Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Utmeldingsraset i august i fjor gjorde også at noen flere meldte seg inn i kirken.

Utmeldingsraset i august i fjor gjorde også at noen flere meldte seg inn i kirken.

62 prosent flere meldte seg inn i Den norske kirke i 2016

Men det er en fattig trøst når over 40.000 meldte seg ut, over 25.000 flere enn i fjor. De aller fleste pilene peker fortsatt nedover for kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2017 kl 16:05

Statistikken for Den norske kirke i 2016 ble offentliggjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag. Tallene er som vanlig nedslående for kirken. Den nedadgående trenden fra tidligere år fortsetter.

Medlemstallet går nedover i en voksende befolkning. Dette gjør at prosentandelen av befolkningen nok en gang svekkes, denne gangen til 71,3 prosent. For ti år siden, var prosentandelen over ti prosentpoeng høyere.

I absolutte tall gikk medlemstallet i Den norske kirke ned med ca. 40.000 i 2016. Det største utmeldingsraset kom etter at kirken lanserte en utmeldingside på nettet i august 2016. I desember ble det kjent at over 40.000 hadde meldt seg ut via den nye sida.

Utmeldingsraset førte trolig også til at flere meldte seg inn i kirken. Tallet økte fra 1938 innmeldinger i 2015 til 3147 i 2016, en økning på rundt 62 prosent (dette er innmeldinger som kommer i tillegg til dåp).

Langt færre barn blir døpt

Dåpstallene er i sterkere nedgang enn medlemstallet. For ti år siden ble over 73 prosent av alle nyfødte barn i Norge døpt i Den norske kirke. I dag er andelen bare så vidt over halvparten, 54,7 prosent. I absolutte tall har antall døpte barn svekket seg med over ti tusen på ti år, fra drøyt 43.000 i 2006 til ca. 32.500 i 2016. I samme periode har folketallet i Norge økt fra 4,6 til 5,2 millioner.

I likhet med dåp går det også nedover med konfirmasjon, vigsel og gravferd. Tallet går ned både i absolutte tall og som andel av totalen.

Det holdes færre ordinære gudstjenester og det er færre som deltar. Dette er en trend som har vært vedvarende i mange år.

De som deltar er mer aktive

Er det da noe som øker i kirken, i tillegg til at flere meldte seg inn i 2016? Ja, det er det. De som fortsatt går i kirken ser ut til å være mer aktive enn før. Det er flere nattverder og det kommer inn mer penger gjennom kollekt. Dette tallet har vært stigende de siste årene.

Det totale antallet mennesker som går i kirken på julaften er omtrent på stedet hvil i absolutte tall, og viser en nedgang sammenlignet med hele befolkningen. I 2016 gikk ca. 10,5 prosent av befolkningen i kirken på julaften.

Nøkkeltall for utviklingen i Den norske kirke 2005 - 2016. Klikk på tabellen for stor versjon. Flere tall hos SSB.

Nøkkeltall for utviklingen i Den norske kirke 2005 - 2016. Klikk på tabellen for stor versjon. Flere tall hos SSB.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus