Etter 2015 har utviklingen eskalert. FOTO: Ipsos Norge

Andelen som ikke tror på Gud øker sterkt, gudstroen svekkes

Ateisme er i vekst i Norge og gudstroen går ned. Siden forrige gang spørsmålet ble stilt har utviklingen eskalert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.03.2018 kl 21:38

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, synes det er på tide at denne utviklingen må få konsekvenser. – Vi må endre offentlige ordninger som i hovedsak er tilpasset et helkristent folk, sier han. FOTO: Human-Etisk Forbund

Se bildet større

Ipsos Norge offentliggjør nye tall fra sine undersøkelser hver fredag, under overskriften/hashtaggen #ukenstall. I går var det nye tall for gudstro i Norge som ble kjent.

Norsk Monitor er en undersøkelse der Ipsos MMI har stilt de samme spørsmålene til et representativt utvalg annethvert år siden 1985.

«Tror du på Gud?» er ett av disse spørsmålene, og siden 1985 har det skjedd dramatiske ting på den fronten. 2013 var det første året en like stor andel (38%) svarte ja og nei på spørsmålet. To år senere, i 2015, var de ikke-troende for første gang i flertall, 39 mot 37 prosent.

I de ferske tallene for 2017 som ble offentliggjort av Ipsos Norge i går, har utviklingen eskalert. Det er nå 12 prosentpoeng flere som ikke tror på Gud i Norge, enn som tror. Nær halvparten, 46 prosent, svarer at de ikke tror, mens 34 svarer at de tror på Gud.

Det ser også ut til at vet ikke-andelen har gått litt ned. Det er litt flere som tar stilling til spørsmålet i 2017, 80 prosent, sammenlignet med alle tidligere år der svarandelen har ligget rundt 75 prosent.

Ipsos Norge har ikke offentliggjort flere detaljer fra undersøkelsen enn denne ene grafen, så vi vet ikke ennå hvordan de to gruppene fordeler seg alder, kjønn, politiske preferanser og så videre.

Da 2015-tallene ble offentliggjort gikk det fram at unge er langt mindre religiøse enn eldre. I tillegg var kvinner mer religiøse enn menn. Det gikk også klart fram at gudstro stod klart sterkest på Vest- og Sørlandet.

Helgestad: – Nå må myndighetene ta dette på alvor

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, tror mye av utviklingen skyldes generasjonsutskiftning.

– Mye av dette går av seg selv. Vi vet at ungdom er langt mindre troende enn eldre, og da vil jo grafene utvikle seg på denne måten helt av seg selv, sier han.

Helgestad synes myndighetene bør merke seg at det nå er klart flere i befolkningen som er ikke-troende, enn troende.

– Det er på tide at myndighetene innser at dette må få konsekvenser. Vi må endre offentlige ordninger som i hovedsak er tilpasset et helkristent folk. Vi er nødt til å få inn et større mangfold. Det må bygges flere livssynsnøytrale seremonirom, og vi kan for eksempel ikke lenger bare ha prester i samtaletjenestene på sykehusene, sier han.

Siste nytt i Nyheter

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

 
– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

Krf mener de har fått gjennomslag for gudstjenestetvang, Venstre nekter

– Det er den eneste rimelige tolkningen av vedtaksforslaget vi har blitt enig om, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf). Frp og Venstre avviser tolkningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse