Også i Canada førte Monty Python-filmen Life of Brian til at det ble raslet med blasfemilov-sablene. FOTO: Warner Bros./Orion Pictures Corporation

Canada: Justisministeren foreslår å oppheve blasfemiloven

Danmark har kvittet seg med blasfemiloven. Nå ser det ut som Canada også snart skroter sin 125 år gamle lov.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.06.2017 kl 12:27

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Danmark kvittet seg med sin blasfemilov sist fredag, og nå står altså den tilsvarende loven for fall i Canada. Denne uka fremmet den kanadiske justisministeren, Jody Wilson-Raybould, et lovforslag som vil oppheve en rekke paragrafer i kriminallovgivningen – inkludert blasfemiloven. Hele kriminallovgivningen er blitt gjennomgått med formål å fjerne såkalte «zombie laws», eller det vi på norsk kaller «sovende paragrafer».

Opptil to års fengsel

Blasfemi kan i dag etter dagens kanadiske lov straffes med inntil to års fengsel: «Enhver som publiserer en blasfemisk fornærmelse er skyldig i en straffbar forseelse og kan dømmes til inntil to års fengsel.»

Samtidig presiserer faktisk loven at uttalelser som er falt i god tro og ikke fornærmelige vendinger, men som er en meningsytring om et religiøst tema, ikke skal være straffbart.

Men mer spesifikk på hvor skillet går mellom meningsytringer og straffbar blasfemi er loven ikke. En karikatur-tegner og en sterkt troende vil sannsynligvis ha ganske forskjellig oppfatning om disse grensene.

Deportert

Det fikk ateisten Eugene (Ernest) Victor Sterry oppleve i 1927, da han ble arrestert for blasfemi. Han hadde karakterisert Gud med en rekke uoversettelige skjellsord. Det ble ikke tolket som en anstendig meningsytring om religion.

Ateisten Sterry gjorde som Hedningsamfunnet – sitt beste for å bli anmeldt etter blasfemiloven. Han leverte personlig eksemplarer av satiremagasinet sitt – med fornærmelsene – til embedsmenn i Ontario, og ble sporenstreks tiltalt for blasfemi.

Under rettssaken argumenterte Sterry ikke for at blasfemiparagrafen var utdatert, men for at det var det Gamle testamentets Gud han fornærmet. Altså fornærmet han ikke kristne, men jøder. At det var en formildende omstendighet fikk han ikke gehør for, og det tok juryen 25 minutter å finne ham skyldig. Deretter ble han dømt til 60 dagers fengsel og siden deportert til sitt fødeland, England.

Life of Brian anmeldt

Seinere førte Monty Python-filmen Life of Brian (1979), på samme vis som i Norge, til anklager om blasfemi. I Canada tok en lokal aktor også ut tiltale mot en kino etter at en anglikansk prest hadde klaget på at kinoen viste filmen. Men ganske raskt sørget en høyere rettsinstans for henleggelse. Loven ble derimot stående – inntil nå.

Humanister og sekulære gleder seg

– Vi har god grunn til å tro at dette vil gå gjennom I parliamentet, siden de liberale har flertallet og forslaget kom fra en underskriftskampanje støttet av en liberal parliamentsrepresentant, skriver Michel Virard på Facebook-siden til Humanist Canada.

Han understreker at dette er frukten av det felles arbeidet til tre organisasjoner, hans egen Humanist Canada, CFI Canada og humanistforbundet i Quebec, og fremmet av representanten Ali Ehasassi slik at det kunne bli del av den kommende kriminallovreformen.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse