Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
«In Satan we trust» står det på satanistenes monument i byen Boca Raton, Florida.

«In Satan we trust» står det på satanistenes monument i byen Boca Raton, Florida.

By i Florida aksepterte satan-monument

Prøvde først å forby, men denne uka snudde de.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2017 kl 13:21

Forrige desember var det mye bråk i byen Boca Raton i Florida, USA, etter at satanister samt den sekulære ateistgruppa Freedom from religion foundation (FFRF) sist desember satte opp sine egne monumenter ved siden av en kristen julekrybbe som hadde brukt å stå i parken før jul.

Satanistenes monument er et stort pentagram med påskriften «In Satan We Trust», mens Freedom from religion foundation nøyer seg med en referanse til den romerske festen Saturnalia, som sies å være juletradisjonens egentlige opphav.

Bakrunnen for saken er den amerikanske grunnloven som forbyr offentlig myndigheter å ta stilling til fordel for en religion over en annen. Det betyr for eksempel at offentlige parker ikke kan inneholde religiøse symboler av noe slag. Og hvis en religion slipper til, for eksempel med en julekrybbe, så må alle slippe til.

Følgelig mener ateister og satanister at når de kristne får sette opp monumenter, må de også få lov. Hvis ikke blir det grunnlovsstridig forskjellsbehandling.

I 2012 kjørte American Atheists en tilsvarende sak i en annen by i Florida.

Gjentatt hærverk

Ateistene og satanistenes monumenter fikk ikke stå i fred i desember i fjor. De ble de vandalisert og ødelagt gjentatte ganger, men FFRF og satanistene var raskt ute med å sette dem i stand igjen.

Strengt tatt har myndighetene to valg for å løse problemet; enten tillate alt eller ingenting. I juli så det ut til at bystyret i Boca Raton skulle velge det siste, noe som selvsagt ville ha vært en seier for ateistene og satanistene.

Men slik ble det ikke. Isteden prøvde bystyret å løse problemet ved å stille ut en jødisk menorah, et juletre og en snømann i parken, i tillegg til den kristne julebrybben, samtidig som de forbød det ateistiske og sataniske monumentet.

Dermed mente de at de hadde sikret mangfoldet og holdt se innenfor grunnlovens bestemmelse.

Skal man belønne pøblene?

Vedtaket førte imidlertid til store protester, ettersom dette faktisk belønnet hærverket som hadde blitt gjort mot det ateistiske og det sataniske monumentet.

– Her har det blitt gjort hærverk mot et satanisk monument, og så bestemmer bystyret seg for å straffe satanistene? Hvis man skal belønne hærverk på denne måten, så kan man jo heller bare gi pøblene en medalje? argumenterte Chrissy Gibson, en talsperson for myndighetene i byen.

Dette argumentet nådde tydeligvis inn til politikerne, for tirsdag denne uka opphevet de forbudet de hadde lagt ned mot ateisme og satanisme i parken.

Dermed er det duket for ny livssynskamp i Sanborn Square park i Boca Raton til jul. Mange mener politiet nå må prioritere vakthold sterkere denne gangen, slik at ingen monumenter blir ødelagt.

Kilde: Friendly Atheist

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.