Anti-darwinist inntar akademia

I USA raser debatten mellom kreasjonister og vitenskapsfolk mye sterkere enn her hjemme. Her er en Time-forside fra august 2005.

Anti-darwinist inntar akademia

#- ID-teorien faller på sin egen dumhet og er ikke verdt å kaste bort tid på, sier den kjente dinosaurforskeren Jørn H. Hurum. Likevel skal ID-forkjem...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2006 kl 11:17

- ID-teorien faller på sin egen dumhet og er ikke verdt å kaste bort tid på, sier den kjente dinosaurforskeren Jørn H. Hurum. Likevel skal ID-forkjemperen Paul A. Nelson presentere den omstridte "intelligent design"-teorien på flere møter i akademia de kommende dagene.

Av Even Gran
Publisert 19.9.2006

"Intelligent design" (ID) er en teori som påstår at det er mulig å argumentere vitenskapelig for at livet på jorda og universet er "skapt av en intelligent designer", og at det ikke har utviklet seg slik vitenskapen har avdekket gjennom hundrevis av år med forskning. ID-teorien faller i god jord hos mange kristne, mens den naturlig nok blir kontant avvist av en samlet forskerstand.

Paul A. Nelson, som nå kommer til Norge, er en forholdsvis ytterliggående kreasjonist. I tillegg til å mene at livet på jorda har blitt skapt av en "intelligent designer", mener han at jorda ble skapt for bare 6- 10.000 år siden. Han avviser altså den brede vitenskapelige konsensusen om at jorda er rundt 4,5 milliarder år gammel. Denne "ung jord"-tankegangen er kontroversiell til og med blant de som støtter ID-tankegangen.

Likevel, Nelson er nå invitert til å holde en rekke foredrag og debattinnledninger i og rundt akademia, denne og neste uke. Først ut er et "Seminar for vitenskapsteori" i regi av filosofiprofessor Nils Roll Hansen på Universitetet i Oslo. Dagen etter holder han gjesteforelesning på Menighetsfakultetet. I helga og i neste uke skal Nelson besøke både Bergen og Trondheim. Her skal han holde foredrag for flere kristne menigheter, samt delta på debattmøter i videregående skoler og på åpne studentmøter. Den 28. september arrangerer for eksempel Studentersamfunnet i Bergen et debattmøte med Nelson.

Det er det dansk-norske pro-kreasjonistiske tidsskriftet Origo, ved Peder A. Tyvand, som har tatt initiativ til møtene. Thyvand er kjent som kanskje den mest synlige forkjemperen av kreasjonisme og "intelligent design"-teori i Norge. Nylig uttalte Thyvand i den kristne avisa Dagen at "Darwinismen er en tankegift som trenger inn på mange ulike områder i samfunnet".

Komplett idioti

- Det er bare kreasjonistene som vinner på dette. Vi gir dem kredibilitet hvis vi møter opp.

Hurum orker imidlertid ikke å hisse seg opp over at slike møter arrangeres.

- Det overrasker meg ikke det minste at for eksempel Menighetsfakultetet arrangerer et slikt møte. De har jo sin agenda. De får bare drive på, men i norsk sammenheng er det nesten ingen som tar dette tullet på alvor, sier han.

Også den verdenskjente biologen Richard Dawkins, som besøkte Oslo tidligere denne måneden, mener det kun er kreasjonistene som har noe å vinne på åpne debatter om denne saken.

- I en debatt er det vanlig at begge parter får like mye taletid. De ulike synspunktene er likestilt, og man veier for og imot. Dette blir et helt feil tilnærming her. Vi vet at hovedtrekkene i evolusjonsteorien stemmer. De som hevder noe annet, tar feil. Så enkelt er det. Dette er altså ikke en diskusjon mellom jevnbyrdige parter, der "begge kanskje har litt rett". Det eneste vi oppnår med å diskutere med slike folk, er å gi dem legitimitet. Og det fortjener de virkelig ikke, fastholdt Dawkins på en pressekonferanse på Blindern den 1. september i år.

Synes ikke man skal "tie i hjel"

Nils Roll-Hansen er ansvarlig for "Seminar for vitenskapsteori", og har sagt ja til å la Paul A. Nelson komme og fortelle om ID-teorien onsdag denne uka. Han liker ikke den avvisende holdningen til Hurum og Dawkins.

- Dette er ikke så enkelt som mange vil ha det til. Kreasjonisme og "intelligent design" er ikke det samme. Jeg synes vi bør la dem slippe til, så får vi diskutert saken, sier Roll-Hansen.

Han har ikke sansen for undertrykkende argumenter om at man ikke skal ta ting på alvor. Roll-Hansen synes denne tilnærmingen blir litt arrogant.

- Jeg skjønner mye av skepsisen til de som forsvarer evolusjonsteorien, men jeg tror altså ikke dette er den rette måten å håndtere dette på, poengterer Roll-Hansen.

- Kan stille opp i faglige sammenhenger

Biologiprofessor Dag O. Hessen er en av de som normalt lar høre fra seg når darwinismen taes opp til diskusjon. Han har tenkt å stikke innom møtet til Roll Hansen på onsdag.

- Jeg vil nødig stille opp i tabloide tv-debatter med kreasjonistene, selv om det er det de aller helst ønsker. Her er jeg helt på linje med Dawkins. Men jeg synes at det er greit å ta en diskusjon med dem i en faglig sammenheng, og det er slik jeg oppfatter Roll Hansens seminar. Jeg har ingen grunn til å tro at Roll Hansen er noen kreasjonist, og jeg vil ikke kritisere ham for å la Nelson legge fram ideene sine i et slikt faglig forum, sier Hessen.

Han understreker imidlertid at han har svært lite til overs for argumentene til ID-bevegelsen.

- Det jeg reagerer mest på er at de prøver å kalle det de driver med vitenskap. Det er det ikke. Det er religion, kamuflert som vitenskap, slår Hessen fast.

- De vet ikke hva vitenskap er
Kjemiprofessor ved NTNU, Martin Ystenes, sparer heller ikke på kruttet. Ystenes er kjent som en ledende talsperson for rasjonalitet, vitenskap og skeptisisme. Han står blant annet bak nettstedet www.vitenskap.com.

- De som forfekter dette vet ikke hva vitenskap er. De tror vitenskap handler om å vise hva som er rett, mens første bud egentlig er å finne ut hva som er feil, sier han.

Ystenes mener at ID-folkene er ikke interessert i sannheten. De vil bare konstruere myter som passer til ens eget verdensbilde.

- Det er jo helt klart hva agendaen er her, spesielt når Menighetsfakultetet er blant arrangørene. Det blir som om et oljeselskap skal holde seminar om drivhuseffekten, poengterer Martin Ystenes.

Se bildet større

- Det finnes ingen forskning som tyder på at Intelligent design-teorien stemmer. Den faller rett og slett på sin egen dumhet, sier den kjente dinosaurforskeren Jørn H. Hurum (bildet). Han synes ikke forskere skal kaste bort tiden sin på å diskutere med personer som Nelson.

Se bildet større

Kreasjonisten Paul A. Nelson skal turnere Norge den nærmeste uken.

Siste nytt i Nyheter

Ny rekord for Humanistisk konfirmasjon

Har økt 3,6 prosent siden i fjor. Nå velger 17,4 prosent av kullet humanistisk. Det er Nord-Trøndelag som øker mest.

– Uheldig for dialogen mellom muslimer og andre

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes ansettelsen av niqab-kledde Leyla Hasic som kommunikasjonsmedarbeider er vanskelig å forstå.

Kvinne i nikab skal jobbe med kommunikasjon i Islamsk Råd

Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt Leyla Hasic som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab for å drive kommunikasjonsarbeid og være brobygger til storsamfunnet. Kulturministeren er kritisk.

 
Humanistforbundet åpner for religion – vil ha prester og imamer i styret

- Vi ønsker velkommen til alle, uansett religiøs bakgrunn, sier styreleder Christian Torp til Vårt Land.

Klar på Netflix nå: Filmen om USAs mest hatede ateist
Lang utdannelse fører til mindre klimafornekting, unntatt for en gruppe
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!