Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ølet Gudeløs har logoen til Ateistisk Selskab på etiketten.

Ølet Gudeløs har logoen til Ateistisk Selskab på etiketten.

Danske ateister får eget øl

#At dansker er glade i øl er ingen hemmelighet, og landets ateister er selvsagt ikke noe unntak. Organisasjonen Ateistisk Selskab lanserer nå ølet "Gu...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2008 kl 14:08

At dansker er glade i øl er ingen hemmelighet, og landets ateister er selvsagt ikke noe unntak. Organisasjonen Ateistisk Selskab lanserer nå ølet "Gudeløs" sammen med Bryggeriet Djævlebryg.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.9.2008

Øltypen Gudeløs beskrives som en "lettere imperial stout som byr på brente malttoner blandet med søtlige inntrykk og en varmende dybde fra alkoholen". Sistnevnte er det for øvrig hele 8,9 prosent av i brygget.

Gudeløs er først og fremst myntet på medlemmene i Ateistisk selskab, men vil også være å finne i utvalgte butikker og barer landet over, heter det på bryggeriets hjemmeside.

Bryggeriet melder også at de tar "sosialt ansvar", og donerer en krone til Ateistisk selskab for hver solgte flaske.

- Bra reklame for Ateistisk Selskab
Bryggeriet Djævlebryg ble startet opp for drøye to år siden, og har åpenbart ingen ambisjoner om å vinne markedsandeler blant de mest gudfryktige. Slagordet er "Satans gode øl", og her er er det henvisninger til mørkets fyrste som rår.

Nestleder i Ateistisk Selskab Jonathan Szpirt er ikke redd for at ølsamarbeidet kan bli oppfattet som useriøst av andre tros- og livssynsorganisasjoner i Danmark.

- Det er sikkert noen som vil mene det, men vi har ingen behov for å bli oppfattet som seriøse av danske trossamfunn. De er allerede fulle av forakt overfor oss, så her tror jeg ikke det er så mye å tape, sier Szpirt.

Han forteller at de som driver Bryggeriet Djævlebryg er medlemmer i organisasjonen, og slår fast at dette er god reklame for Ateistisk selskab.

- Det er morsomt, og det vil gi oss masse reklame. Logoen vår og nettadressen står på etiketten, og ølet skal selges over hele landet. Gjennom dette ølsamarbeidet signaliserer vi i tillegg at man som ateist faktisk kan nyte livet med god samvittighet uten å være redd for å havne i helvete, konstaterer Szpirt.

Nestlederen forteller videre at Ateistisk Selskab kommer til å bruke ølet internt i organisasjonen.

- Vi har allerede arrangert ølsmakekvelder for medlemmene, der folk betaler litt og får smake på de forskjellige ølsortene til Djævlebryg. Disse har vært godt besøkt. Vi kommer også til å gi bort flasker med Gudeløs til foredragsholdere og andre, samt servere ølet på samlinger, møter, middager og slikt. Så dette er virkelig en win-win-situasjon både for oss og bryggeriet, understreker Szpirt.

Les mer: