien.

Han melder at det ennå ikke er tatt stilling til hvordan de nordiske trossamfunnene eventuelt skal forfølge dette rettslig.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus