Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er her, i bydelen Richmond i London, at bydelsadministrasjonen vil bruke penger på en ny katolsk skole som bare er åpen for barn av katolikker.
 Foto: Google earth

Det er her, i bydelen Richmond i London, at bydelsadministrasjonen vil bruke penger på en ny katolsk skole som bare er åpen for barn av katolikker. Foto: Google earth

Britisk rettsoppgjør om statsfinansiert diskriminering

Skal det offentlige betale for religiøse privatskoler som nekter adgang for andre barn enn «sine egne»? I dag står rettsoppgjøret i britisk høyesterett.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2012 kl 13:13

British Humanist Association, Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon, er en av to saksøkere i en sak mot britiske myndigheter og deres praksis med å finansiere private religiøse skoler som diskriminerer ved opptak.

Konkret dreier det seg om en ny katolsk skole i bydelen Richmond i London. Bydelsmyndighetene har akseptert å finansiere denne skolen til tross for at de altså vil prioritere barn av katolikker som elever.

British Humanist Association og aksjonsgruppa Richmond Inclusive Schools Campaign har bedt høyesterett vurdere lovligheten av bruke offentlig midler til å støtte oppstart av slike diskriminerende skoler. De mener lovverket kan tolkes slik at dette er forbudt. I tillegg trekker de fram at den sittende britiske regjeringen har forpliktet seg til å jobbe for at religiøse skoler skal slutte å diskriminere ved inntak (se øverst s. 29 i dette dokumentet)

– Usaklig forskjellsbehandling

Aksjonsgruppa Richmond Inclusive Schools Campaign har samlet over 3300 underskrifter i bydelen for å sikre at ingen barn skal nektes plass på en lokal skole på grunn av foreldrenes tro eller livssyn.

– Vi mener bydelens beslutning om å støtte den diskriminerende katolske skolen er så alvorlig, og vi mener ulovlig, at vi ikke har noe annet valg enn å handle, sa generalsekretær i British Humanist Association, Andrew Copson, under første dag av rettsoppgjøret i går.

Han mener denne enkeltsaken en del av et nasjonalt mønster der religiøse grupper får goder som ikke kommer alle til del.

Talsperson for “Richmond Inclusive Schools Campaign”, Jeremy Rodell, følger opp.

– Vi aksepterer ikke denne sorteringen av barn, uansett hvem driverne er. Hvis bydelen får det som de vil, får katolske familier en større valgfrihet enn ikke-katolikker. Det er usaklig forskjellsbehandling, sier han.

8,4 millioner pund

Det var i juli i fjor at Richmond bydel kjøpte en eiendom for 8,4 millioner pund til skoleformål, skriver BBC. Det er denne eiendommen som nå tilbys til katolikkene som altså ønsker å drive en skole som prioriterer inntak av «katolske barn».

Rettssaken avsluttes i dag. Dom vil komme i løpet av de kommende ukene, ifølge nettsidene til British Humanist Association.

Les mer om saken i The Guardian

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus