Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Avijit Roy i Paris, sommeren 2012.

Avijit Roy i Paris, sommeren 2012.

Ateistblogger og forfatter brutalt drept i Bangladesh

Den profilerte ateisten, rasjonalisten og islamkritikeren Avijit Roy ble drept i Bangladesh torsdag ettermiddag, norsk tid. Militante islamister står trolig bak.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2015 kl 10:54

Avijit Roy, en profilert bangladeshisk, ateistisk og islamkritisk forfatter, ble drept med machete i Bangladesh' hovedstad Dhaka torsdag ettermiddag, norsk tid.

Roy, som ellers bor i USA, var på besøk i Bangladesh for å markedsføre den nye boka si på en bokmesse. På vei hjem fra bokmessa sammen med sin kone Rafida Ahmed Banyada, ble han angrepet av flere gjerningsmenn med macheter onsdag kveld lokal tid. Roy døde kort tid etter på sykehus. Kona Rafida Ahmed Banya ble også skadet, men ikke livstruende.

Truet av islamister

I desember i fjor advarte militante islamister i Bangladesh om at Avijit Roy ville bli drept hvis han kom tilbake til hjemlandet.

«Avijit Roy bor i Amerika, så det er ikke mulig å drepe ham akkurat nå. Han vil bli myrdet med en gang han kommer tilbake» skrev den ytterliggående islamisten Shafiur Rhaman Farabi på Facebook i desember.

Han, og andre islamister som kom med tilsvarende trusler, ble arrestert, men det er uklart om de fortsatt var fengslet da Roy ble myrdet onsdag, skriver nettstedet Heavy.com.

I en annen kommentar på Facebook skal Farabi ha skrevet: «Det er på tide å drepe de ateistene som kommer med avskyelige uttalelser mot Allah og hans sendebud, og gi dem en sakte pinefull død, på samme måte som ble gjort med Thaba Baba (dvs. den ateistiske bloggeren Ahmed Rajib Haider som ble drept på tilsvarende måte i februar 2013).”

Farabi skal ha lagt til at «I Bangladesh vil enten muslimene overleve, eller ateistene», skriver Bdnews24.com.

Ga ut bok med tittel "Virus of faith"

Avijit Roy var godt kjent i Bangladesh. Han ga blant annet ut en bok med tittelen Troens virus (virus of faith), og er også hovedpersonen bak den populære bloggen Mukto-mona som er myntet på fritenkere, rasjonalister, skeptikere, ateister og humanister med bakgrunn fra Bangladesh og sør-Asia.

Nettavisen Bdnews24.com skriver at drapet på Avijit Roy er skremmende likt andre drap på ateister og islamkritikere i Bangladesh. I februar 2004 ble den kjente forfatteren Humayun Azad angrepet med macheter av radikale islamister etter å ha vært på en bokmesse i hjemlandet.

Et annet tilfelle er drapet på ateistbloggeren Ahmed Rajib Haider, samt angrepene fra militante islamister i Bangladesh på sekulære bloggere som Ashraful Alam og Asif Mohiuddin. Sistnevnte var forøvrig på den humanistiske verdenskongressen i Oxford i august i fjor. Der fikk han en ytringsfrihetspris.

Oppdatert fra NTB fredag formiddag:

Fredag samlet flere hundre demonstranter seg i Dhaka for å fordømme drapet. Demonstrantene, som blant andre besto av flere lærer, forfattere og andre skribenter, møttes nær stedet der Roy ble drept.

De ropte slagord som «Vi vil ha rettferdighet» og «Hev stemmen mot militante mennesker».

– Angrepet på Roy og hans kone Rafida Ahmed er skandaløst. Vi protesterer sterkt mot dette angrepet og er dypt bekymret for sikkerheten til skribenter, sier lederen for bloggerforeningen i Bangladesh, Imran H. Sarker.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus