David Silverman (t.h.) under et foredrag World Humanist Congress i Oxford i 2014. FOTO: Even Gran

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.04.2018 kl 09:13

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Høsten 2011 var David Silverman fra American Atheists i Oslo på World Humanist Congress, arrangert av Human-Etisk Forbund. Les oppslag i Fritanke.no.

Se bildet større

David Silverman har vært et ledende figur for amerikansk ateistbevegelse i lang tid. Her på Fox News.

Se bildet større

David Silverman er kjent for å få oppmerksomhet for hard retorikk av denne typen. Det har han lykkes med. Les mer.

Enda en lederfigur for den amerikanske ikke-religiøse bevegelsen har blitt beskyldt for seksuelle overgrep.

Sist var det fysikkprofessor Lawrence Krauss. Denne gangen er det den notorisk kjente, høyrøstede lederen av American Atheists, David Silverman, det er snakk om – en av de mest prominente og omtalte lederne i USAs sekulære bevegelse.

Beslutningen om å sparke Silverman ble fattet av styret i American Atheists sent sist torsdag. Beslutningen kom trolig som resultat av at de fikk greie på at nettstedet Buzzfeed ville publisere to konkrete påstander om seksuelle overgrep begått av Silverman.

Styret i American Atheists skriver i en pressemelding at de har fått dokumentasjon som har fått dem til å ta beslutningen om å avsette Silverman som leder av organisasjonen. De skriver at de ønsker et trygt og sikkert miljø for alle, og at de har satt i gang en etterforskning for å komme til bunns i saken.

Fire beskyldninger

Buzzfeeds artikkel med de konkrete beskyldningene mot Silverman ble publisert fredag ettermiddag.

Den første saken dreier seg om en kvinne Silverman flørtet med hele kvelden på en konferanse i 2015, hvor han på et tidspunkt tvang seg på henne med makt. Det hører med til historien at Silverman skal ha visst eller trodd at denne kvinnen var interessert i BDSM, og at han sluttet med sin brutale seksuelle framferd mot henne da hun brukte det anerkjente stopp-ordet «red».

Den andre historien handler om en kvinne som sier hun ble presset til å ha sex med Silverman i 2012. Både det at hun var svært beruset og ute etter en jobb i organisasjonen han var leder for, gjorde at hun har slitt med hendelsen senere. Hun bestemte seg å melde inn saken da hun hørte at også andre hadde opplevd slike ting med Silverman.

I tillegg til dette har styret i American Atheists fått en klage på at Silverman ikke har vært tydelig nok på økonomiske og personlige interessekonflikter rundt utgivelsen av boka «Fighting God: An Atheist Manifesto for a Religious World», som kom i slutten av 2015. Han har også blitt beskyldt for å ha forfremmet en kvinne som han har hatt et seksuelt forhold til i organisasjonen, noe som senere skal ha blitt omgjort.

Les artikkelen i Buzzfeed for flere detaljer rundt beskyldningene.

Avviser beskyldningene

Silverman nekter for å ha gjort noe galt. Silvermans advokat, Sebastian Ionno, sier til Buzzfeed at Silverman aldri hatt sex uten samtykke med noen.

– Da de påståtte overgrepene skal ha skjedd, var Silverman og hans kone i et åpent ekteskap, legger advokaten til.

Hemant Mehta på bloggen Friendly Atheist synes det er trist at det kommer beskyldninger av denne typen. Han har et godt inntrykk av Silverman og håper utredningen som nå er satt i gang ikke finner noe kritikkverdig.

Siste nytt i Nyheter

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

 
– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

Krf mener de har fått gjennomslag for gudstjenestetvang, Venstre nekter

– Det er den eneste rimelige tolkningen av vedtaksforslaget vi har blitt enig om, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf). Frp og Venstre avviser tolkningen.

Human-Etisk Forbund står sterkest der folk har høyest utdanning

Nordre Aker vinner kåringen med klar margin. Oslo-bydelen har til og med høyere andel HEF-medlemmer enn Nesodden.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse