Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det kan bli en del timer i telefonen for medarbeidere i de nordiske folkekirkene. Til høyre: Margaretakyrkan i Oslo.
 Foto: Wikimedia commons@Aleksandr Markin + @Mahlum

Det kan bli en del timer i telefonen for medarbeidere i de nordiske folkekirkene. Til høyre: Margaretakyrkan i Oslo. Foto: Wikimedia commons@Aleksandr Markin + @Mahlum

De nordiske folkekirkene må trolig kontakte alle medlemmer

– Jeg ser ikke så mange andre muligheter, sier Rannveig Bjerkmo, assisterende fylkesmann i Oslo og Akershus.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2016 kl 09:20

I går ble det klart at særordningen for de såkalte nordiske folkekirkene i Norge opphører. Det betyr at de norske avleggerne av den svenske, islandske og finske «folkekirken» ikke lenger kan føre opp kirkemedlemmer fra hjemlandet automatisk når de flytter til Norge, som de har gjort til nå og fått offentlig støtte.

Assisterende fylkesmann i Oslo og Akershus, Rannveig Bjerkmo, bekrefter overfor Fritanke.no at departementets avklaring helt klart innebærer at de tre nordiske folkekirkene nå må forholde seg til de samme reglene for innmelding som alle andre. Det betyr et klart krav om aktiv, dokumentert innmelding fra hvert medlem.

– Departementet har nå presisert at trossamfunnene skal behandles likt når det gjelder medlemsregistrering. Det er utgangspunktet for prosessen vi skal ha, sier hun.

– Og når Oslo katolske bispedømme måtte kontakte alle medlemmer de hadde meldt inn uten å spørre først, så må vel også de tre nordiske folkekirkene gjøre det?

– Ja, når de nå skal likebehandles, ser jeg ikke så mange andre muligheter enn at de nordiske folkekirkene også må ta kontakt med alle for å få bekreftet og dokumentert medlemskapet, sier Bjerkmo.

Hun vil imidlertid ikke si noe bombastisk om dette før Fylkesmannen har kommet i dialog med de tre trossamfunnene.

– Vi må snakke med dem først, og så langt har vi ikke kommet ennå. De må få områ seg litt. De har sikkert noen tanker og spørsmål rundt hvordan dette skal løses. Jeg sitter ikke med en bruksanvisning. Vi får uansett ikke til å gjøre dette nå i år, så nyordningen blir nok effektiv først i 2017, sier hun.

Hva med Den norske kirke?

Prest i den svenske Margaretakyrkan, Svenska kyrkans avdeling i Norge, Per Anders Sandgren, vil ikke si så mye om hva han mener om avklaringen fra departementet. Han forteller at de tre trossamfunnene har hatt et møte med sin advokat og forfattet et brev til departementet, med kopi til Fylkesmannen, med flere spørsmål de ønsker avklart før de går videre med saken.

– Vi skjønner at det blir endringer fra nå av, men hva skal vi gjøre med de som allerede er medlemmer? Må vi kontakte alle sammen? Hva med de som er konfirmert for kort tid siden? Gjelder det som en aktiv innmelding? Og hva med dåp? Gjelder det? Hva med noen som har vært medlem i 20 år, og som vi har fått støtte for i alle år? Skal denne personen måtte bekrefte sitt medlemskap igjen, etter å ha vært anerkjent av Fylkesmannen i alle disse årene? Og hva med Den norske kirke? Skal de også underlegges tilsvarende krav til medlemsdokumentasjon? Hvor lang tid har vi på denne omleggingen? Det er slike spørsmål vi søker svar på, sier Sandgren.

Han vil ikke kommentere signalene fra Rannveig Bjerkmo hos Fylkesmannen om at de trolig må kontakte alle medlemmer.

– Jeg kan ikke forholde meg til påstander om hva den ene eller andre skal ha sagt. Jeg vil heller ikke si noe om hva vil gjøre i tilfelle sånn eller slik. Vi forholder oss til departementet og fylkesmannen i denne saken, og tar det etter hvert, sier han.

Sandgren er tydelig på at når særordningen opphører, så vil de selvsagt gjøre som staten sier.

– Det har vi gjort hele tiden, understreker den svenske presten.

Har engasjert advokat

Arna Gretarsdottir fra den islandske menigheten, og Anssi Elenius fra den finske, sier mye av det samme som Sandgren.

– Hvis det kommer et krav om å kontakte alle medlemmer, vil vi selvsagt gjøre det hvis vår advokat er enig i at det er et rimelig krav. Vi vil selvsagt holde oss til loven og følge anvisningene fra norske myndigheter. Men nå gjelder det i første omgang å få svar på spørsmålene i dette brevet, sier Gretarsdottir.

Anssi Elenius bekrefter at de tre nordiske menighetene har blitt enig om å samrå seg i saken og at de tre, sammen med sin advokat, har forfattet et brev til staten der de ber om svar på en rekke spørsmål.

– Det er viktig at hele saken blir klargjort. Det er mye som må gjennomgås, sier Elenius.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.