Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Den norske kirke regnes du som fullverdig medlem fra den dagen du er døpt.

I Den norske kirke regnes du som fullverdig medlem fra den dagen du er døpt.

735 000 av kirkemedlemmene er barn

Hvis Den norske kirke hadde forholdt seg til den livssynsmessige lavalderen på 15 år, og ikke regnet barn som medlemmer, ville andelen medlemmer ha sunket til 65 prosent av totalbefolkningen.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2009 kl 14:16

I Den norske kirke (Dnk) regnes man automatisk som medlem fra fødselen av, hvis minst en av foreldrene er Dnk-medlem.

De av disse barna som ikke døpes, regnes som "tilhørige" fram til de er 18 år, da de skal strykes fra kirkens medlemsregister.

De tilhørige regnes som fullverdige medlemmer i all statistikk. I tillegg kommer naturlig nok alle de døpte barna som blir fullverdige kirkemedlemmer fra dåpen av.

I Norge er den livssynsmessige lavalderen 15 år. Hvis den Norske kirke hadde forholdt seg til dette, og unnlatt å regne døpte/ikke-døpte personer under 15 år som medlemmer, ville kirkens medlemstall ha blitt redusert med rundt 735 000.

Det hadde ført til at kirkens andel av befolkningen ville ha blitt redusert fra dagens rundt 81 prosent til om lag 65 prosent.*

94 000 HEF-medlemmer med kirkens logikk

På grunn av den livssynsmessige lavalderen er det ikke lov til å melde seg inn i Human-Etisk Forbund før man fyller 15 år. Når forbundet oppgir sine medlemstall (nå rundt 76 000), er alle disse over 15 år og har meldt seg inn aktivt.

Hvis imidlertid Human-Etisk Forbund hadde gjort det samme som kirken, og automatisk regnet alle barn av medlemmer som medlemmer, ville forbundet ha kommet ut med nær 94 000 medlemmer, viser en utregning Fritanke.no har gjort.**

Stor forskjell

Blant de andre tros- og livssynssamfunnene i Norge er det vanligst å regne barn av medlemmer som medlemmer, på samme måte som statskirken gjør det.

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund synes utregningen viser at det er en stor forskjell på å respektere den livssynsmessige lavalderen, og det å ikke gjøre det.

- Dette minner oss om at når vi snakker medlemstall, er utgangspunktet helt annerledes for oss i Human-Etisk Forbund, enn for mesteparten av de andre trossamfunnene. Jeg synes det er vanskelig å argumentere mot at dåp skal regnes som medlemskap. Men samtidig er dette en indikasjon på hvor mye større et trossamfunn kan bli når man melder inn mennesker før de er gamle nok til å forstå hva som foregår, sier Mile.

HEF har frivillig registrering
Selv om Human-Etisk Forbund aldri inkluderer medlemmers barn i sitt offisielle medlemstall, har forbundet en ordning der medlemmer frivillig kan oppgi hvor mange barn de har, slik at forbundet kan søke offentlig støtte for disse.***

Tallet på medlemmer og frivillig registrerte barn er nå oppe i ca. 85 000. En enkel regnejobb viser at andelen barn i dette tallet er ca. 12 prosent. Samtidig vet vi at andelen i befolkningen under 15 år er ca. 19 prosent.

Dette viser at Human-Etisk Forbund kunne ha økt sin støtteberettigede medlemsmasse betydelig hvis forbundet ikke hadde respektert den livssynsmessige lavalderen og heller startet med automatisk innmelding av medlemmers barn.

- Såvidt jeg kan se, ville vi ha fått tilskudd for drøyt 5000 flere barn hvis vi hadde brukt samme beregningsmåte som kirken, sier regnskapsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Robin Hørling.

* Regnet ut ved å trekke andelen under 15 år i befolkningen (ca. 19%) fra kirkens medlemstall. (Hele befolkningen pr. 1.1.09: 4 799 300, under 15 år: 912 216. Kilde: SSB. Kirkens medlemstall 2008: 3 874 823. Kilde: SSB)

** Hvis vi antar at 76 000 HEF-medlemmer har like mange barn som gjennomsnittet i befolkningen, kommer totaltallet HEF-medlemmer (81% = 76 000) pluss barn (19% = 17 827) opp i 93 827.

*** Når disse barna fyller 15 år, strykes de automatisk fra alle registre hos Human-Etisk Forbund.