Midtnorsk filmsenter har bidratt med 200.000 til en personlig dokumentarfilm om Snåsamannen. Mesteparten av finansieringen kommer fra TVNorge, der filmen også skal sendes. FOTO: av Gjerstad: Bjarne Thune

200.000 til personlig dokumentar om Snåsamannen

Midtnorsk Filmsenter har gitt 200.000 kroner til en «personlig dokumentar» om Snåsamannen Joralf Gjerstad. Filmen skal sendes på TVNorge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2013 kl 13:35

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Filmkonsulent Kalle Løchen i Midtnorsk Filmsenter håper TMM Produksjon greier å gjøre noe mer enn bare å gjengi spekulative påstander. Han håper på en godt og nært portrett.

Se bildet større

Stillbilde fra TMM Produksjons dokumentar om Joralf Gjerstad. Intervjuene gjøres av Marte Hallem (t.h.) FOTO: Dag Rune Johansen

Se bildet større

I prosjektsøknaden fra TMM Produksjon kan vi lese et sitat fra kommunelege Olgeir Haug. Han sier at han har sett "ting han ikke hadde trodd var mulig”. Legen hevder å ha blitt frisk fra en øyesykdom noen år tilbake, etter å ha fått "en varm hjelpende hånd" fra Gjerstad.

"Jeg hadde en kronisk forandring av øyebunnen, en sykdom som egentlig ikke skal kunne gå over av seg selv slik den gjorde etter at Joralf hadde behandlet meg", uttaler Haug.

Se hele prosjektsøknaden.

Filmselskapet TMM Produksjon holder til i Levanger i Nord-Trøndelag. Over tid har de bygd opp god kontakt med Snåsamannen Joralf Gjerstad, og jobber nå med å lage en «personlig dokumentar» om mirakelmannen fra Snåsa.

I oktober bevilget Midtnorsk filmsenter 200.000 kroner til prosjektet. Pengene er en toppfinansiering. Det er TVNorge som har bidratt med mesteparten av finansieringen. Filmen skal sendes på TVNorge når den blir ferdig. Midtnorsk filmsenter er finansiert av Trondheim kommune, fylkeskommunene i Sør- og Nord-Trøndelag, Interreg Sverige og Norge samt EU.

Tror ikke det blir et koseportrett

Filmkonsulent i Midtnorsk filmsenter, Kalle Løchen, sier til Fritanke.no at søknaden var såpass god at filmsenteret konkluderte med at prosjektet fortjente toppfinansieringen produksjonsselskapet ba om.

– Dette er et godt prosjekt som har vært i sirkulasjon lenge. Målet er å komme bak fasaden for å finne ut mer om mennesket Joralf Gjerstad. Det har ikke blitt gjort før. Vi syntes det var riktig å hjelpe til slik at filmen kan bli realisert. TMM Produksjon har fått veldig god kontakt med Gjerstad, noe som gir dem en unik mulighet til å lage et slikt portrett, sier han.

Gjerstad har en rekke ganger blitt utfordret av folk som vil teste evnene hans vitenskapelig, noe han så langt har avslått. Løchen tror ikke det vil bli rom for noen slik testing denne gangen heller. Heller ikke kritikk rundt påstandene om Gjerstads ulike evner kan vi vente oss.

– Det er ikke en slik type film. Den skal handle om Gjerstad som person, sier Løchen.

–Er det riktig å bruke offentlige midler på slike koseportretter av Gjerstad? Har han ikke fått sin andel av positiv presse?

– Jeg er ikke enig i at dette vil bli et «koseportrett». Målet er å komme bak fasaden. Jeg håper de greier å gjøre noe mer enn bare å gjengi spekulative påstander og at det blir et nært og ærlig portrett, sier Løchen.

Han understreker at TMM Produsjon står fritt til å vinkle filmen som de vil, men regner med at de følger opp det de har søkt om og forteller historien om mennesket bak alt medieoppstyret.

– Hvis de vil lage en kritisk film så er det greit for meg, men det er ikke noe jeg legger meg borti, sier Løchen.

Preg fra spesielle evner

Ifølge søknaden til TMM Produksjon er ikke Snåsamannens evner noe hokuspokus for folk i Snåsa; Han kan helbrede. Og det har mange snåsninger kunnet før ham. Joralf Gjerstad er den sjuende i rekka.

– I dokumentarfilmen møter vi Joralf Gjerstad som forteller om hvordan hans spesielle evner preget hans barndom og oppvekst, og hvordan livet hans fortoner seg i dag, heter det videre i søknaden.

Produksjonsselskapet ønsker å se på hvordan det lille tettstedet forholder seg til all oppmerksomheten og trafikken fra tilreisende som den 85 år gamle pensjonerte kirketjeneren trekker til seg.

Noe nytt om personen

Produsent Dag Rune Johansen i TMM Produksjon bekrefter overfor Fritanke.no at målet med filmen er å fortelle historien om personen Joralf Gjerstad.

– Han er et menneske mange har meninger om, men det er ikke så mange som vet hvem han virkelig er. Det er dette vi skal prøve å kaste lys over. Vi vil prøve å komme under huden på den virkelige personen Joralf Gjerstad. Det gjør vi ved å følge ham gjennom en periode, samt at vi ser på livet hans og miljøet han har levd i. På den måten håper vi å kunne gi et annerledes bilde enn det som har kommet fram i mediene tidligere, sier Johansen.

Han understreker at filmselskapet fortsatt er på et tidlig stadium, og at han derfor ikke kan si noe konkret om hva filmen vil inneholde.

– Vil dere stille spørsmål ved de mange mirakelhistoriene som folk forteller om ham, eller legger dere opp til å teste ham på en eller annen måte?

– Vi stiller spørsmål til historiene der han hevder å ha helbredet personer og hans synske evner. Men hovedfokuset er historien om personen. Vi skal ikke drive forskning og etterprøve faktapåstander, sier Johansen.

– Har Gjerstad selv stilt som betingelse for å stille opp at det ikke skal være noen kritisk tilnærming?

– Nei, det har han ikke, men vi har jo registrert at han tidligere har gitt klart uttrykk for at han ikke ønsker å la seg teste. Det må vi selvsagt forholde oss til. Det er jo som nevnt heller ikke en slik type film vi ønsker å lage, så det har ikke vært en aktuell problemstilling for oss, sier Johansen.

– Kommer dere til å gjengi noen av mirakelhistoriene som går om ham?

– Vi har med noen spennende historier fra folk som har møtt Joralf. Vi har blant annet snakket med en lege som sier at han har fått hjelp.* Vi skal også ha med folk som ikke tror på ham. Hvem det er holder vi for oss selv foreløpig. Ellers får Joralf kommentere hvordan han har opplevd den generelle kritikken både fra folk i bygda og ellers. Det er som sagt et personlig portrett, sier Johansen.

– Tror du mange vil komme til å kritisere filmen for å være et ukritisk koseportrett?

– Vi vet jo ennå ikke hvordan dette blir, eller hvilket inntrykk du og andre vil sitte igjen med. Vi skal prøve å beskrive ham slik vi opplever ham, og sammenligne dette med bildet folk har av ham. Som en del av dette spør vi selvsagt Gjerstad hvordan han oppfatter og ser seg selv. Her kan det godt komme noen kritiske spørsmål, sier produsent Dag Rune Johansen.

----------------

* OBS: Dette er en annen lege, og ikke kommunelege Olgeir Haug som omtales i en av bildetekstene over.

Siste nytt i Nyheter

Flertall blant toppene i HEF sier nei til kirkeasyl

Styreleder Tom Hedalen synes ikke det er noen grunn til at staten skal respektere «hellige rom». Vi har også snakket med fylkeslederne i Human-Etisk Forbund. De heller i samme retning.

Debatten om aktiv dødshjelp handler om seks ulike tema

Forfatter Norunn Kosberg går gjennom dem alle, og mer til, i en ny debattbok om hvorvidt det bør bli tillatt å ta livet av mennesker som ønsker det selv.

Vår spåmann var for optimistisk på kirkens vegne

Oppslutningen om Den norske kirke går fortere nedover enn Fritanke.no trodde for 2,5 år siden, viser de foreløpige kirketallene for 2017.

 
– Feil å si at kirkens holdning er et tilbakeskritt

– Den norske kirke er veldig forskjellig fra andre trossamfunn. Kirken og de andre har svært ulike behov, og det er ikke i strid med likebehandling å ta hensyn til dette, sier nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse