Arild O. Hodne ble Human-Etisk Forbunds medlem nr 80 000. Forbundet feiret det med kake med 80 000 (i) lys. FOTO: Arnfinn Pettersen

Arild er medlem nummer 80 000

– og det feiret Human-Etisk Forbund med kake

– Er det sant, så moro! Arild O. Odne (63) bryter ut i latter da Fritanke.no ringer og forteller at han er medlem nr 80 000 i Human-Etisk Forbund. I dag feiret generalsekretær Kristin Mile og ansatte medlemsrekorden med kake. (17.9.2012)

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2012 kl 16:04

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

– At vi nå har nådd 80 000 medlemmer viser at vi appellerer til stadig flere mennesker, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

Siden stiftelsen i 1956 har Human-Etisk Forbund opplevd nær kontinuerlig vekst. Bare ett år har det vært nedgang i medlemsveksten.

Faktaboks

Human-Etisk Forbunds medlemsmilepæler

Årstall Medlemstall
1956 256
1967 1 000
1980 5 000
1982 10 000
1984 20 000
1987 30 000
1991 40 000
1994 50 000
1999 60 000
2008 70 000
2012 80 000

Human-Etisk Forbund rundet nettopp 80 000 medlemmer, og selveste medlem nr 80 000 er Arild O. Odne (63) i Hønefoss. Fritanke.no ringer for å finne ut mer om milepælmedlemmet, som ble medlem rett før helga.

– Jeg skulle jo gjort det for 40 år siden, forteller han.

– Det er snart femti år siden jeg avstod fra å konfirmere meg, så jeg tok et standpunkt allerede da. I og med at jeg ikke konfirmerte meg, trodde jeg at jeg ble strøket av kirka. Men det ble aldri gjort.

Han forteller at da han giftet seg i kirka – kona meldte seg seinere ut og inn i Human-Etisk Forbund – måtte han bli «gift på dispensasjon», siden han ikke var konfirmert. Men etter en diskusjon i festlig lag, hvor han deretter sjekket sin medlemsstatus i tros- og livssynssamfunn i Brønnøysundregisteret, fant han ut at han faktisk fortsatt var medlem i Den norske kirke.

Det ledet til at han endelig fikk meldt seg inn i Human-Etisk Forbund.

– Jeg fikk ut fingeren, hehe. Jeg har tenkt på det fryktelig lenge, men jeg har ikke gjort noe med det. Det irriterer meg at jeg blir tatt til inntekt for den norske statskirka, og det blir jeg gjort hvis jeg ikke gjør noe aktivt. Så fikk jeg se Human-Etisk Forbunds stand på Hønefoss forleden tenkte jeg: «Nå skal jeg virkelig gjøre det!»

Han beskriver sitt livssyn med sammenfallende med Human-Etisk Forbunds verdier:

– Jeg trodde ikke noe religiøst da jeg var 15 og jeg tror ikke på noe slikt nå heller. Jeg har betegnet meg som ateist i alle de år. Jeg tror på det gode i mennesket, på mellommenneskelig relasjoner: at man skal behandle omgivelsene tålelig ålreit, da blir du selv tålelig ålreit behandlet. Å melde meg inn i Human-Etisk Forbund er naturlig konsekvens av det jeg tror på og står for. Eller ikke trur på og står for, sier Odne, som trekker fram forbundets pressesjef Jens Brun-Pedersen som en som gjør en jobb han har respekt for.

Foreløpig kan ikke 63-åringen love at han kommer til å bli aktiv i Human-Etisk Forbund. Til det er det for hektisk i jobb og privatliv, men kanskje når han blir pensjonist?

– Ja, kanskje når jeg blir pensjonist. Jeg vil gjerne aktivt støtte Human-Etisk Forbund og er litt beskjemmet for at det har tatt så lang tid, men bedre seint enn aldri, sier medlem nr 80 000.

Femti år med nær kontinuerlig vekst

Fra Human-Etisk Forbund ble stiftet i 1956 har forbundet opplevd en nærmest kontinuerlig vekst i antall medlemmer. Veksten har ikke alltid vært like stor, men bortsett fra et år på sekstitallet har det ikke vært noen reell medlemsnedgang. Forbundet var i mange år lite. Det gikk over ti år fra stiftelsen til 1000 medlemmer ble nådd. Den raskeste medlemsveksten skjedde på 1980-tallet, under Levi Fragells ledelse, da antall medlemmer økte fra 5000 i 1980 til 30 000 i 1987, og selveste rekordåret var 1983 da forbundet fikk 6931 nye medlemmer. Det er fire år siden forrige milepæl, i 2008 rundet Human-Etisk Forbund 70 000 medlemmer.

Human-Etisk Forbund Generalsekretær Kristin Mile spanderte i dag kake på sine ansatte for å feire at Human-Etisk Forbund fikk sitt medlem nr 80 000.

– At vi nå har nådd 80 000 medlemmer viser at vi appellerer til stadig flere mennesker, sier hun.

– Medlemsvekst er viktig for oss, for det å være en stor organisasjon gir større slagkraft i forhold til våre saker og gjør at vi blir lyttet til. Og en slik vekst som vi har opplevd hele tiden gir også et veldig løft både for tillitsvalgte og ansatte og gjør at man kan føle at arbeidet man legger ned mye tid og engasjement i gir resultater.

Mye av medlemsveksten kommer som konsekvens av Human-Etisk Forbunds seremoniarbeid.

– Det forteller oss at det er viktig at vi har et seremonitilbud. Det gjelder ikke minst konfirmasjon, som er vår desidert største seremoniaktivitet hvor årlig 10 000 ungdommer deltar, men også de andre seremoniene. Det er viktig for oss å ha et seremonitilbud, både fordi det er noe vi ønsker å tilby våre medlemmer, men vi ser også at det er viktig som medlemsverving.

Siste nytt i Nyheter

Flertall blant toppene i HEF sier nei til kirkeasyl

Styreleder Tom Hedalen synes ikke det er noen grunn til at staten skal respektere «hellige rom». Vi har også snakket med fylkeslederne i Human-Etisk Forbund. De heller i samme retning.

Debatten om aktiv dødshjelp handler om seks ulike tema

Forfatter Norunn Kosberg går gjennom dem alle, og mer til, i en ny debattbok om hvorvidt det bør bli tillatt å ta livet av mennesker som ønsker det selv.

Vår spåmann var for optimistisk på kirkens vegne

Oppslutningen om Den norske kirke går fortere nedover enn Fritanke.no trodde for 2,5 år siden, viser de foreløpige kirketallene for 2017.

 
– Feil å si at kirkens holdning er et tilbakeskritt

– Den norske kirke er veldig forskjellig fra andre trossamfunn. Kirken og de andre har svært ulike behov, og det er ikke i strid med likebehandling å ta hensyn til dette, sier nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse