Dag O. Hessen får Humanistprisen

Dag O. Hessen får Humanistprisen 2013, etter fem år uten noen noen utdeling. FOTO: Thomas Brun

Dag O. Hessen får Humanistprisen

Humanistprisen har ikke vært delt ut siden 2008. Nå har Human-Etisk Forbund igjen funnet en verdig vinner. – Jeg er oppriktig stolt og glad over dette, sier prisvinneren til Fritanke.no.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2013 kl 11:23

Se bildet større

Dag O. Hessen får prisen for sin grenseoverskridende virksomhet som kobler biologi og evolusjonslære med filosofi og etikk, samt bygger en bro mellom naturvitenskapen og humaniora. FOTO: Thomas Brun

Se bildet større

Prisvinneren er portrettert i Fri tanke 2/2013 som går ut til alle medlemmer i Human-Etisk Forbund denne uka. FOTO: Thomas Brun

Se bildet større

Humanistprisen 2013 vil bli delt ut av avtroppende styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland (t.h.), under forbundets landsmøte den første helga i juni. FOTO: Thomas Brun

Se bildet større

I 2011 stilte Dag O. Hessen opp for Human-Etisk Forbunds kampanje Ingen liker å bli lurt.

– Vi bør reagere når folk definerer sin egen virkelighet, og glatt ser bort fra hva vi faktisk vet, sier Hessen i videoen.

Humanistprisen 2013 går til professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen.

Humanistprisen deles ut av Human-Etisk Forbund til "en enkeltperson, gruppe eller organisasjon som bidrar til fremme av de humanistiske idealer og prinsipper i FNs menneskerettighetserklæring". Les mer om Humanistprisen.

Oppriktig stolt og glad

Dag O. Hessen føler seg beæret over å ha fått Humanistprisen.

– Jeg er oppriktig stolt og glad over dette. Dette er en stor ære, sier en fornøyd Dag O. Hessen til Fritanke.no

For ham er det å være en humanist en hedersbetegnelse.

– Humanisme handler om noe mer enn om hvorvidt man tror på en gud eller ikke. Humanisme handler om å tro på det gode i mennesket. Det handler om å innse at evolusjonen har lagt ned tilbøyeligheter i oss som gjør oss i stand til å leve godt sammen i fellesskap. Vi trenger ikke å tøyles av religiøse leveregler, sier Hessen.

– Hva skal du gjøre med prispengene?

– Jeg vet ikke helt. Jeg har lovt at ungene skal få en slant hver, så får vi se. Det er alltids noe å bruke dem på, sier prisvinneren.

Bro mellom naturvitenskap og humaniora

Dag O. Hessen får Humanistprisen 2013 for fremragende innsats som forsker og forskningsformidler. Juryen begrunner tildelingen med at Hessen driver en grenseoverskridende virksomhet som kobler biologien og Charles Darwins utviklingslære med filosofi og etikk, samt at Hessen også bygger en bro mellom naturvitenskapen og humaniora.

– Hans omfattende innsats som forskningsformidler, har hatt stor betydning for at interessen for naturvitenskap har skutt fart på senere år, heter det i begrunnelsen.

I tillegg til å ha skrevet en rekke bøker og en mengde fagartikler, har Hessen over lang tid gjort seg bemerket som en formidler av biologi og evolusjon i mediene, blant annet i Lyngbø og Hærlands Big Bang på NRK1.

Hessen stilte også opp for Human-Etisk Forbunds aksjon Ingen Liker Å Bli Lurt. I en av lanseringsvideoene for aksjonen, slo Hessen klart fast at "Vi bør reagere når folk ser bort fra hva vi faktisk vet."

Sterkt miljøengasjement

Dag O. Hessen er også kjent for sitt sterke miljøengasjement. I Fri Tanke nr. 2/2013, som slippes i disse dager, uttaler han at han er ganske pessimistisk og tror utviklingen med overforbruk og utslipp vil fortsette helt til vi får kniven på strupen.

– Dette handler blant annet om politikernes manglende vilje til å ta klimaendringene på alvor, deres retorikk er preget av en «slapp av, dette tar vi oss av»-holdning. Men når alvoret går opp for oss, tror jeg vi relativt raskt kunne legge om, godt hjulpet av ny teknologi, sier Hessen til Fri tanke.

Han etterlyser samfunnstopper som er villige til å vekke forbrukernes samvittighet, og appellere til folks ansvarsfølelse.

Hessen mener ellers moral er et helt logisk fenomen hos mennesker som lever sosialt, og har vokst fram gjennom evolusjon.

– I tillegg har vi menneskets vilje og evne til å tenke kritisk. Vi er også den eneste arten som aktivt skiller mellom rett og galt, og som har utviklet en normativ moralsk atferd, sier han.

Prisbelønt

Hessen ble cand. real. i zoologi I 1982, tok mellomfag i offentlig rett i 1984 og ble utnevnt til professor i biologi ved Universitet i Oslo i 1993. Han er medlem av Norges Vitenskapsakademi og mest kjent for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi.

Humanistprisen er ikke den første prisen Dag O. Hessen høster. I 1998 mottok han Norges Forskningsråds formidlingspris for sin «popularisering og formidling både i mediene og i bokform av en naturvitenskapelig, evolusjonsbiologisk teori og tankegang som premissbidrag til samfunnsdebatten».

Senere har han mottatt en rekke priser, blant annet Universitetet i Oslos formidlingspris (2008), Riksmålsforbundets litteraturpris (2008), Biomangfoldprisen (2010) og Akademikerprisen (2010). I 2010 fikk han også Fritt Ords honnør.

Hessen vil motta Humanistprisen på kr. 100 000 under åpningen av landsmøtet til Human-Etisk Forbund den 31. mai. Styreleder Åse Kleveland vil overrekke prisen. Premiesummen er doblet siden 2008, da Fjell skole i Drammen fikk Humanistprisen.

Siste nytt i Nyheter

Motstanden mot K-en i KRLE var massiv bare for tre år siden. Hva har skjedd?

Ap gikk samlet imot. Høyre ville ikke ha KRLE. Flertallet av biskopene og tunge kristne miljø sa nei. Nå virker det som KRLE er uløselig knyttet til «den norske kulturarven». Hva har skjedd?

Mandal HEF får ikke leie kulturhus gratis

Argument om at kirken har fått gratis tomt nådde ikke gjennom.

Facebook har blokkert 62 «blasfemiske» sider, hevder Pakistan

Ingen kommentar fra Facebook så langt.

 
Stor internasjonal markering for vitenskap på lørdag – March for Science

På sju steder i Norge og 517 steder over hele verden vil folk stå opp for vitenskap på lørdag 22. april.

Sverige: Mangel på gudstro viktigste årsak til å melde seg ut av kirken

Utmeldinger skyldes ikke politiske markeringer eller misnøye med kirkens prioriteringer. Tall fra Sverige viser at personlig livssyn er hovedårsaken.

 – Vi har ikke kvittet oss tilstrekkelig med religion

Frihetsfilosof Kaja Melsom mener at det ikke er fordi vi er blitt så sekulariserte at friheten er blitt tyngende, men fordi vi ikke har klart å fri oss fra religionens tvangstrøye.

Annonse
Annonse
Annonse