Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hedningesamfunnet med oppdatert religionssatire i tegneserieformat.

Hedningesamfunnet med oppdatert religionssatire i tegneserieformat.

Blasfemitegneserie tilbake

Hendingesamfunnet relanserer Jesus Kristus & co, og nyutgir den blasfemitiltatalte førsteutgaven fra 1982.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2015 kl 18:42

På pressefrihetens dag 3. mai kom utgave nummer fem av tegneserieheftet Jesus Kristus & co. En tittel utgitt av Hedningesamfunnet på Religionskritisk forlag fire ganger på 80- og 90-tallet, da med klar satirisk brodd til kristenfolket.

Forsiden på det nye femte nummeret, som kommer tjue år siden siste utgave, prydes av en muslimsk og illsint Donald som tramper på et satireblad.

Ferdigkrenket kirke

Fritanke.no har spurt redaktør Dagfinn Eckhoff om hva som er årsaken til at bladet nå er tilbake.

– Hedningesamfunnet har i mange år diskutert hvordan vi skal forholde oss til islam. Det er ikke like enkelt å lage satire mot islam i forhold til hva vi har vært vant til å gjøre mot Den norske kirke. Kirken er på en måte ferdigkrenket, mens muslimer har ikke den bakgrunnen. Dermed har vi tenkt lenge på hvor langt vi skal gå i å illustrere og kritisere islam, sier Ekchoff.

Han mener de med årets utgivelse har lagt seg på en relativt forsiktig linje der de er opptatt av å vise Islam som en del av den Abrahamittiske familien. Veien dit har imidlertid vært brokete, og forlaget stanget med å få forløst tegninger.

Charlie Hebdo

De første to tegningene ble publisert i bladet Holy Crap for tre år siden. Begge er gjenpublisert i den nye utgaven av Jesus Kristus & co. Det var imidlertid ikke før etter Charlie Hebdo-drapene det ble fortgang i prosessen.

– Vi fikk et innspill fra en av våre mest aktive tegnere, Ragnar Børsheim, med det som nå er forsiden. Jeg tok kontakt med ham og spurte om vi ikke skulle samle opp det vi har av religionskritiske tegninger som er mer ájour og dagsaktuelle enn de vi hadde i Jesus Kristus & co på 80- og 90-tallet, forteller Eckhoff.

Stofftyveri

I bladet er det en rekke klipp og tegninger og sitat hentet fra ulike medier. I tillegg er en artikkel skrevet av politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidene om karikaturtegninger.

– Vi puttet den inn i siste liten og håpet på å få tilgivelse heller en tillatelse. Det står også i bladet. Vi tok den inn i siste liten ettersom vi synes den er så til de grad aktuell, og tenkte at det gikk greit når vi oppgir hvor vi har tatt den fra.

Rossavik er ikke kjent med at det Ekchoff har merket som «hemningsløst stjålet fra Bergens Tidende» er publisert i bladet.

– Jeg foretrekker selvfølgelig at de ber om tillatelse før de publiserer. De vet at det ikke er slik man gjør det. Men jeg har ikke noe behov for å hisse meg opp over det, sier Rossavik til Fritanke.no.

På grunn av etterspørsel er også førsteutgaven av Jesus Kristus & co fra 1982 trykket opp i nytt opplag. Førsteopplaget på 5000 eksemplarer var følge Eckhoff helt utsolgt. Han forteller videre at de har søkt Kulturrådet om støtte til nyutgivelse. Søknaden er ikke ferdigbehandlet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus