Alternativt Nettverk tar avstand fra konspirasjonsteorier

Beskjeder fra englene vil Alternativ Nettverk gjerne formidle, men Per-Aslak Ertresvåg (til høyre) vil de ikke ha noe av.

Sprekkdannelser i alternativbevegelsen:

Alternativt Nettverk tar avstand fra konspirasjonsteorier

– Du kan godt si at vi nå setter ned foten for konspirasjonsteorier. Det er mye snakk om dette for tida og vi føler et behov for å distansere oss, sier alternativmessegeneral Eirik Solum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2011 kl 21:03

Se bildet større

Alternativmessegeneral Eirik Solum har satt ned foten overfor destruktive og negative konspirasjonsteorier. Han vil ha positive og oppbyggelige ting på alternativmessen.

Se bildet større

Per-Aslak Ertrevåg lanserte første gang sitt konspiratoriske syn på verden i boka Makten bak makten (2006). Den ble heftig debattert.

Skeptikere har i lang tid hevdet at det går en ubrutt linje fra de tilsynelatende uskyldige delene av alternativbransjen til svartsynte konspirasjonsteorier om skjulte, verdensregjeringer som ”egentlig” bestemmer i verden.

Per-Aslak Ertresvåg er en av de fremste eksponentene for denne tankegangen i Norge. I boka ”Makten bak makten” fra 2006 presenterte han et grunnriss av hvordan han mener Norge og verdens styres av skjulte, onde krefter. I 2008 kom boka ”SOV, mitt lille Norge” der han spinner videre på teoriene fra den første boka. I 2011 kom så boka ”Norge - Et hjerne- finans- og maktkontrollert samfunn?” der han, ifølge presseskrivet, mener å avdekke den store konspirasjonens hemmelige irrganger i så stor grad at ”diktaturets umiskjennelige design står tegnet opp”.

Vil ikke ha noe med konspirasjonsteorier å gjøre

Ertresvåg skulle egentlig ha holdt foredrag under Den store alternativmessen på Lillestrøm for litt over en uke siden. Men det ville ikke arrangøren ha noe av.

– Vi i Alternativt Nettverk ønsker å gjøre det tydelig at konspirasjonsteorier for eksempel om våre egne myndigheters ønske om å skade, drive terror eller drepe egen befolking, ikke er ideer vi ønsker å fremme. Tvert om slekter dette på den type ideer og forestillinger vi så tragiske følger av i sommer. Videre vil vi gjøre klart at Det store alternativmessen ikke er rett arena for denne type tematikk, annonserte alternativmessesjef Eirik Solum på Facebook-gruppa til Alternativt Nettverk i forrige uke.

Deretter tok debatten av. Over 500 innlegg kom inn, mange av dem sinte. Kjetil Dreyer, kjent fra aksjonen mot svineinfluensavaksinen i 2010, var blant de som svingte pisken høyest og forlangte forklaringer og unnskyldninger fra Solum. Debatten er nå slettet fra Alternativt Nettverks Facebook-side.

– Vi kunne ikke ha dette liggende ute. Vi har andre ting å drive med enn å forklare om og om igjen hvorfor vi ikke vil ha Ertresvåg på alternativmessa og hvorfor dette ikke er sensur og et ”angrep på ytringsfriheten” og slike ting. Vi har også gjort det klart at vi ikke aksepterer lenker til konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet, noe det kom mye av i diskusjonen. Det ble veldig mange gjentagelser etter hvert, sier Eirik Solum til Fritanke.no.

– Er dette en motsetning internt i alternativbevegelsen som har bygget seg opp over tid?

– Jeg synes ikke det er noen konflikt her. Vi ønsker ganske enkelt ikke denne typen negative og destruktive konspirasjonsteorier på alternativmessa. Det er stikk i strid med de verdiene vi ønsker å formidle. På alternativmessa skal folk finne ting som er oppbyggelig, spennende og som de kan ha nytte av. Konspirasjonsteoriene til Ertresvåg er det motsatte av dette. Derfor ønsker vi ham ikke inn her, sier Solum.

Ertresvåg har blitt verre med årene

Det er ikke slik at Eirik Solum personlig må være enig i alt som presenteres på alternativmessene. Så strengt er det ikke. For eksempel er det mange som spår i Tarot-kort og krystaller på messene, noe Solum selv ser mest på som underholdning.

– Det er greit å ha dem der så lenge de ikke spår at folk skal dø om kort tid, eller rammes av alvorlig sykdom og slikt. Vi har hatt noen få tilfeller av dette, og det aksepterer vi ikke. Det skal som sagt være oppbyggelig og positivt å gå på alternativmessa, sier Solum.

– Ertresvåg har holdt foredrag på alternativmesser før. Hvorfor sier dere nei nå?

– Jeg oppfatter påstandene hans som mer ekstreme nå enn tidligere. I tillegg har det blitt større oppmerksomhet rundt konspirasjonsteorier i samfunnet generelt. Derfor ønsket vi å sette ned foten. Dette er rett og slett ikke noe vi vil være med på å promotere, sier Solum.

– Er det belastende for dere å bli knyttet opp til konspirasjonsteorier?

– Jeg tror ikke vi blir så veldig knyttet opp til det. Det er egentlig bare skeptikere som er opptatt av dette, og mange av beskyldningene fra den kanten synes jeg er urimelige. Det er ikke så mange andre som tenker slik. Når det er sagt finnes det selvsagt et stort spenn av oppfatninger i alternativbevegelsen, som jeg også regner med det gjør i humanistbevegelsen. Det finnes helt sikkert humanetikere som er antisemitter også, uten at jeg ser noen grunn til å gjøre et stort nummer ut av det, sier Solum.

Alternativt Nettverk del av sammensvergelsen

Etter at Solum markerte avstand fra Ertresvåg og konspirasjonsteoretikerne, har han fått skryt fra Asbjørn Dyrendal på Skepsisbloggen. Det synes han er hyggelig.

– Ja, det er fint å få litt ros fra den kanten også, sier Solum.

I innlegget sitt ønsker Dyrendal forøvrig Eirik Solum og Alternativt Nettverk velkommen inn i "den store sammensvergelsen". For det gikk nemlig ikke lang tid fra Ertresvåg hadde fått sitt nei, til konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet konstaterte at Solum&co nå har skiftet side.

– Det ser ut som Alternativt Nettverk har alliert seg med Skepsis-gruppen og de ateistiske humanistene i deres forfølgelse av all alternativ tenkning. Alternativt Nettverk har tatt et klart valg imot alternativt tenkende i Norge, og kan synes å ha utspilt sin rolle som talerør for alternativbevegelsen, heter det i en artikkel på Nyhetsspeilet.

Det vises til at Ertresvåg i en tid bodde på ”alternativbevegelsens arnested” Findhorn i Skottland, og at dette skjedde mens ”Alternativt Nettverks redaktører gikk i knestrømper”.

Nyhetsspeilets skribent mener at Ertresvåg blant annet av denne grunn er en mer troverdig representant for alternativbevegelsen enn Eirik Solum og Alternativt Nettverk.

Siste nytt i Nyheter

Human-Etisk Forbund protesterer mot undertrykking av Jehovas Vitner

– Et grovt overtramp mot religionsfriheten. Dette bør Norge ta opp med Russland, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Folk med lang utdannelse er mindre religiøse

Men hvis man først er kristen, spiller ikke utdannelse noen rolle for hvor aktiv man er.

Framskritt for humanister i det amerikanske militæret

– Vi takker Forsvardepartementet for å anerkjenne de tapre og hengivne humanistene i våre væpnede styrker, sier Roy Speckhardt i American Humanist Association.

 
Høyre sa nei til K-en i 2013 av frykt for usikkerhet rundt faget

Mens partiet i 2017 er redde for signaleffekten hvis man fjerner bokstaven.

Saudi-Arabia inn i FN-kommisjon for likestilling, SV og Frp krever svar fra Brende

Men verken Norge eller Sverige vil svare på hva de stemte.

Motstanden mot K-en i KRLE var massiv bare for tre år siden. Hva har skjedd?

Ap gikk samlet imot. Høyre ville ikke ha KRLE. Flertallet av biskopene og tunge kristne miljø sa nei. Nå virker det som KRLE er uløselig knyttet til «den norske kulturarven». Hva har skjedd?

Annonse
Annonse
Annonse