Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2018 kl 15:12

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Mohammad Hashem bekjenner sin ateisme på et egyptisk tv-program. Se hele innslaget på denne sida.

Programmet ble sendt den 11. februar, men ble gjort internasjonalt kjent først i går av Memri – The Middle East Media Research Institute, som overvåker nyhetssendinger fra den muslimske verden og oversetter dem til engelsk.

Innslaget starter med at en invitert gjest i studio, Mohammad Hashem, forklarer at han er ateist og ikke tror det eksisterer noen gud.

– Jeg trenger ikke religion for å ha moral eller bidra positivt til samfunnet, sier han.

Den første reaksjonen fra programleder Mahmoud Abd Al-Halim og den andre gjesten i studio, imamen Mahmoud Ashour, er å spørre ateisten Hashem hvordan han kan eksistere som menneske.

Ateisten gjør et forsøk på å forklare at Guds skaperverk er én teori om livets eksistens, men at Big bang-teorien en annen og mer overbevisende teori.

Det blir ikke godt tatt imot. «Du er forvirret og upålitelig. De fornekter Guds eksistens og avviser vår religion og våre prinsipper», er blant svarene han får.

Konfrontasjonen bygger seg videre opp, og etter at Hashem spør forsiktig om «dette virkelig er så ille», får han følgende reprimande fra programlederen:

«Selvsagt er det ille. Du har ingenting å tilby. Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt».

Rådes til å søke psykiatrisk behandling

Deretter får ateisten beskjed om å forlate studio:

«Beklager men du kan ikke bli sittende her fordi ideene dine er upassende, må jeg dessverre si. Vi kan ikke fremme slike ødeleggende ideer. Du har ikke sagt et eneste overbevisende ord», utbryter programlederen.

Så tar imamen Mahmoud Ashour ordet og råder med en litt roligere stemme Mohammad Hashem til å søke psykiatrisk behandling, et råd programlederen slutter seg helhjertet til før han annonserer at resten av sendingen vil bli uten ateisten Mohammad Hashem.

Vi finner ingen nyhetsmeldinger som sier noe om hvordan det gikk med Mohammad Hashem etter at han ble kastet ut av tv-studioet i februar.

Forslag om å totalforby ateisme

Egypt er, i likhet med mange andre muslimskdominerte land, svært restriktivt når det gjelder folks mulighet til å stå fram offentlig og si at man ikke tror på Gud.

I Fritanke.no har vi tidligere fortalt om Sherif Gaber og Alber Saber som begge ble arrestert for å ha stått fram som ateister. Det finnes mange lignende tilfeller.

I 2013 ble det anslått at Egypt har tre millioner ateister av en befolkning på 84 millioner. Tallene er naturlig nok svært usikre. Egypt har ikke dødsstraff for frafall fra islam, men en Pew-undersøkelse fra 2010 viser at 84 prosent av befolkningen støtter dette.

I januar kom nyheten om at landet vurderer å totalforby ateisme. Det er usikkert hvordan det har gått med forslaget. Vi finner ingen nyhetsmeldinger i engelskspråklige eller arabiske medier om saken.

«Samfunnet her er ikke modent for dette»

Da Fritanke.no besøkte Egypt i februar 2013 ble vi advart mot å fortelle åpent at vi kom fra en livssynsorganisasjon som ikke har noen tro på Gud.

– Er du ateist, bør du rett og slett holde kjeft. Samfunnet her er ikke modent for dette. Åpen ateisme kan rett og slett få deg drept. Heldigvis vet ikke folk her hva «humanisme» er. Når du sier at du er fra «Norwegian Humanist Association» høres det bare fint og menneskevennlig ut. Det er ikke sikkert du ville ha fått samme velkomst hvis du hadde kommet fra «Norwegian Atheist Association», slo vår turguide Tarek Ali Yousef fast den gangen.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse