Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bloggeren med ideen til kampanjen, Ariane Sherine, Richard Dawkins og president i BHA, Polly Toynbee, koser seg under kampanjelanseringen i London tirsdag. Foto: BHA

Bloggeren med ideen til kampanjen, Ariane Sherine, Richard Dawkins og president i BHA, Polly Toynbee, koser seg under kampanjelanseringen i London tirsdag. Foto: BHA

800 ateistbusser klaget inn for myndighetene

Denne uka rullet 800 busser med ateistiske slagord ut på veiene i Storbritannia. Kampanjen er allerede klaget inn for myndighetene av kristne aktivister.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2009 kl 13:08

Fritanke.no har tidligere skrevet om den britiske ateistbusskampanjen. Denne uka rullet endelig 800 busser med slagordet "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life" ut på veiene i en rekke byer i England, Skottland og Wales. I tillegg til over 1000 lignende annonser på Londons undergrunn, og to store LCD-skjermer på en av Londons hovedgater, Oxford Street.

Det er Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon, British Humanist Association, som står bak kampanjen, og midlene er samlet inn gjennom private gaver over internett. Målet var å samle inn drøyt 50 000 kroner og få råd til reklame på 30 busser, men resultatet overgikk alle forventninger. Til sammen fikk man inn over 1,4 millioner kroner (£135,000). Deler av beløpet er betalt av den kjente ateist-professoren Richard Dawkins. Han lovte å matche alle innbetalte beløp opp til drøye 60.000 kroner. Den summen nådde man nærmest umiddelbart.

Ideen ble opprinnelig lansert av bloggeren Ariane Sherine. I en kommentar i The Guardian skildrer hun opplevelsen av religiøse reklamekampanjer på bussen, og foreslår mottiltak. Denne uka deltok hun ved lanseringen av kampanjen i London, sammen med blant annet Richard Dawkins, manusforfatter til komiserien Father Ted, Graham Linehan, filosofen AC Grayling og BHA-president Polly Toynbee.

- Du venter i årevis på en ateistbuss, og så kommer det 800 på en gang. Jeg håper de vil lyse opp dagen for folk og gi dem noe å smile av på vei til jobb, sa Sherine ved åpningen.

Neste uke lanseres fire nye t-bane-annonser med ateistiske sitater fra Albert Einstein, forfatterene Douglas Adams og Emily Dickinson, samt skuespiller Katharine Hepburn.

"Usann og uærlig" reklame

Stephen Green i den kristne organisasjonen Christian Voice har klaget inn kampanjen for det britiske Advertisin Standards Authority. Han krever kampanjen trukket tilbake fordi den ikke oppfyller kravene til "sannhet" og "solid grunnlag". Det finnes ikke grunnlag for å si at det sannsynligvis ikke finnes noen gud, ifølge Green.

Også tidligere "Religious Affairs Correspondent" for The Times, Clifford Longley, har klaget inn kampanjen. I sitt klagebrev skriver han at utsagnet er "usant og uærlig" og at det er det motsatte utsagnet - "Det er sannsynligvis en gud" - som ville være det ærlige og sanne å si. Han leverer en rekke sitat som skal bevise dette, blant annet om "finjusteringen av naturkonstantene".

- Bevisene for Gud er de samme som for å tro at det er alver lengst inne i hagen; tror du ikke på det siste skulle du heller ikke tro det første, sier filosofen A C Grayling til politics.co.uk, som deltok i lanseringen av kampanjen.

Grayling innrømmer at han ser fram til en eventuell granskning fra myndighetene side, fordi det også ville måtte få betydning for de kristne annonsene som busskampanjen er et svar på.

Les mer om busskampanjen på British Humanist Associations nettsider og kampanjens offisielle nettsider.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook