Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Disse bussene skal rulle rundt i Washington DC fram til jul. Les mer på hjemmesida til aksjonen.

Disse bussene skal rulle rundt i Washington DC fram til jul. Les mer på hjemmesida til aksjonen.

Ateist-busser i USAs hovedstad også

Nylig ble det kjent at det det vil rulle ateist-busser rundt i Londons gater i januar. Nå har fenomenet spredt seg til Washington DC.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2008 kl 10:41

Fra og med neste uke og ut desember vil det rulle busser rundt i gatene i Washington DC med påskriften "Why believe in a god? Just be good for goodness' sake".

Kampanjen skal kjøres før jul og hensikten er blant annet å åpne opp julefeiringen også for de ikke-religiøse.

- Grunnen til at vi gjør dette i oppkjøringen til julefeiringen, er at det er mange agnostikere, ateister og andre typer ikke-teister som føler seg litt alene i jula på grunn av feiringens kobling til tradisjonell religion, sier Fred Edwords fra The Washington Area Secular Humanists til Fox News.

Han understreker at litt av hensikten også er å stimulere til rasjonell og kritisk tankegang blant folk.

Det er American Humanist Association som står bak kampanjen. Dette er Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA.

Et mulig stunt for Human-Etisk Forbund

Bussaksjonen i Washington DC kommer kort tid etter en tilsvarende aksjon ble annonsert i London. Der vil det rulle busser rundt i gatene i januar med påskriften "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life."

Da Fritanke.no snakket med generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, om aksjonen i London, sa hun at en slik aksjon er et stunt Human-Etisk Forbund kan ha på lager.

- Dette er en flott aksjon. Kampanjen er absolutt på sin plass som et svar til de religiøse annonsene jeg hører har vært på bussene i London, sa Kristin Mile.

Hun understreket imidlertid at det ikke er aktuelt for forbundet å sette i gang med en tilsvarende aksjon her, fordi vi ikke har tradisjon for livssynsreklame i Norge.

"Holidays" vs. "Christmas"
Aksjonen i Washington DC kommer midt oppi den årlige disputten mellom sekularister og kristne om hvorvidt det skal være tillatt å bruke ordet "christmas".

USA har en strengt sekulær grunnlov og et skarpt skille mellom kirke og stat. Dette har bidratt til at det i det siste har blitt vanligere i USA å bruke det livssynsnøytrale "Happy Holidays" istedenfor det mer kristen-spesifikke "Merry Christmas".

Dette provoserer kristne grupperinger til årlige motaksjoner der man søker å stoppe bruken av "holidays" og gjeninnføre "christmas" som felles betegnelse. Sekularistene argumenterer naturlig nok for det motsatte, og får fortsatt i grove trekk gjennomslag. Dette til tross for at USAs befolkning er svært religiøs sammenlignet for eksempel med Norge.

Les mer om aksjonen på nettsidene til American Humanist Association

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook