Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Louis Appignani har på nytt latt millionene drysse over den amerikanske humanistbevegelsen. Nå bruker han 2,2 millioner dollar på et professorat i ateisme, humanisme og sekulær etikk.

Louis Appignani har på nytt latt millionene drysse over den amerikanske humanistbevegelsen. Nå bruker han 2,2 millioner dollar på et professorat i ateisme, humanisme og sekulær etikk.

Amerikansk universitet oppretter professorat i ateisme

Universitetet har fram til nå nektet å bruke ordet «ateisme» i navnet, men til slutt fikk Louis Appignani viljen sin.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2016 kl 07:58

Det var uaktuelt for Louis Appignani å donere penger til et professorat ved Universitetet i Miami så lenge ordet «ateisme» ikke var med i navnet. Universitetet foreslo at det kunne bli et professorat i «filosofisk naturalisme», men det var uaktuelt for Appignani.

Nå har partene kommet til enighet. Universitetet i Miami oppretter et professorat i «ateisme, humanisme og sekulær etikk». Louis Appignani har donert 2,2 millioner dollar til formålet, over 18 millioner kroner.

– Jeg prøver å fjerne diskrimineringen mot ateister. Dette er et skritt i den retningen. Det skal være legitimt å være ateist, sier Appignani til New York Times.

Dette er mangemillionærens største donasjon til den amerikanske humanistbevegelsen så langt. Han har tidligere donert store summer til blant annet American Humanist Association, Secular Coalition for America og Appignani Humanist Legal Center. Se en komplett liste her.

Vanskelig å overtale universitetet

En filosofiprofessor ved universitetet, Harvey Siegel, sier til New York Times at det krevde mye overtalelse å få universitetet til å gå med på å ha et professorat med ordet ateisme i tittelen.

En annen representant for universitetet, Thomas J. LeBlanc, understreker overfor New York Times at det nye professoratet på ingen måte er ment å fremme ateisme.

– Vil vil ikke at noen skal misforstå og tro at dette er skal bli en stilling som skal propagandere for ateisme. Vi propaganderer ikke for katolisisme og islam heller, i de stillingene som er avsatt til forskning på dette. Slik blir det med dette nye professoratet også, sier han.

LeBlanc understreker at dette er et området der folk fort hisser seg opp hvis de ikke undersøker nøye hva det handler om.

– Det faktum at det finnes ikke-religiøse måter å tilnærme seg virkeligheten på, er ikke kontroversiell i akademia, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus