- Aril Edvardsen fortjener ingen hyllest fra Erik Solheim

Siste utgave av Edvardsens menighetsblad Troens bevis viser Erik Solheim på scenen sammen med Aril Edvardsen og Burundis president Pierre Nkurunziza med kone.

- Aril Edvardsen fortjener ingen hyllest fra Erik Solheim

#I sommer hyllet utviklingsminister Erik Solheim (SV) Aril Edvardsen, og beskrev ham somen av norgeshistoriens største kristne ledere. Levi Fragell sy...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.08.2006 kl 22:25

I sommer hyllet utviklingsminister Erik Solheim (SV) Aril Edvardsen, og beskrev ham somen av norgeshistoriens største kristne ledere. Levi Fragell synes ikke Edvardsen fortjener noen hyllest fra Regjeringen. Solheim sier til Fritanke.no at han ikke kjenner til Edvardsens mirakelmetoder.

Av Even Gran
Publisert 28.8.2006

Det var på et "folkemøte" i Fredrikstad at Solheim kom med hyllesten av Edvardsen. Årsaken til at Solheim var tilstede, var at presidenten i Burundi, Pierre Nkurunziza, var på besøk hos Edvardsen etter å ha blitt omvendt på et av hans vekkelsesmøter i hjemlandet.

- Måten Aril Edvardsen presenterer sitt budskap på ligner Hans Nielsen Hauge; godt forankret i den norske jord, og samtidig fra himmelen. Jeg tror det norske folk har bruk for deg i mange år framover, sa Erik Solheim, henvendt til Edvardsen, ifølge Edvardsens menighetsblad Troens bevis.

Til VG den 12. juni 06 uttalte Erik Solheim følgende om Edvardsen:
- Han spiller en fantastisk viktig rolle, og han er med på å gjøre kristendommen stor. Han betyr noe for millioner av mennesker, og han hefter seg ikke med bagateller som man ellers opplever at mange kristne gjør.

- Kunnskapsløst av Solheim
Levi Fragell har i snart 40 år protestert mot Edvardsens mirakelmetoder. Les mer om dette her (lenke). Fragell slår kategorisk fast at Edvardsen driver med bevisst juks og bløff når han påstår at han helbreder alvorlig syke personer og driver ut demoner med håndspåleggelse og bønn.

- Det er selvsagt umulig å få en lam person til å reise seg og gå ved hjelp av bønn og håndspåleggelse, for ikke å snakke om demonutdrivelser, oppvekkelser fra døden og lignende. Når Solheim omfavner Edvardsen på denne måten, setter han et godkjentstempel på en virksomhet basert på løgn, bedrag og ren humbug. Slikt fortjener absolutt ingen hyllest fra den norske regjeringen, slår Fragell fast.

Mirakelpredikanter skyld i død og sykdomsspredning

I begynnelsen av august sendte Fragell et brev til Utenriksdepartementet (les brevet her) der han protesterer mot Solheims omfavnelse av Edvardsen. Han trekker spesielt fram hvordan mirakelpredikanter av Edvardsens type er med på å spre sykdom og forårsaker unødvendige dødsfall i Afrika.

Fragell viser for eksempel til at det er et stort problem, spesielt i Afrika, at kreft- og aids-pasienter kommer for sent til behandling fordi en mirakelpredikant har overbevist dem om at de er "kurert". I tillegg forteller Fragell at det finnes mange tilfeller der aids-smittede personer som tror de har blitt blitt "kurert" av en mirakelpredikant, uvitende sprer sykdommen videre.

- Resultatet blir foreldreløse barneflokker. Jeg besøkte selv noen slike hjem i Uganda for få uker siden. Det var mildt sagt en opprivende opplevelse, skriver Fragell i brevet til Solheim.

Solheim kjenner ikke til Edvardsens mirakelvirksomhet

Utviklingsminister Erik Solheim sier til Fritanke.no at han vet for lite om Edvardsens mirakelforkynnelse til å uttale seg om saken. Han har heller ikke sett protestbrevet som Levi Fragell har sendt til departementet.

- Utgangspunktet mitt for å stille på Edvardsens stevne i Fredrikstad i sommer var at Burundis president var til stede, og jeg representerte Regjeringen, sier Solheim.

Han legger til at presidentens fortelling om hvordan han hadde blitt frelst på et av Edvardsens stormøter i hjemlandet, gjorde sterkt inntrykk.

- Presidenten fortalte at hans religiøse omvendelse var en av grunnene til at det hadde blitt fred i Burundi. Det var på dette grunnlaget jeg roste Edvardsen. Her ser vi at hans forkynnelse faktisk har bidratt til å skape fred.

Solheim gjentar rosen av Aril Edvardsen overfor Fritanke.no.

- Jeg ser på ham som en åpen og tolerant kristen. Jeg oppfatter han ikke på noen måte som en representant for den fordømmende, konservative kristendommen. Han er en reflektert person som er med på å gjøre Jesus stor, kort sagt en kristen leder som også Human-Etisk Forbund burde kunne ha en dialog med, sier Erik Solheim.

- Men kritikken fra Fragell går jo først og fremst på helbredelsesforkynnelsen? Støtter du dette også?

- Jeg synes ikke det er riktig å sammenligne Aril Edvardsen med ytterliggående amerikanske predikanter. Jeg vet ikke i hvilken grad Edvardsen driver med dette, så det vil jeg helst ikke kommentere.

Utviklingsministeren ligger imidlertid til en liten reservasjon.

- På et generelt grunnlag er jeg selvsagt kritisk til mirakelhelbredelse som f.eks. gjør at folk dør fordi de kommer for sent til lege, eller at aids spres videre fordi smittede har trodd at de hadde blitt helbredet.

- Så hvis det viser seg at Aril Edvardsen faktisk driver med dette, vil du kanskje endre syn på ham?

- Da må jeg ihvertfall vurdere saken på nytt. Men jeg kjenner som sagt så lite til hva han gjør på denne fronten, at jeg ikke kan kommentere det.

Siste nytt i Nyheter

Sturla Stålsett fornøyd med regjeringens forslag

Sturla Stålsett er uenig med Human-Etisk Forbund. – Regjeringens lovforslag bryter ikke med prinsippet om likebehandling, mener han. Bente Sandvig er skuffet.

– Jesus er julen i et nøtteskall

Professor ved Menighetsfakultet, Heid Leganger-Krogstad, lot det ikke være noen tvil om hva julen handler om på Civitas frokostmøte i dag.

– Hvorfor er det nødvendig å «lære» dette ti ganger?

– Kirkens framstilling av «julesamlingen» på Voss er ikke troverdig, sier Magnhild Marie Bøe-Hansen, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland.

 
Humanisme ikke anerkjent i amerikansk fengsel, tross forlik

I 2015 inngikk American Humanist Association et forlik med fengselsmyndighetene i USA om at humanisme skal likebehandles med religionene. Likevel fikk Benjamin Espinosa nei.

John Færseth overfalt av konspirasjonsteoretiker

– Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta, sier John Færseth.

Frp mener undersøkelsen bygger på feil premisser

– Det er vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp.