Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En ny nettløsning gjør det lettere å melde seg ut av kirken. Det har mange benyttet seg av. Bildet viser Borre kirke i Vestfold.
 Foto: Wikimedia commons @ Trond Strandsberg

En ny nettløsning gjør det lettere å melde seg ut av kirken. Det har mange benyttet seg av. Bildet viser Borre kirke i Vestfold. Foto: Wikimedia commons @ Trond Strandsberg

17 449 færre i kirkeregisteret på fire dager

Ny nettside førte til rekordutmelding fra kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2016 kl 13:46

Selvbetjeningsløsningen for inn- og utmelding som Den norske kirke lanserte på mandag har ført til et utmeldingsskred.

Kirken skiller mellom utmeldinger og feilkorrigeringer. Den siste gruppa er folk som ikke skulle ha stått i registeret fordi de har meldt seg ut tidligere eller trodde de ikke var medlem. Som vi ser av tallene under, er det langt flere utmeldinger enn feilkorrigeringer.

Her er resultatet fra de fire første dagene denne uka.

15. august - 10854 utmeldinger, 240 innmeldinger, 2180 feilkorrigeringer
16. august - 2847 utmeldinger, 181 innmeldinger, 555 feilkorrigeringer
17. august - 754 utmeldinger, 68 innmeldinger, 145 feilkorrigeringer
18. august - 580 utmeldinger, 60 innmeldinger, 83 feilkorrigeringer

Legger vi sammen utmeldingene og feilkorrigeringene, og trekker fra innmeldingene, kommer vi ut med en netto nedgang i Kirkens medlemstall på 17 449.

Så langt i år har Den norske kirke nå mottatt 24278 utmeldinger og 1369 innmeldinger, melder Kirken.no. Netto blir det 22 909 færre medlemsførte så langt i 2016.

Respekt for det enkelte menneskes valg

Ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, er ikke overrasket over at mange ville benytte anledningen til å melde seg ut.

– Vi var forberedt på et betydelig antall utmeldinger og har stor respekt for det enkelte menneskes valg. Disse signalene tar vi alvorlig. Vår oppgave fremover er å gi videre det kristne budskapet og slik formidle hvilken viktig plass kirken kan ha i menneskers liv, sier Helga Haugland Byfuglien i en pressemelding.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum understreker også betydningen av folkekirken.

– Vi skal fortsatt ha en bred og åpen folkekirke. Men ingen skal være medlem i et trossamfunn mot sin vilje, og derfor er jeg glad for at denne selvbetjeningsløsningen er på plass, sier hun.

Direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet tror mange som allerede hadde bestemt seg, benyttet anledningen til å melde seg ut elektronisk, og at dette er årsaken til det høye antallet utmeldinger på mandag.

– Selv om det aldri har vært vanskelig å melde seg ut av kirken, har mange latt være å sende utmeldingsskjema eller rette feil i registeret. Denne selvbetjeningsløsningen gjør det enklere å melde seg ut, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus