Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alber Saber har flyktet fra en fengselsstraff for blasfemi i Egypt. Han tror Det muslimske brorskapet til slutt vil innse at staten er nødt til å være sekulær.

Alber Saber har flyktet fra en fengselsstraff for blasfemi i Egypt. Han tror Det muslimske brorskapet til slutt vil innse at staten er nødt til å være sekulær.

Alber Saber har rømt Egypt

Alber Saber har forlatt Egypt. Det gjorde han samme dag som ankesaken hans skulle opp, den 26. januar. Det er ukjent hvor han befinner seg.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2013 kl 11:06

Alber Saber ble i desember dømt til tre å i fengsel for å ha publisert en lenke til den islamkritiske og svært kontroversielle filmen Innocence of muslims på Facebook-sida Egyptian Atheists.

I desember ble han løslatt mot kausjon i påvente av ankesaken som skulle opp den 26. januar. Men nå har altså Saber forlatt landet.

– Jeg ville ikke forlate Egypt. Hvis det var opp til meg skulle jeg ha blitt her og forsvart meg, selv selv om jeg skulle bli henrettet. Men det var mange som fikk problemer på grunn av meg, og som allerede hadde lidd nok. Jeg ble nødt til å høre på dem, og nå gratulerer folk meg for å ha reist, sier Saber til Daily News Egypt.

Han mener imidlertid at det er de egyptiske myndighetene som virkelig fortjener en gratulasjon. De har nå blitt skånet for et pinlig rettsoppgjør som vil vise for hele verden hvilken uhørt posisjon de har inntatt i denne saken, mener han.

– Det er styresmaktene i Egypt som bør gratuleres for å ha vunnet gjennom med sine bakstreverske lover som bryter mot helt grunnleggende menneskerettigheter. Nå er de trygge mot den kritikken som tvang dem til å løslate meg i desember. Nå slipper de å ta stilling til om jeg skal få aksept for mine og andres helt selvsagte rettigheter, sier Saber.

Fikk beskjed om å være stille i retten

Han forteller at han ikke turde dra tilbake til nabolaget der han bodde etter at han hadde blitt løslatt. Der ville han høyst trolig ha blitt angrepet. Politiet ga også beskjed om at de ikke ville greie å beskytte han.

Sabers forsvarsadvokater prøvde i retten å skape et inntrykk av at han ikke hadde sagt det han var beskyldt for, isteden for å forsvare ytringsfriheten hans prinsipielt.

– Advokatene mine vet at samfunnet ikke aksepterer det jeg står for. Derfor ba de meg om å ikke si noe i retten. Men jeg nekter å trekke tilbake noe av det jeg har sagt. Jeg kritiserte religion. Jeg har aldri fornektet min ateisme. Dette er meningene mine, og de er basert på seriøse studier. Jeg vet hva jeg snakker om, sier Saber til Daily News Egypt.

Han forteller videre hvordan sammenlignende studier av religioner sakte men sikkert førte til at han ble ateist. Saber uttaler seg i intervjuet med Egypt Daily News også om dagens politiske situasjon i Egypt.

Les hele intervjuet med Alber Saber i Egypt Daily News

Les mer om Saber på Wikipedia

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus