British Humanist Association hadde ansvaret for demonstrasjonen som samlet opp mot 20.000 londonere på lørdag."> Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon
Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon

British Humanist Association hadde ansvaret for demonstrasjonen som samlet opp mot 20.000 londonere på lørdag.

Britiske humanister ledet stor anti-pave demonstrasjon

Aksjonistene hevder nær 20.000 møtte opp på en demonstrasjon mot paven i London på lørdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2010 kl 14:39

Se bildet større

Oppfinnsomheten var stor i opptoget.

Se bildet større

Gata foran Downing Street 10 var stappfull av mennesker før appellene begynte.

Se bildet større

Parodi-guden The Flying Spaghetti Monster (FSM) er alltid god å ty til.

Se bildet større

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, og Richard Dawkins gjør seg klar til appeller.

Se bildet større

Aksjonistene mener nær 20.000 møtte opp på demonstrasjonen.

I forrige uke var pave Benedict XVI, Joseph Ratzinger, på offisielt statsbesøk i Storbritannia. Besøket gikk ikke upåaktet hen for landets ateister og humanister.

På lørdag arrangerte Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association (BHA), en protestmarsj i London. Den samlet nær 20.000 mennesker på det meste, ifølge arrangørene.

Demonstrasjonen rettet seg mot paven og den katolske kirkens kompromissløse motstand mot prevensjon, abort og like rettigheter for homofile.

Aksjonistene protesterte også blant annet mot kirkens manglende evne til å motarbeide seksuelle overgrep, samt at paven i 2009 rehabiliterte den påståtte holocaust-fornekteren Richard Williamson, ifølge aksjonens offisielle nettside.

Problemet er statsbesøket

Protestene retter seg også mot at den britiske regjeringen har invitert paven på statsbesøk.

- Paven misbruker sin makt som statsoverhode til å blande seg bort i lovene våre og fortelle oss hvordan vi skal leve. Ingen andre statsoverhoder ville ha gjort noe slikt under et statsbesøk. Men så er det heller ingen andre statsoverhoder som også leder en verdensreligion, heter det på aksjonens nettside.

Paven ga ateisme skylda for nazisme

Det høye oppmøtet under demonstrasjonen ble trolig hjulpet av at paven terget på seg de ikke-troende under en tale i Edinburgh to dager tidligere.

I talen ga han ateisme skylda for nazismen, og advarte mot følgene av å stenge Gud ute.

- Selv i vår livstid husker vi hvordan Storbritannia stod imot nazi-tyranniet som ville fjerne Gud fra samfunnet. (...) Når vi tenker på erfaringene med ateistisk ekstremisme fra det 20. århundret, la oss aldri glemme at utestengelse av Gud, religion og dyder fører til et innsnevret og reduksjonistisk syn på mennesket og samfunnet, understreket pave Benedict ifølge BBC.

Protester fra BHA og Dawkins

British Humanist Association har protestert på det sterkeste mot pavens uttalelser.

- Dette er en ærekrenkelse mot alle de som ikke tror. Det er surrealistisk å høre slikt fra en mann hvis organisasjon påtvinger andre en smal og innsnevret moral som undergraver rettighetene til kvinner, barn, homofile og mange andre, heter det i en uttalelse fra BHA.

Ateisten og forfatteren Richard Dawkins har også protestert mot pavens uttalelser. I artikkelen "Ratzinger is an enemy of humanity", publisert i The Guardian, konkluderer Dawkins med at det er på tide å legge til side høflighetsfrasene i diskusjoner med paven.

- Ratzinger var med i Hitler-jugend da han var ung. Jeg har så langt ikke brydd meg med å gjøre et poeng ut av dette. Men etter pavens hårreisende uttalelser i Edinburgh, der han gir ateismen skylda for Adolf Hitler, er det kanskje på tide å ta av hanskene, skriver Dawkins.

Han argumenterer deretter for at Hitler egentlig var katolikk.

- Ihvertfall var han ikke mindre katolsk enn de fem millioner katolikkene pavekirken påberoper seg i Storbritannia i dag. Så her må kirken bestemme seg. Hvis begrepet skal defineres så bredt at det blir fem millioner katolikker i Storbritannia, så får de Hitler med på kjøpet, sier han.

Dawkins siterer også en del klart religiøse uttalelser fra Mein Kampf for å underbygge poenget. Han understreker at han med dette selvsagt ikke mener å gi katolisismen skylda for nazistenes folkemord på noen måte.

- Det er pavestaten som er i moralsk forfall

Generalsekretær i British Humanist Association, Andrew Copson, åpnet runden med appeller på gaten i nærheten av statsministerboligen Downing Street 10.

Ifølge BHAs nettsider skisserte Copson noen skiller mellom Storbritannia og pavekirken som indikerer at det slett ikke er førstnevnte som er i "moralsk forfall", som paven visstnok også skal ha uttalt dagen i forveien.

- Det er sant at vi ikke bruker vår status som nasjonalstat til å gå imot til kvinner- og homofiles rettigheter. Det er sant at vi ikke motarbeider bruk av kondomer, til og med på steder med alvorlige AIDS-epidemier. Det er sant at dette landet aldri har hatt noen offisiell politikk for å tilsløre seksuelt misbruk. Likevel synes jeg ikke vi er i moralsk forfall. Jeg vil mye heller bo i Storbritannia enn i Vatikanstaten, slo Copson fast.


Se flere bilder på aksjonens Facebook-side

Siste nytt i Nyheter

Brun-Pedersen oppgitt over gjentatt feilinformasjon om Human-Etisk Forbund fra KrF

– KrF er systematisk uredelige og tillegger oss meninger vi ikke har, sier HEFs pressesjef.

HEF frykter ikke vigselkonkurranse fra kommunene

Ny ekteskapslov gir kommunene ansvar for borgerlig vigsel fra nyttår. Seremonisjef i HEF tror ikke det vil påvirke antallet som velger Humanistisk vigsel.

– HEFs viktigste oppgave er å være der for folk når det trengs

Da Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger fikk barn for tre år siden var Humanistisk navnefest det naturlige valget.

 
Human-Etisk Forbund viderefører konfirmasjonsbok

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund vedtok fredag ettermiddag å videreføre arbeidet med konfirmasjonsbok. Dermed er Humanist Forlag sikret de neste fem årene.

Trond Enger ny generalsekretær i Human-Etisk Forbund

Kommer fra stilling som generalsekretær i Venstre.

Sterk nedgang for alternativ behandling i Norge

Andelen i befolkningen som sier de har brukt de seks vanligste behandlingsformene ble i gjennomsnitt halvert mellom 2014 og 2016.