Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Stjernholm blir nå trolig kirkepolitisk talsperson for partiet Alternativet. «Kanskje du heller vil betale penger til noe som finnes», sier Stjernholm i denne videoen.

Anders Stjernholm blir nå trolig kirkepolitisk talsperson for partiet Alternativet. «Kanskje du heller vil betale penger til noe som finnes», sier Stjernholm i denne videoen.

Ateist-aktivist tar over for prest i det danske parlamentet

Anders Stjernholm fra Ateistisk Selskab i Danmark agiterer for å få folk til melde seg ut av den danske statskirken. Nå blir han representant i det danske Folketinget, trolig som talsperson for kirkesaker.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2017 kl 16:41

Anders Stjernholm blir representant i det danske parlamentet - Folketinget – denne uka. Han rykker inn som representant for partiet Alternativet – et sentrum/venstre-orientert miljøparti som fikk 4,8 prosent i folketingsvalget i 2015 og har ni representanter i nasjonalforsamlingen.

Stjernholm er leder i Ateistisk Selskab i Danmark som blant annet agiterer for å få folk til melde seg ut av Folkekirken. Stjernholm er også stand-up komiker. Les mer.

Ateistlederen tar over for presten og Alternativet-representanten Ulla Sandbæk som har blitt sykemeldt på ubestemt tid etter en ulykke. Hun var partiets talsperson i kirkesaker. Etter alt å dømme kommer Stjernholm til å overta denne rollen.

– Dette er et område jeg vet mye om og som interesserer meg. Derfor vil seg selvsagt gjerne ha ansvar for kirkesakene, sier Stjernholm til Kristeligt Dagblad.

Vil representere hele partiet

Partiet Alternativet har ennå ikke en definert kirkepolitikk, og det blir trolig nå Stjernholms oppgave å utforme denne. Som leder i Ateistisk Selskap har han gått hardt ut og oppfordret folk til å melde seg ut av den danske Folkekirken, men understreker ifølge Kristeligt Dagblad at han som kirkeansvarlig vil representere hele partiet og ikke bare sine egne holdninger.

Samtidig har han ambisjoner om å påvirke Folkekirken, for eksempel i spørsmålet om det bør bli en plikt for prester å vie homofile.

– Så lenge kirken og staten henger sammen, vil jeg selvsagt også blande meg i slike spørsmål hvis det skulle bli nødvendig, sier han.

Klar til kamp!

Stjernholm melder på Facebook at han går til jobben som en innbytter som blir kalt ut på banen fordi en lagkamerat har skadet seg.

– Heldigvis føler jeg meg klar til kamp. De siste årene har jeg brukt mye av min tid til debatt, aktivisme og ledelse av Ateistisk Selskab, og nå føler jeg meg rustet til å spille en omgang på banen, skriver Stjernholm på sin Facebook-profil.

Han legger til at det skal bli spennende å se hva hans innsikter kan brukes til i nasjonalforsamlingen – innsikter han har opparbeidet seg «etter å ha debattert det følelsesladde emnet religion med landets hardcore og softcore-troende i mange år».

Sogneprest: – Bekrefter Alternativets rolle som gjøglerparti

Sogneprest i Ribe domsogn, Torben Bramming, blir ikke overrasket hvis Stjernholm blir Alternativets nye kirkepolitiske talsperson.

– Alternativet er på alle måter et gjøglerparti, så det vil ikke overraske meg i det hele tatt. Heldigvis tror jeg ikke det vil spille noen rolle, fordi det er så åpenlyst for alle hva han driver med. Han vil angripe Folkekirken og forsøke å skille kirke og stat, sier sognepresten til Kristeligt Dagblad.