Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alber Saber ble arrestert på grunn av en post på denne Facebook-sida.

Alber Saber ble arrestert på grunn av en post på denne Facebook-sida.

Arrestert for ateisme i Egypt

Egyptiske Alber Saber ringte politiet for å få beskyttelse mot en rasende mobb. Istedet ble han selv arrestert.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2012 kl 11:26

Datastudenten Alber Saber er administrator for en egyptisk Facebook-side for ateister. Den 10. september ble det publisert en lenke til filmen «Innocence of muslims» på sida. Dette er filmen som de siste ukene har fått ytterliggående muslimer til å gå berserk i mange land. Opptøyene har blant annet ført til at den amerikanske ambassadøren i Libya har blitt drept.

Det var en nabo som tilfeldigvis var på besøk, og som fikk låne pcen hans, som oppdaget at Saber var administrator for Facebook-sida, og at Innocence of muslims hadde blitt publisert der. Han må ha fortalt andre om dette, for i løpet av de neste to dagene samlet det seg en stor menge mennesker utenfor huset til Saber som truet ham og moren. Flere ropte at de ønsket ham død, ifølge The Examiner.

Arrestert da han ba om hjelp

Den tredje dagen med demonstrasjoner, sist torsdag, ringte moren til Saber til politiet for beskyttelse. Men da politiet kom, brydde de seg ikke om å jage demonstrantete. Alber Saber ble istedet arrestert.

Han er tiltalt for blasfemi etter en egyptisk lovparagraf som ikke har vært brukt på lang tid. Advokaten hans, Ahmed Ezzat, forteller at tiltalen først og fremst handler om en video Saber har lagt ut på nettet, der han diskuterer sin koptisk kristne bakgrunn, og at han har mistet troen.

Det hører med til historien at da Saber ble fengslet, skal de andre fangene ha fått vite at han hadde blitt arrestert for å ha fornærmet profeten. Dette førte til at Saber ble slått og mishandlet av de andre fangene. Han skal nå ha startet en sultestreik.

Alber Saber er en uttalt ateist, og har vært åpen og frittalende om dette på nettet. Advokat Ahmed Ezzat mener at aggresjonen først og fremst er et resultat av dette, i kombinasjon med raseriet over filmen Innocence of muslims, og ikke så mye den egyptiske motsetningen mellom kristne koptere og muslimer.

– Alber er en ateist. Han er imot islam, kristendom, ja alle religioner. Da får han problemer med alle, sier advokat Ahmed Ezzat ifølge The Daily Beast.

– Irritasjonen har bygget seg opp. De ventet bare på et påskudd for å slå til, sier en annen menneskerettighetsadvokat, Malek Adly.

IHEU reagerer

I forrige uke og i helga har støtterklæringene til Alber Saber strømmet inn. Det er satt opp en Facebook-side som krever at han løslates. Den internasjonale humanistunionen IHEU uttaler at de er dypt bekymret over arrestasjonen.

– Dette er ikke bare et overgrep mot Alber Sabers ytringsfrihet. Her har politiet faktisk legitimert handlingene til mobben som stod utenfor huset hans og ropte etter blod, sier Bob Churchill, talsperson for IHEU.

Han understreker at den nyvalgte egyptiske presidenten Mohammed Morsi nå har en anledning til å gripe inn og vise hva han mener når han i den siste tiden har snakket om ytringsfrihet og rettigheter til livssynsminoritetene. IHEU vil skrive et brev til egyptiske myndigheter om saken.

HEF_ – Skuffende fra Egypt

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, slutter seg til. Hun mener det er skuffende at Egypt, når de nå endelig har fått demokrati, later til å innskrenke ytringsfriheten på denne måten.

– Frimodige ytringer om religion må være tillatt. Jeg håper den egyptiske presidenten setter foten ned overfor dette. Det er bekymringsfullt at politiet i praksis legitimerer en rasende mobb på denne måten. Med sine handlinger bygger det egyptiske politiet opp under de grufulle opptøyene vi har sett de siste ukene, sier Mile.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus