Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det avholdes bare rundt 500 humanistiske gravferder i året. Dette kan komme til å vokse hvis stadig færre velger en tradisjonell kirkebegravelse.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Det avholdes bare rundt 500 humanistiske gravferder i året. Dette kan komme til å vokse hvis stadig færre velger en tradisjonell kirkebegravelse. Foto: Human-Etisk Forbund

Bare halvparten vil begraves i kirken

Over 90 prosent av alle gravferder i Norge foregår i kirken. Andelen ligger imidlertid an til å synke. I en ny undersøkelse svarer bare 54 prosent at de ønsker kirkelig gravferd. (4.1.2013)

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2013 kl 11:40

Det er Jølstad begravelsesbyrå som har bestilt undersøkelsen fra Norstat.

– Det store spriket mellom hvordan folk oppgir at de ønsker å gravlegges og hvordan de faktisk gravlegges kan dels skyldes tradisjon og at Den norske kirken har en sterk posisjon i samfunnet, sier Jan Willy Løken, administrerende direktør i Jølstad Begravelsesbyrå til Agderposten.

Undersøkelsen viser også at rundt 16 prosent av de spurte svarer at de vil ha en personlig gravferdsseremoni. Tallet er noe høyere blant unge enn blant eldre.

Ikke overrasket

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale, er ikke overrasket over tallene.

– Det er dette vi ser når det gjelder alle seremonier. Folk vil i stadig større grad gjøre ting på sin måte. Slik sett er det bra at vi har fått et nytt tilbud på gravferdsområdet, nemlig den livssynsåpne gravferden, sier Kvaale.

Dette er et nytt tilbud som tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt lanserte i fjor sommer.

Les oppdatert sak:
400.000 vil ha Humanistisk gravferd

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus