Alber Saber i Sveits – fikk hjelp av Amnesty

Alber Saber måtte flykte til Sveits, men sier til Fritanke.no at han vil reise tilbake til Egypt straks tiltalen mot ham er fjernet. Da vil han fortsette å kjempe for demokrati, likeverd og rettferdighet.

Alber Saber i Sveits – fikk hjelp av Amnesty

I januar flyktet ateisten Alber Saber fra Egypt og fengselsdommen på tre år for å ha «fornærmet religion». Nå bor han i Sveits, men vil tilbake til hjemlandet så fort som mulig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2013 kl 16:41

I desember 2012 ble ateisten Alber Saber dømt til tre års fengsel i en egyptisk rettssal for å ha publisert en lenke til filmen Innocence of muslims på Facebook og dermed «fornærmet religion». En rasende mobb stod utenfor hjemmet hans og truet ham og familien, men da politiet kom var det Saber som ble arrestert.

Dagen før ankesaken, den 26. januar i år, rømte han landet. Ifølge egyptisk straffelov er det forbudt å latterliggjøre eller fornærme en "himmelsk religion".

Staten ville ha ham ut

Alber Saber forteller at det var politiet som tipset ham om å rømme landet.

– Jeg fikk beskjed fra politiet om at jeg burde rømme. Det var dette staten ønsket også. Det var ingen som stoppet meg på flyplassen. De ville ha meg ut, sier Alber Saber til Fritanke.no.

Da ble de nemlig kvitt et problem, forteller han.

– Egypt var under et voldsomt internasjonalt press for å slippe meg fri, noe de ikke kunne så lenge blasfemiloven er som den er, og jeg nektet å moderere kritikken min eller be om unnskyldning. Da ble det mye lettere for dem å sørge for at jeg bare forlot landet. Da tapte de ikke ansikt. På grunn av dette har de selvsagt heller ikke krevd at Sveits skal utlevere meg, sier Saber.

Hvis han hadde blitt igjen, tror han det ville ha blitt fem års fengsel. Det er Egypts strengeste straff for religionsfornærmelser.

Sveits svarte først

Nå bor han i Neuchatel i Sveits sammen med kjæresten og deres nyfødte datter. Det var Amnesty som hjalp dem å finne et nytt sted å bo.

– Amnesty var veldig hjelpsomme og sendte brev til flere land. Det var Sveits som svarte først. De ville gjerne ta imot meg og den gravide kjæresten min. Så da var det bare å kjøpe flybilletter og reise. Vi er trygge her og har det veldig fint, forsikrer han.

– Vet du om Norge ble spurt?

– Det var Sveits som svarte først. Hvilke andre land som ble spurt og hva de eventuelt svarte, vet jeg ikke.

Vil tilbake til Egypt

Til tross for at Alber Saber nå er trygg med kjæreste og barn i Sveits, har han ingen planer om å bli boende.

– Jeg vil tilbake til Egypt og kjempe videre for landet mitt. Jeg har sloss for demokrati, likeverd og rettferdighet siden lenge før revolusjonen mot Mubarak, og det vil jeg fortsette med. Det får koste hva det koste vil. Jeg er villig til å dø for denne kampen, sier han.

Inntil videre må han imidlertid føre kampen for ytringsfrihet og toleranse i Egypt via Facebook og bloggen sin. Han kan tidligst komme tilbake til Egypt om fem-seks år.

– Da vil anklagene mot meg bli frafalt og jeg kan reise tilbake igjen. Det er uaktuelt å leve utenfor Egypt lenger enn jeg må, sier han.

Arrestert pga. hatkampanje

Alber Saber er optimist. Han mener Egypt er i ferd med å bli et mer inkluderende og tolerant land. Han sier at han svært sjelden har opplevd ubehageligheter på grunn av sin åpne religionskritikk og uttalte ateisme.

– Jeg har snakket offentlig om min ateisme mange ganger, og holdt offentlige taler og appeller om hvor dårlig det religiøse verdensbildet henger sammen. Det går helt greit. Noen blir selvsagt provoserte og begynner å diskutere, men det er ikke noe problem så lenge det ikke blir noe vold og jeg får være i fred etterpå. Muslimer jeg kjenner sier at så lenge jeg er søkende, så vil Gud ta vare på meg. Og det er jo ganske sympatisk, sier han.

Alber Saber forteller at det ikke var ateismen og religionskritikken hans alene som var årsaken til at det stod en illsint mobb utenfor huset hans i midten av september i fjor, og som førte til at han ble arrestert.

– Jeg har kritisert religion og kjempet for ateisme i lang tid, uten problemer. Egyptere tåler dette. Grunnen til at alle plutselig ble så sinte, var fordi en del muslimske ledere begynte å plukke opp ting jeg hadde skrevet og startet en hatkampanje mot meg. Aggresjonen mot filmen Innocence of muslims er et viktig bakteppe, og jeg ble plukket ut som syndebukk, forteller Saber.

Han mener at strategien i Egypt nå ser ut til å være å arrestere en ganske ukjente folk for å statuere et eksempel.

– For under to uker siden ble studenten Sherif Gaber arrestert. Tidligere tok de forfatteren Karam Saber. Jeg var ganske kjent før jeg ble arrestert, men dette er helt ukjente folk. Jeg tror hensikten er å skremme folk fra å si meningen sin, sier han.

Saber tror ikke strategien vil lykkes, for det blir stadig flere ateister i Egypt, og de snakker stadig høyere.

– Myndighetene har ikke mulighet til å lukke munnen på alle disse, så de plukker ut noen få eksempler. De kan ikke vinne denne kampen, sier han.

– Kan det tenkes Egypt legger seg på en annen linje nå som Muhammed Morsi og Det muslimske brorskapet er fjernet og general Al-Sisi har tatt over?

– Absolutt ikke. Loven er den samme fortsatt. Styret til Al-Sisi er ikke sekulært i det hele tatt. Det er et fascistregime som bruker religion for å sette folk opp mot hverandre, akkurat som brorskapet, slår Alber Saber fast.

Se bildet større

Alber Saber fortsetter kampen mot religiøs intoleranse fra sitt eksil i Sveits.

Se bildet større

Siden Alber Saber og kjæresten ble innvilget opphold i Sveits, har de to blitt foreldre.

Siste nytt i Nyheter

Stor protest mot blasfemi-siktet guvernør i Jakarta

Toleransetest for den muslimske majoriteten i Indonesia.

Over 40.000 har meldt seg ut av kirken i år

Etter lansering av tjeneste som gjør det mulig å melde seg ut, og inn, via nett.

Voss-ordfører: – Uheldig hvis folk ikke tør si hva de mener

– Men også tilhengere av skolegudstjenester er redde for å si meningen sin, forteller han.

Det blir fritak fra juleopplegget på Voss

… og det blir lagt til rette for et tilpasset opplæring.

Voss-foreldre tør ikke protestere åpent mot skolegudstjenester

Ligger lavt av frykt for reaksjoner.

Millionbot til Oslo katolske bispedømme

Oslo katolske bispedømme må ut med én million kroner i bot for medlemsjuks. Daglig leder er tiltalt for bedrageri, mens det ikke lenger er mistanke mot biskop Bernt Eidsvig.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!