Tone Bergli Joner glemte å skaffe en uavhengig fagkonsulent til å gå gjennom boka. Derfor må hun nå betale tilbake en tredel av stipendet hun fikk av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Bergli Joner må tilbakebetale 27.000 kroner for KRLE-bok

Må tilbakebetale deler av stipendet fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.01.2018 kl 15:18

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Tore Slaatta, avviser at de har vurdert kvaliteten på boka. FOTO: NFF

Tone Bergli Joner utga i august i fjor boka «KRLE - Et politisk hestehandlet fag». Hun fikk 81.000 kroner i støtte fra Det faglitterære fond i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) for å finansiere utgivelsen.

Styret i Det faglitterære fond har nå bestemt at Bergli Joner må tilbakebetale 27.000 kroner av støttesummen. Det var Bergli Joner som selv offentliggjorde beslutningen i et innlegg i Dagbladet den 18. januar.

Årsaken er at hun ikke har hatt en fagperson som har gjennomgått manuset før utgivelse. I et innlegg i Dagbladet før jul, den 11. desember, skriver hun at hun har betalt for en profesjonell «språkvasker», men glemte at NFF forlangte at hele manus måtte gjennomgås av en uavhengig faglig konsulent før utgivelse – et krav hun ikke har blitt utsatt for tidligere.

Hun forteller at skriftlige uttalelser fra ulike fagpersoner som har gjennomgått forskjellige deler av manuset ble lagt fram, men at NFF hevdet disse ikke var uhildet nok.

– Vi synes det er leit at Joner opplever dette som et problem, skriver NFF i et svarinnlegg den 15. desember.

– Har ikke overholdt kontrakten

Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Tore Slaatta, avviser overfor Fritanke.no at det er sviktende kvalitet som er årsaken til kravet om tilbakebetaling.

– Vi driver ikke kvalitetskontroll på bøkene. Årsaken til kravet er at det finnes noen formelle krav i kontrakten som må tilfredsstilles for at vi skal kunne gi støtte. Ett av disse kravene er at boka må ha blitt gjennomgått både faglig og språklig av uavhengige fagpersoner. Kravet er der fordi at vi skal slippe å føre kvalitetskontroll med bøkene selv. Bergli Joners bok har ikke blitt kvalitetskontrollert på denne måten, og dermed er kontrakten brutt, sier han.

Slaatta sier at de er spesielt strenge på dette kravet når det gjelder selvpubliserte bøker, eller bøker gitt ut på forlag man selv kontrollerer.

– Dette er sjelden et problem når det gjelder de store forlagene. De har gode rutiner for kvalitetskontroll. Vi er derfor ekstra nøye når det gjelder egenpubliserte bøker, som jo Bergli Joners bok er, sier han.

Han understreker imidlertid at de bruker skjønn, og ikke ønsker å gå for langt i straffereaksjonene.

– Det er derfor Bergli Joner bare har fått krav på å betale tilbake 27.000 kroner, altså en tredjedel de 81.000 kronene hun fikk tildelt, sier han.

Vurderer utmelding av NFF

Tone Bergli Joner er svært misfornøyd med beslutningen.

– Det er ikke så veldig morsomt å måtte betale tilbake når man har holdt på med dette i et halvt år. Men heldigvis har jeg blitt tilbudt å betale tilbake pengene i rater, sier hun med et lite tilsnitt av sarkasme i stemmen, og legger til at første avdrag ble betalt i dag.

Bergli Joner peker på at et titalls av hennes tidligere bøker, 72 i tallet inkludert den nye KRLE-boka, har vært bestselgere og har vært flittig utlånt på bibliotekene.

– Disse bøkene har innbrakt ganske store midler til fondet. Jeg synes dette er en smålig avgjørelse av NFF, sier hun.

Hun peker videre på at boka «KRLE - Et politisk hestehandlet fag» har blitt anmeldt to steder og fått god kritikk.

– Jeg synes ikke fondet utviser et godt «skjønn» og vurderer derfor utmelding av NFF, slår hun fast.

– Har NFF på noe tidspunkt sagt at du må betale tilbake fordi boka er for dårlig?

– Nei, ikke direkte, men det ligger jo i kortene at de mener det. Men det er mange som har lest deler av manuset og gått god for kvaliteten, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tror omskjæringsforbud på Island blir vedtatt

Island ligger an til å bli det første landet i verden som forbyr omskjæring av mindreårige gutter. Forslaget har et politisk flertall i ryggen, ifølge vår kilde.

Human-Etisk Forbund sterkt kritisk til Forsvarets navneforslag

– Feltprestene må endre navn til «lutherske livssynsveiledere» hvis vi skal gå med på dette, er tilbakemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

 
Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Vil vise at det ikke er «åndsfattig» å basere seg på vitenskap

Musikkprosjektet Amino prøver å gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos.

Vil forklare sin tidligere sjef hva som er feil i regjeringens lovforslag

Torsdag 1. februar overtok Trond Enger sjefsstolen etter Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

ANNONSE
Annonse