Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alltingsmedlem Thor Sari synes ikke Gud bør blandes inn i åpningen av det islandske parlamentet. Se hele innslaget på tv-kanalen MBL.

Alltingsmedlem Thor Sari synes ikke Gud bør blandes inn i åpningen av det islandske parlamentet. Se hele innslaget på tv-kanalen MBL.

Alternativ åpning for islandske politikere

Når det islandske parlamentet åpner en ny sesjon, bruker det hele å starte med en gudstjeneste. Men i år arrangerte HEFs søsterorganisasjon et humanistisk alternativ.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2009 kl 11:40

Rett ved siden av det islandske parlamentet - Alltinget - ligger Reykjavik domkirke. Her bruker parlamentsmedlemmene å samles før oppstarten av hver sesjon.

Men i år fikk politikerne for første gang et alternativ. Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon på Island, Sidmennt, er som HEF ikke spesielt begeistret for samrøre mellom stat og kirke. De fant ut at dette kunne være en passende anledning for å slå inn en kile i statskirkeordningen på sagaøya.

De inviterte alle parlamentsmedlemmene til en alternativ, humanistisk åpning av Alltinget, og er svært fornøyd med resultatet.

Press om ikke å møte

- Vi fikk masse medieoppmerksomhet. Alle tv- og radiostasjoner på Island gjentok meldingen om vår humanistiske alltingsåpning hele dagen. I forkant var det hektisk aktivitet på Facebook og blogg-verdenen var i full fyr, skriver Hope Knutsson, president i Sidmennt, i en e-post.

Det var imidlertid ikke så mange av Alltingets 63 representanter som dukket opp. Kun fire. Det var Birgitta Jónsdóttir, Thór Saari og Margrét Tryggvadóttir fra Borgerbevegelsen, samt Lilja Mósesdóttir fra Venstrebevegelsen De grønne. En vararepresentant fra Borgerbevegelsen var også tilstede.

Hope Knutsson forteller at en av de frammøtte politikerne berettet om sterkt press fra partikolleger om ikke å møte opp på Sidmennts humanistiske alternativ.

- Ett av de parlamentsmedlemmene som møtte opp, fortalte at hennes parti, som har en overvekt av folk som er for å skille stat og kirke, men som også noen religiøse og prester i sine rekker, hadde utsatt henne for et enormt press for at hun IKKE skulle komme på vårt arrangement, skriver Knutsson.

Fortsetter neste år

Filosofen Jóhann Björnsson holdt en ti minutters tale under seremonien der han understreket betydningen av god etikk for nasjonens beste. Han skisserte også noen av de etiske utfordringene et parlamentsmedlem kan møte i sitt daglige politiske virke.

- Vi kommer til å fortsette med dette. Sidmennt fikk masse gratis pr og positiv pressedekning, og det hele ble organisert på mindre enn 36 timer, forteller Knutsson.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook