Bekymret over nyfrelste

Markedet for dyretolker har vokst de siste årene.

Ledende eksperter på dyreadferd:

Bekymret over nyfrelste "dyretolker"

– Det er bekymringsfullt når folk tror det er mulig å snakke med dyr som om de var mennesker, mener to av Norges ledende spesialister på dyreadferd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.10.2011 kl 10:19

Se bildet større

Gry Løberg er en av Norges ledende eksperter på dyreadferd, og driver dyreadferdsklinikken Manimal.

I det siste har fenomenet dyretolkning fått økt oppmerksomhet. Grunnideen er at det er mulig å snakke med dyr, akkurat som man snakker med mennesker. Det skal i utgangspunktet mulig å snakke med alle slags dyr, både edderkopp, mus, slange og flodhest. Også insekter skal det være mulig å opprette kommunikasjon med.

Men det vanligste er likevel hester, hunder og katter, skal vi tro Norges ledende dyretolkskole, Sigrasenteret. Og det er lettere å snakke med dyr som har eiere, forteller daglig leder Sissel Grana. Hun omtaler for eksempel sin avdøde katt Bacchus som en "åndelig lærer". Tross sin død i 2008, er katten Bacchus fortsatt aktiv som åndelig veileder og "tvillingsjel", skal vi tro Grana.

Hun opererer forøvrig med bindende timeavtaler fordi det er viktig å innfri de forventningene om kommunikasjon som skapes hos dyret.

– Når timen er bestilt forventer dyret at det skal få formidle noe til eieren sin. Av hensyn til dyret må avtalen overholdes, slås det fast på nettsidene til Sigrasenteret.

– Har tatt av

Gry Løberg er en av Norges ledende etologer/adferdsbiologer. Dette er den grenen av zoologifaget som dreier seg om dyreadferd. Hun opplever at dyretolkning er i vekst, og det bekymrer henne.

– Det har blitt mer av dette i løpet av de siste seks-sju årene. Sissel Grana personlig er jeg ikke så bekymret for. Hun virker grei nok. Men det er mer bekymringsfullt med mange av de som har gått på kurs hos henne. De framstår som litt nyfrelste mange av dem. I tillegg er det problematisk at mediene gir slike ting mye oppmerksomhet, sier Løberg.

Selv har hun aldri opplevd noen direkte konkurranse fra alle de nybeslåtte dyretolkene.

– Jeg driver en spesialisert dyreadferdsklinikk. Det er bare en fire-fem som har formell utdannelse på dette i Norge, og jeg kan ikke si at jeg har merket noen konkurranse. Dessuten er kundene mine oppegående, kunnskapsrike mennesker som antageligvis ikke oppsøker nyreligiøs, alternativ behandling av denne typen, sier hun.

Løberg synes det er litt trist at det er så mye useriøse utdanningstilbud innenfor dyr og dyrehold. Her trekker hun også inn Norsk Akademi for Naturmedisin som har en utdanning de kaller "veteropat".

– Mattilsynet har bestemt at de ikke får lov til å bruke denne tittelen. Men det har de ikke brydd seg om så langt, og Lånekassen fortsetter å støtte denne typen utdanning, sier hun.

– Savner rasjonelt grunnlag

Fritanke.no har også snakket med Randi Helene Tillung. Også hun er etolog (ekspert på dyreadferd) og driver bloggen Etologi.no.

Tillung mener det er problematisk å tro at man kan snakke med dyr som om de var mennesker. Men heller ikke hun har ennå merket noen konkurranse fra de mange nyutdannede kveldskurs-dyretolkene.

– Dette savner jo rasjonelt grunnlag, men jeg oppfatter det som relativt harmløst så langt. Likevel er det selvsagt en fare for at det kan ta overhånd, sier hun.

Hun synes det er problematisk når folk i en sårbar situasjon blir utnyttet av ukvalifiserte folk med fantasifulle påstander.

– Det er problematisk når folk i en sårbar situasjon blir utnyttet av ukvalifiserte folk med fantasifulle påstander.

– Folk med en aggressiv hund har for eksempel et stort problem. Valget står ofte mellom å avlive dyret eller få gjort noe med problemet. Og hvis man da er følelsesmessig sterkt knyttet til hunden, som man ofte er, blir det lett å bruke penger på dyretolkning og slikt, sier Tillung.

11 år gammel dyretolk

For å understreke at det finnes mange useriøse folk på dette feltet, forteller hun en historie fra Bergen, der det for noen år siden ble rykket inn en annonse i Bergensavisen der det stod "Endelig dyretolk i Bergen".

– Jeg og en venninne meldte oss på, og tok med oss hundene våre. Vi ble tatt imot av en dame i flagrende gevanter og langt bølgete hår, men det viste seg fort at det ikke var hun som kunne snakke med dyr, men hennes 11 år gamle sønn. Da vi kom var han ute i gata og lekte med en kamerat. Etter hvert ble han ropt inn av moren.

Tillung forteller at gutten var tydelig redd for hunder, og gikk i en stor bue rundt dem. Moren tok så med sønnen inn på et eget rom. Hunden trengte ikke være med.

Etter en stund kom moren tilbake, mens sønnen hadde løpt tilbake til lekekameraten. Nå skulle beskjeden overbringes. Til tross for at hunden hennes aldri hadde vært på noen utstilling, fikk Tillung høre at hunden hennes ikke likte dette.

– Det hele ble ganske dumt. Jeg, som aldri hadde tatt hunden med på noen utstilling, fikk høre at jeg burde slutte å gjøre det. Ellers var det en masse om at hunden min var "glad i meg" og slike selvfølgeligheter. Og så fikk jeg råd om å gå til en healer med den, noe jeg aldri gjorde, forteller hun.

Hun reagerer først og fremst på at en mor kan bruke sin 11 år gamle sønn for å tjene penger på denne måten.

Siste nytt i Nyheter

Lever en personlig høringsuttalelse om tro og livssyn på 1-2-3

Vil du påvirke den nye loven om tros- og livssynssamfunn? Fyll ut et spørreskjema.

Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

 
Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

Ledende humanist måtte slå opp med ateistbevegelsen

Chris Stedman har gitt opp å nyansere bildet av ateister. Han mener ateistbevegelsen består av folk som i alt for stor grad gjør hva de kan for å bekrefte fordommene mot dem.

Krf-forslag om gudstjenestetvang trolig ok

Den nye diskrimineringsloven beskytter ikke lenger tros- og livssynsorganisasjoner mot diskriminering. Dermed kan trolig Den norske kirke lovlig gis enerett til å pålegge skolene å møte opp på gudstjeneste.