British Humanist Association hadde ansvaret for demonstrasjonen som samlet opp mot 20.000 londonere på lørdag."> Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon
Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon

British Humanist Association hadde ansvaret for demonstrasjonen som samlet opp mot 20.000 londonere på lørdag.

Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon

Aksjonistene hevder nær 20.000 møtte opp på en demonstrasjon mot paven i London på lørdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2010 kl 14:39

Se bildet større

Oppfinnsomheten var stor i opptoget.

Se bildet større

Gata foran Downing Street 10 var stappfull av mennesker før appellene begynte.

Se bildet større

Parodi-guden The Flying Spaghetti Monster (FSM) er alltid god å ty til.

Se bildet større

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, og Richard Dawkins gjør seg klar til appeller.

Se bildet større

Aksjonistene mener nær 20.000 møtte opp på demonstrasjonen.

I forrige uke var pave Benedict XVI, Joseph Ratzinger, på offisielt statsbesøk i Storbritannia. Besøket gikk ikke upåaktet hen for landets ateister og humanister.

På lørdag arrangerte Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association (BHA), en protestmarsj i London. Den samlet nær 20.000 mennesker på det meste, ifølge arrangørene.

Demonstrasjonen rettet seg mot paven og den katolske kirkens kompromissløse motstand mot prevensjon, abort og like rettigheter for homofile.

Aksjonistene protesterte også blant annet mot kirkens manglende evne til å motarbeide seksuelle overgrep, samt at paven i 2009 rehabiliterte den påståtte holocaust-fornekteren Richard Williamson, ifølge aksjonens offisielle nettside.

Problemet er statsbesøket

Protestene retter seg også mot at den britiske regjeringen har invitert paven på statsbesøk.

- Paven misbruker sin makt som statsoverhode til å blande seg bort i lovene våre og fortelle oss hvordan vi skal leve. Ingen andre statsoverhoder ville ha gjort noe slikt under et statsbesøk. Men så er det heller ingen andre statsoverhoder som også leder en verdensreligion, heter det på aksjonens nettside.

Paven ga ateisme skylda for nazisme

Det høye oppmøtet under demonstrasjonen ble trolig hjulpet av at paven terget på seg de ikke-troende under en tale i Edinburgh to dager tidligere.

I talen ga han ateisme skylda for nazismen, og advarte mot følgene av å stenge Gud ute.

- Selv i vår livstid husker vi hvordan Storbritannia stod imot nazi-tyranniet som ville fjerne Gud fra samfunnet. (...) Når vi tenker på erfaringene med ateistisk ekstremisme fra det 20. århundret, la oss aldri glemme at utestengelse av Gud, religion og dyder fører til et innsnevret og reduksjonistisk syn på mennesket og samfunnet, understreket pave Benedict ifølge BBC.

Protester fra BHA og Dawkins

British Humanist Association har protestert på det sterkeste mot pavens uttalelser.

- Dette er en ærekrenkelse mot alle de som ikke tror. Det er surrealistisk å høre slikt fra en mann hvis organisasjon påtvinger andre en smal og innsnevret moral som undergraver rettighetene til kvinner, barn, homofile og mange andre, heter det i en uttalelse fra BHA.

Ateisten og forfatteren Richard Dawkins har også protestert mot pavens uttalelser. I artikkelen "Ratzinger is an enemy of humanity", publisert i The Guardian, konkluderer Dawkins med at det er på tide å legge til side høflighetsfrasene i diskusjoner med paven.

- Ratzinger var med i Hitler-jugend da han var ung. Jeg har så langt ikke brydd meg med å gjøre et poeng ut av dette. Men etter pavens hårreisende uttalelser i Edinburgh, der han gir ateismen skylda for Adolf Hitler, er det kanskje på tide å ta av hanskene, skriver Dawkins.

Han argumenterer deretter for at Hitler egentlig var katolikk.

- Ihvertfall var han ikke mindre katolsk enn de fem millioner katolikkene pavekirken påberoper seg i Storbritannia i dag. Så her må kirken bestemme seg. Hvis begrepet skal defineres så bredt at det blir fem millioner katolikker i Storbritannia, så får de Hitler med på kjøpet, sier han.

Dawkins siterer også en del klart religiøse uttalelser fra Mein Kampf for å underbygge poenget. Han understreker at han med dette selvsagt ikke mener å gi katolisismen skylda for nazistenes folkemord på noen måte.

- Det er pavestaten som er i moralsk forfall

Generalsekretær i British Humanist Association, Andrew Copson, åpnet runden med appeller på gaten i nærheten av statsministerboligen Downing Street 10.

Ifølge BHAs nettsider skisserte Copson noen skiller mellom Storbritannia og pavekirken som indikerer at det slett ikke er førstnevnte som er i "moralsk forfall", som paven visstnok også skal ha uttalt dagen i forveien.

- Det er sant at vi ikke bruker vår status som nasjonalstat til å gå imot til kvinner- og homofiles rettigheter. Det er sant at vi ikke motarbeider bruk av kondomer, til og med på steder med alvorlige AIDS-epidemier. Det er sant at dette landet aldri har hatt noen offisiell politikk for å tilsløre seksuelt misbruk. Likevel synes jeg ikke vi er i moralsk forfall. Jeg vil mye heller bo i Storbritannia enn i Vatikanstaten, slo Copson fast.


Se flere bilder på aksjonens Facebook-side

Siste nytt i Nyheter

Krf vil ha gudstjenestetvang for skoler

– Hvorfor står Krf fast på at elevene skal ha fritaksrett? Den logiske følgen av argumentene deres er å innføre obligatorisk gudstjeneste for alle, mener HEFs styrerepresentant Christian Lomsdalen.

Lever en personlig høringsuttalelse om tro og livssyn på 1-2-3

Vil du påvirke den nye loven om tros- og livssynssamfunn? Fyll ut et spørreskjema.

Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

 
Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

Ledende humanist måtte slå opp med ateistbevegelsen

Chris Stedman har gitt opp å nyansere bildet av ateister. Han mener ateistbevegelsen består av folk som i alt for stor grad gjør hva de kan for å bekrefte fordommene mot dem.