Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Foto: Sissel Madsø Granvang, fra Facebook-siden

Foto: Sissel Madsø Granvang, fra Facebook-siden

– Aksjonen traff en nerve

Tre uker inn i aksjonen Ingen liker å bli lurt, sier aksjonsleder Even Gran seg godt fornøyd med mengden og mangfoldet av reaksjoner. Støtte, kritikk, satire, undring, engasjement og debatt - fokuset har vært på verdien av kritisk tenkning.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2011 kl 13:09

– Jeg mener vi har truffet en nerve i samfunnet, og har lykkes i å skape en motreaksjon til overtro og udokumenterte påstander om alternativ helbredelse, sier Gran.

Etter to måneders intensiv jobbing med aksjonen er han godt fornøyd med hvordan Ingen liker å bli lurt har blitt mottatt, siden lanseringen 2. mars. Et utall lokalavisinnlegg, tusener av støttespillere og daglige diskusjoner på Facebook, Aftenposten-nettmøte og Dagsnytt 18-debatt, superskeptiker James Randi i tre byer og en økt bevissthet omkring kritisk tenkning – vårt fremste verktøy for en rasjonell virkelighetsoppfatning.

– Vi ønsket å tenne en gnist i folks bevissthet, og påvirke så mange som mulig til å tenke selv, og tenke kritisk. Denne målsetningen er vanskelig å vurdere, rent resultatmessig, for det handler om å påvirke hvordan folk gjør vurderinger i hverdagen sin. Men vi håper og tror at vi har nådd ut til mange, og at aksjonen vil ha effekt over tid, og i dybden, sier Gran til Fritanke.no.

I skrivende stund teller aksjonens Facebook-side over 6300 tilhengere, og aktiviteten på siden har vært høy. Even Gran og rådgiver ved Human-Etisk Forbud, Didrik Søderlind, har daglig bidratt i debatter og svart på spørsmål, som administratorer av Ingen liker å bli lurt. Aksjonslederen er ellers journalist på Fritanke.no.

Overveldende støtte og ivrig debatt på Facebook

– Det har vært helt overveldende respons på Facebook-siden. Også Dinamo, kommunikasjonsbyrået som har bistått ved aksjonen, sier at det er uvanlig god respons, og høyt engasjement. En ting er at mange klikker ”liker”, men at så mange bidrar til den daglige diskusjonen rundt innlegg og delte lenker, er storartet.

Gran forteller at det har vært en del kritiske innlegg, men langt flere støtteerklæringer. Temperaturen har tidvis vært høy, men etter noen uker ble diskusjonene mer saklige. Budskapet om at aksjonen sikter på å promotere kritisk tenkning, uten at det handler om personangrep eller religionskritikk, så ut til å treffe en nerve.

– I begynnelsen ble vi anklaget av enkelte fra alternative miljøer for å være respektløse. Innsigelsene gikk mye på formen fremfor innholdet i budskapet, og det kan det være vanskelig å argumentere mot. Men vi hadde mange gode, rasjonelle innlegg, og Facebook-siden har blitt en interessant arena for – nettopp – kritisk tenkning og analyse av ulike påstander og ståsteder.

Kritisk tenkning i Aftenposten, lokalaviser og på radio

Medlemmer i Human-Etisk Forbund landet over har vært aktive og debattert i sine lokale medier.

– Vi har fått trykket innlegg om Ingen liker å bli lurt i mange lokalaviser i løpet av de siste ukene. Vi har vel kommet på trykk i mellom 15 og 20 lokalaviser, og det er bra, sier Gran.

Samtidig med at Ingen liker å bli lurt ble lansert i januar, fikk aksjonen et uventet og flott løft av lege Jørgen Skavlan, en av aksjonens støttespillere og bidragsytere. Tydelig inspirert av aksjonen skrev han et flammende innlegg i Aftenposten, der han blant annet hevdet at ”Norge har Europas mest naive befolkning, og når vi samtidig er et av verdens mest terapisøkende folk, så er det kanskje ikke så rart at det da klirrer falskt i kassaapparatene fra Hammerfest til Lindesnes?” Reaksjonene var sterke, og kommentaren førte til egne nettmøter og debatt på NRKs Dagsnytt 18. Her ble også aksjonen nevnt.

Vårt eneste verktøy for å skille gode ideer fra dårlige

Selv om aksjonen stort sett har blitt applaudert av human-etikere, var det likevel noen som valgte å melde seg ut av forbundet. Mange mente at dette var et utidig angrep på alternativmiljøet, som de selv hadde tro på. Men HEF har også fått nye medlemmer, som resultat av Ingen liker å bli lurt.

– Siden aksjonsstart i begynnelsen av mars, kan det se ut som det har blitt noen flere utmeldelser, men også flere innmeldinger. Men det er alt for tidlig å konkludere ennå. Jeg håper at budskapet vårt når inn til enda flere enn de som melder seg inn, og bidrar til en mer kritisk holdning til udokumenterte påstander. Det handler tross alt om selve verktøyet kritisk tenkning – det eneste vi har, for å skille mellom gode og dårlige ideer! Vitenskapen er ikke relativ, den er ikke bare ”en teori”, og det er skummelt med holdningen om at ”alle kan finne hver sin sannhet”, mener Gran.

Selve kronen på verket for Ingen liker å bli lurt, var besøket av den berømte illusjonisten og skeptikeren James Randi. Både publikum og presse gikk mann av huse for å oppleve fenomenet Randi, og nettopp den veldige populariteten ble det mest problematiske ved besøket.

– Det var en helt enorm interesse, og jeg vil igjen beklage til alle de som dessverre ikke kom inn. Randi avholdt gratis show i Oslo, Trondheim og Bergen, og vi hadde aldri trodd at SÅ mange ville dukke opp. Leit at mange måtte snu i døra, men det store oppmøtet har inspirert til gjentakelse! Nå har vi forstått at det finnes et stort publikum for slike arrangement, og jeg synes vi skal følge opp dette på en eller annen måte.

Superskeptikeren James Randis norgesturné

I en alder av 82 år, måtte James Randi naturlig nok legge inn en del hvile mellom intervjuer, foredrag, møter og show, men han rakk også litt sightseeing i løpet av sitt norgesbesøk.

– I Oslo ble han med Didrik ut på Bygdøy, der de så vikingskipene, mens i Trondheim var det så mange journalistavtaler at han ikke rakk å se byen. I Bergen tok vi ham med opp på Fløyfjellet, og Randi sa seg veldig fornøyd med både arrangementet og opplevelsene rundt oppholdet, forteller Gran.

På spørsmål om hvordan han håper aksjonen Ingen liker å bli lurt kan påvirke, tenker aksjonslederen et øyeblikk, før han kommer på et eksempel fra Facebook-siden:

– Det var en person som postet et innlegg, svært kritisk til aksjonen. Hun hadde selv tro på og sympati for diverse alternative behandlingsformer. Det ble postet mange gode, saklige innlegg som svar, som beskrev problematikken rundt alternativindustrien, og argumenterte godt for verdien av kritisk undersøkelse. Resultatet ble et innlegg fra vedkommende, der hun anerkjente flere gode poeng, og avsluttet med ”dette må jeg tenke litt grundigere over”. Det er en god, liten seier for aksjonen, avslutter Gran.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.