Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Darwins teori gjennom nåløyet

Kriserammede Humanist forlag kan glede seg over at Erik Tunstads bok Darwins teori. Evolusjon gjennom 400 år nå blir kjøpt inn til landets bibliotek gjennom Norsk kulturråds innkjøpsordning for ny norsk sakprosa.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2009 kl 14:51

Erik Tunstads Darwins teori. Evolusjon gjennom 400 år er valgt ut som én av fem titler i årets første vurderingsrunde i Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosabøker. Det er en kjærkommen melding for Humanist forlag, som nylig måtte kutte én av to stillinger på grunn av svak økonomi.

- Jeg er svært glad for dette innkjøpet, ja, sier forlagsredaktør Bente Pihlstrøm.

- Samtidig vet jeg at Darwins teori er en kvalitetsbok som går mange andre utgivelser en høy gang, derfor er det ikke overraskende sånn sett. Men innkjøpsordningen er alltid en slags loddtrekning, siden det utgis veldig mange bøker og påmeldes flere hundre bøker til vurdering hvert år.

I motsetning til innkjøpsordningen for skjønnlitteratur - der bare et fåtall ikke bli kjøpt inn, men "nullet" - er nåløyet i innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa trangt. Bare 70 titler blir utvalgt årlig, etter vurdering fire ganger i året. Tidligere eksisterte det bare en svært smal ordning for essay, men i 2005 ble det innført en prøveordning for ny sakprosa, og fra i år er ordningen blitt fast.

I statuttene heter det at sakprosabøkene skal ha "språklege, litterære, innhalds- og formidlingsmessige kvalitetar og retta seg mot eit allment publikum".

Les mer om Norsk kulturråds innkjøpsordning for ny norsk sakprosa her.

For Humanist forlag innebærer innkjøpet anerkjennelse og salg av 1000 ekstra eksemplarer.

- Det betyr ikke minst at boka blir spredt og tilgjengelig på biblioteker rundt omkring. Jeg mener boka har et såpass viktig innhold at jeg er glad for det.

Feminisme, Midtøsten og overnaturlige vesener tidligere innkjøpt

Tidligere titler fra Humanist forlag innkjøpt etter Norsk Kulturråds ulike sakprosaordninger er: Kvinnereisen. Møter med feminismens tenkere av Birgitte Huitfeldt Midttun (2008), Velle Espelands bøker i Overnaturlige vesener-serien Spøkelse! (2002) og Helgener (2005), Kaleidoskop - Israel og Palestina fra innsiden (2005) av Sandra Petersen og Tonje Merete Viken, samt Kåre Elgmorks Menneskets utvikling (2001) etter ordningen for sakprosa for ungdom.

- Det er veldig hyggelig med et så stort innkjøp når forlaget nå har en så usikker økonomisk situasjon, sier Pihlstrøm som nå må gjøre to jobber, både være redaktør og selge bøkene.

Den vanskelige økonomiske situasjonen vil innebære færre oversatte utgivelser og at forlaget må ta færre sjanser.

- Vi kommer til å bli svært strenge på hva vi gir ut. Vi må være mer kritiske i forhold til om en bokutgivelse er vesentlig nok. Men slik jeg ser det har vi fremdeles en viktig oppgave. Humanist forlag har aldri hatt annet krav på seg enn at det skal gå rundt, og enkelte bøker er viktige å få ut selv om de ikke selger mange eksemplarer. Det er blant annet Livet før døden, historieverket om Human-Etisk Forbund, et eksempel på.

Oppfølger til Lolita i Teheran

Kommende utgivelser fra Humanist forlag inkluderer den selvbiografiske Det jeg aldri snakket om av iranske Azar Nafisi, som er oppfølgeren til Å lese Lolita i Teheran, en bok som fortsatt selger bra.

Mona Ringvej skriver om demokratiets historie, Torfin Ørmen skriver en oppdatert fagbok om menneskets utvikling, og i tillegg er en bok om nyreligiøsitet på trappene.

Nylig kom også to humanistiske klassikere - Bertrand Russells Hvorfor jeg ikke er en kristen og Richard Dawkins Det egoistiske genet - som pocketutgivelser. De to bøkene har vært utsolgte og etterspurte i flere år - nå er de altså tilgjengelige igjen.