Notiser

NTB: Demonstranter protesterte mot homoterapi-foredrag

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2019 kl 11:07

Bergen: Rød Ungdom demonstrerte tirsdag under et arrangement ved NLA Høgskolen i Bergen. Et av foredragene omhandlet konverteringsterapi fra homofili til heterofili.

Tirsdag kveld holdt den irske foredragsholderen Mike Davidson et foredrag hvor han fortalte om hvordan han selv gikk fra å være homofil til heterofil, skriver Dagen.

Davidson hevder å tilby svar på «hvordan man kan hjelpe dem som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

Overlege og psykiater Øyvin Hasting var også blant foredragsholderne og var invitert for å snakke om transeksualitet. Fem minutter ut i Hastings foredrag stilte en gruppe med demonstranter fra Rød Ungdom seg opp foran i salen. Ungdommene holdt opp bannere hvor det sto «La oss være homofile».

– Jeg reagerer veldig sterkt for at noe så hatefullt blir arrangert på en skolearena. Det er 2019, og det skal jo være lov å kunne være med den man vil uten å høre at det er noe feil med deg, og at du må konvertere, sier en av ungdommene til Dagen.

– Mike Davidsons historie er at hans seksuelle orientering har blitt forandret. Det er ikke slik at vi sier at det skal være sånn for andre, men vi åpner for at slike stemmer skal bli hørt, sier Arve Kjell Uthaug i Frimodig Kirke Bjørgvin til Bergens Tidende.

Foredragene ble arrangert av nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet og ikke av NLA Høgskolen.

Biskop kalte samboende prest illojal

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.11.2016 kl 13:27

En prest i Lærdal i Sogn fikk en kraftig irettesettelse av biskopen fordi hun ble samboer etter en skilsmisse. Biskopen mener presten ikke har vist den nødvendige lojaliteten overfor kirken.

– Du har ikke vist den lojalitet mot kirken som en bør kunne forvente av en prest. Jeg ser det som min plikt som biskop å gi uttrykk for dette på en tydelig måte, og gjør dette ikke bare muntlig, men også skriftlig, skriver Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i et brev til prest Helene Langeland, som NRK gjengir.

Brevet er også sendt i kopi til prost og sogneråd. Presten reagerer på brevet og sier hun sitter igjen med en følelse av å ikke være bra nok.

Biskopen mener imidlertid det riktig av ham å sende en skriftlig irettesettelse-

– Dersom en prest er samboer med noen og usikker på om han eller hun ønsker å gifte seg, bør man i første omgang søke permisjon for en periode, sier han til NRK.

Han presiserer at prester skal være forbilder, og at kirken forventer at prestene ordner sitt samliv som ekteskap.

Leder i presteforeningen, Martin Enstad, sier til Aftenposten at biskopen kunne håndtert saken annerledes.

– Her beveger man seg langt inne i den enkeltes privatliv, og det ville vært klokere å gjøre i en muntlig, privat samtale, enn i et brev, sier han. (©NTB)

Regjeringen splittet om aktiv påmelding til skolegudstjenester

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.10.2016 kl 09:43

Regjeringen er splittet internt i synet på om det bør kreves aktiv påmelding til skolegudstjenestene eller ikke. KrF-leder Knut Arild Hareide ber om en avklaring.

Mens kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke anbefaler aktiv påmelding, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Utdanningsdirektoratet at det bør være aktiv påmelding, skriver Dagen.

Aktiv påmelding har vært et av Human-etisk forbunds viktigste krav.

– En aktiv påmelding til religionsutøvelse i skoletida understreker hva som er skolens egen aktivitet til forskjell fra hva som tilbys fra eksterne aktører, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen bør avklare hva den mener.

– Vi ser ikke behovet for nasjonale retningslinjer der det blir aktiv påmelding. Vi er opptatt av at de som ønsker fritak, skal få det. Men vi kan ikke ha byråkratiske regler som hindrer deltakelse på skolegudstjenester, sier Knut Arild Hareide. (©NTB)

Bispemøtet skal diskutere Kirkens plass i skolen

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2016 kl 09:35

Landets biskoper vil diskutere om julegudstjenestene fremdeles har en plass i en stadig mer mangfoldig norsk skole under Bispemøtet i Oslo til uken.

Hvorfor skal Kirken invitere til skolegudstjeneste, og hvilken plass har Kirken i skolen fremover? Det er blant spørsmålene som landets tolv biskoper vil diskutere under møtet.

– Vi ser jo at så fort julemarsipanen kommer i butikkene, så kommer gjerne debatten om julegudstjenestene i skolen. Vi har registrert en økende usikkerhet om tematikken hos skolene, og vi ønsker å bidra til hvordan dette kan avklares på en god måte, både i henhold til skolens mandat og til Kirkens mandat, sier preses biskop Helga Haugland Byfuglien til NTB.

- Viktig opplevelse

Byfuglien sier hun mener det er gode grunner for at Kirken fortsatt skal tilby skolegudstjenester.

– Det handler om skolens overordnede oppdrag som kultur- og tradisjonsformidler, og det er godt forbundet til skolens formålsparagraf, som sier at kristen og humanistisk arv skal formidles. Under en gudstjeneste får barna oppleve å være til stede i et rom som ikke er et museum, men et levende rom hvor mennesker kommer sammen og synger, hører bibelfortellinger og mottar velsignelsen. Vi opplever at også foreldre til barn som ikke tilhører Kirken, ønsker at de skal få oppleve en julegudstjeneste, sier Byfuglien.

Hun understreker at det er vesentlig at skolene gir fritaksmuligheter og lager gode, alternative opplegg for dem som ikke deltar. Skolene bør heller ikke legge julegudstjenestene til skolens siste dag, sier hun.

– Som å rive ut en stein av grunnmuren

Byfuglien har merket seg at enkelte skoler også opplever det som vanskelig å stå bak arrangementer med «jul» i navnet. Dette karakteriserer hun som «et lite meningsfylt» forsøk på å være inkluderende.

– I vår kultur har julen vært en sentral del av årshjulet i utallige generasjoner tilbake, og julehøytiden gjennomsyrer vårt samfunn på denne tiden av året. Selv om sentrum er knyttet til juleevangeliet, så har vi også så mange andre tradisjoner og fellesskap knyttet til jul, som mat, julekort og måter å være sammen på. Det vil bli som å rive ut en stein i vår grunnmur som kultur, hvis vi skulle tatt bort «jul» som betegnelse, mener Byfuglien.

Homo-liturgi

Under det ukelange møtet skal biskopene også behandle forslag til ny vigselsliturgi for likekjønnede. Kirkemøtet, Kirkens øverste organ, gikk med stort flertall inn for egen vigselsliturgi for likekjønnede i april i år. Liturgien skal fastsettes endelig av Kirkemøtet i januar 2017.

Biskopene vil videre drøfte innholdet i en veiledning til prester og kirkelig ansatte om hvordan den nye vigselsliturgien skal praktiseres. Kirkemøtet vedtok at prester skal ha frihet til å kunne si nei til å vie likekjønnede par. (©NTB)


Fritanke.no kommer med en egen artikkel om dette.

Nytt styre i Islamsk Råd Norge etter uenighet

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2016 kl 08:31

En ekstraordinær generalforsamling i Islamsk Råd Norge (IRN) har valgt et helt nytt styre etter konflikten rundt organisasjonens generalsekretær.

Hele det gamle styret gikk av 4. juni i år i protest mot at rådet forkastet oppsigelsen av generalsekretær Mehtab Afsar i et rådsmøte.

Styreleder Ghulam Abbas hevdet at styret hadde avdekket alvorlige mangler i Afsars arbeid, noe det sittende styret mente hadde ført til betydelig svekkelse av IRNs omdømme. Avdekkingen endte med at Abbas og resten av styret sa opp generalsekretæren, men avgjørelsen ble altså overprøvd av det overordnede rådet. Da gikk hele styret i stedet.

Lørdag ble den lenge bebudede ekstraordinære generalforsamlingen holdt. Et nytt styre bestående av åtte menn ble valgt blant 17 nominerte kandidater.

– Fem av dem var kvinner, men ingen hadde dessverre muligheten for å stille til valg, skriver rådet på sine nettsider.

Det nye styret sitter nå fram til ordinær generalforsamling i mars neste år og er innvilget ansvarsfrihet for perioden fra 4. juni, da det gamle styret trakk seg i protest, og fram til 15. oktober.

Konflikten har skapt store bølger innen det muslimske samarbeidet i Norge. Enkelte moskeer skal ha truet med å trekke seg dersom ikke Afsar går av, og det har vært snakk om å danne en ny organisasjon. (©NTB)

KrF setter ned foten for ny Downs-test

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.10.2016 kl 10:37

Om Kristelig Folkeparti får det som de vil får norske sykehus ikke lov til å bruke en ufarlig blodprøve for å avdekke fostre med Downs.

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPD i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad til Dagen , og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide».

I dag er man avhengig av fostervannsprøve eller morkakeprøve for å fastslå helt sikkert om et foster har unormalt kromosomantall. Problemet med disse metodene er at de kan føre til at kvinnen aborterer.

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkte for fire år siden til Helsedirektoratet om å få bruke blodtesten til fosterdiagnostikk. Testen har langt mindre risiko og er mer treffsikker enn metodene som brukes i dag. Denne uken anbefalte Bioteknologirådet å si ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk i dag: kvinner over 38 år eller i risikogrupper.

Helsedirektoratet skal nå gå gjennom anbefalingen, men det kan ta tid før en konklusjon blir klar.

– Den søknaden fra UNN kan den godeste Bent Høie egentlig legge politisk død i denne perioden, sier hun. (©NTB)

Palestina fordømmer Trumps Jerusalem-uttalelser

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.09.2016 kl 08:45

Palestinske ledere er i harnisk over Donald Trumps løfte om å anerkjenne Jerusalem som Israels udelte hovedstad dersom han blir president.

Den republikanske presidentkandidaten kom med løftet under et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

En slik anerkjennelse vil bringe Washington i konflikt med flesteparten av FNs medlemsland.

– Trumps uttalelse viser total mangel på respekt for internasjonal lov og bryter med langvarig amerikansk utenrikspolitikk når det gjelder Jerusalems status, sier palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat.

– Tidligere uttalelser fra hans Israel-rådgiver tyder på at han har gått helt bort ifra en tostatsløsning, konstaterer Erekat.

Hillary Clinton får også kritikk fra Palestina. Demokratenes presidentkandidat understreket nylig USAs avhengighet av et sterkt og sikkert Israel.

– Den palestinske stat skal ikke brukes som et lokkemiddel for jødiske stemmer i USA, sier det palestinske utenriksdepartementet.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og annekterte området i 1980, til protester fra FN. (©NTB)

Sp vil fjerne livssynsmillioner til utenlandske statsborgere

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.09.2016 kl 09:31

Senterpartiet vil fjerne 175 millioner kroner som tros- og livssynssamfunn får i statstilskudd for utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge.

Forslaget til endring av regelverket for støtte til trossamfunn framgår av førsteutkastet til partiets nye program for neste stortingsperiode. Det vil ramme 185.000 kristne, muslimer og buddhister bosatt i Norge, skriver Vårt Land.

– Vi ønsker at de som skal dra veksler på offentlige goder, skal være norske statsborgere. Derfor legger komiteen fram et forslag om å bruke statsborgerskap som grunnlag når mandatene ved stortingsvalgene blir regnet ut. I dag blir alle innbyggere i en kommune regnet med. Senterpartiet ønsker at bare de som er statsborgere skal telle med, sier Ola Borten Moe, leder i programkomiteen og nestleder i Senterpartiet.

Forslaget møter sterk motstand i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som favner 14 ulike organisasjoner eller sammenslutninger av disse. STL har nå bedt om et møte med partiledelsen i Sp.

– Jeg ønsker ikke å spekulere på motivet, men vil bare understreke at forslaget virker lite gjennomtenkt. Dette smaker av en form for nasjonalisme vi ikke ønsker, sier STLs leder Ingrid Rosendorf. (©NTB)

Kirken prøver å lokke flere til dåp

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2016 kl 07:48

Dåpsfestival, reklamekampanjer, drop-in-dåp og oppsøkende virksomhet. Den norske kirke går mange veier for å lokke foreldre til å døpe barna sine.

Etter at tall fra 2014 viste at snaut 60 prosent av nyfødte barn i Norge ble døpt, valgte Kirken i fjor å satse på å rekruttere flere til døpefonten, skriver Vårt Land. I Stavanger bispedømme ble 67 menigheter med på «Aksjon dåp». En kinoreklame med en rappende baby fikk mest oppmerksomhet, men det var langt fra bare positivt. «Omtrent like hipp som godt voksne ungdomsledere som går med capsen bak-fram og insisterer på at Jesus er dødskul», mente avisen.

I Oslo ble det satset på reklameplakater på buss og trikk, mens menigheter andre steder har testet «drop-in-dåp».

Asker prosti skrev brev og ringte til kirkemedlemmer som hadde blitt foreldre og inviterte til dåpsfestival, skriver avisen. Ingen av de 137 som ble kontaktet, lot seg lokke med i det kirkelige fellesskapet.

Ida Marie Høeg er professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder. Hun tror kampanjene kan ha en positiv effekt, men sier Kirken kjemper mot trender som ligger utenfor dens kontroll.

– Dåpstallene er ikke bare et resultat av hva Den norske kirke og de ansatte gjør. Det handler om dypereliggende kulturelle endringer som har ført til en mindre forpliktelse til de kirkelige ritualer. (©NTB)

Burkinistrid kan gi fransk grunnlovsdebatt

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.08.2016 kl 10:21

Den heldekkende burkinien provoserer franskmenn, som mener at synlige religiøse symboler strider mot republikkens prinsipper, sier den danske forskeren Henrik Prebensen.

Prebensen er seniorforsker i fransk ved Københavns Universitet.

– De sier: Vi er et verdslig land. Grunnloven gir rett til å utøve religion, men det skal være diskret, sier seniorforskeren. Han tror utviklingen går i retning av mindre og mindre aksept for muslimske klesdrakter i det offentlige rom.

Flere franske byer har i løpet av de siste ukene innført forbud mot den heldekkende burkini-badedrakten på sine strender. I Cannes begrunnes forbudet med at drakten ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Lovstridig

Men fredag konkluderte den franske grunnlovsdomstolen med at det omdiskuterte forbudet «klart bryter med grunnleggende rettigheter». Domstolen vurderte konkret forbudet i Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice, og har opphevet dette inntil videre.

Det er ventet at avgjørelsen vil skape presedens, men borgermesterne i flere av de andre byene med forbud har sagt at de likevel vil opprettholde det.

Tidligere president Nicolas Sarkozy har erklært at han vil innføre et nasjonalt forbud mot burkini hvis han vinner neste års presidentvalg.

Henrik Prebensen mener det kan være flertall i nasjonalforsamlingen for et nasjonalt forbud. En eventuell ny lov vil imidlertid også måtte vurderes av grunnlovsdomstolen.

– Så kan man for eksempel endre grunnloven. Det er ikke umulig at dette ender med en grunnlovsstrid, sier han.

Sekulær stat

Den franske grunnloven slå fast at landet er en sekulær stat. I 2010 var landet det første i Europa som forbød slør som skjuler ansiktet i det offentlige rom.

Seks år tidligere forbød myndighetene muslimske hodeslør og andre religiøse symboler i statlige skoler.

– Dette er virkelig blitt en debatt. Muslimene krever anerkjennelse av sin religion. Det oppleves som provoserende av mange franskmenn, fordi de har noen ytre symboler på sin religion, sier Prebensen.

– At man ikke kan bære religiøse symboler i offentlige institusjoner, blir respektert. Spørsmålet er om lignende regler skal gjøres gjeldende i det offentlige rom generelt. Det synes nok mange franskmenn er rimelig, mener han. (©NTB)

NRK-reporter holdt andakt – Human-Etisk Forbund reagerer

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.08.2016 kl 09:19

NRKs nyhetsreportere nektes å bære religiøse symboler, men utenriksjournalist Tomm Kristiansen får likevel holde andakt i radioen. Underlig, synes Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund.

Denne uken har Kristiansen holdt morgenandakter for P1-lytterne, noe Pedersen mener at sår tvil om hans integritet, ifølge Vårt Land.

– Dette er en journalistisk fagdiskusjon hvorvidt en medarbeider i et nyhetsmedium kan opptre for å promotere kommersielle interesser, partier og livssyn, sier Brun-Pedersen, som er pressesjef i Human-Etisk Forbund. Han minner om at kanalen for tre år siden bestemte seg for å forby sine medarbeidere å bruke religiøse symboler på skjermen.

– De bestemte seg for at nyhetsarbeidere, når de er på jobb, ikke kan bære verken religiøse, humanistiske eller politiske symboler. Da er det litt underlig at man lar en medarbeider i samme avdeling evangelisere – gjennom sin arbeidsplass i arbeidstiden, sier han.

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge ser ikke at andaktene reiser noen spørsmål om Kristiansens upartiskhet. Kristiansen selv avviser også kritikken.

– Du skal være ganske mistenksom hvis du tror at det å være et troende menneske diskvalifiserer deg fra å drive journalistisk arbeid, sier han. (©NTB)

Frp-leder vil ha forbud mot burkini

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.08.2016 kl 09:18

Leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, mener badeplagget burkini er kvinneundertrykkende og vil innføre et forbud slik det er i den franske byen Nice.

– Frp er veldig opptatt av integrering. Derfor mener vi at man i enkelte tilfeller må ta i bruk forbud om det er snakk om ting som hemmer integreringen, sier Stenersen til Aftenposten.

Fremskrittspartiet er i gang med å lage et nytt partiprogram. Det er der Oslo-laget av partiet vil ha inn et forbud mot burkini på norske strender. Stenersen har sett effekten av forbudet som er innført i en rekke byer i Sør-Frankrike og støtter helt det franske politiets håndhevelse av den nye bestemmelsen.

– Jeg mener burkini på lik linje med nikab er et kvinneundertrykkende plagg. Det er et klesfengsel, som ikke fremmer integrering, men hemmer integrering, mener hun.

Hun mener boten for å bryte et slikt forbud bør ligge på om lag det dobbelte av de 30 euroene det koster i Frankrike. Hun mener en riktig bøtesats i Norge bør ligge på 500 kroner. (©NTB)

Tidligere biskop Per Lønning er død

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.08.2016 kl 09:55

Professoren, biskopen og Høyre-politikeren Per Lønning er død, 88 år gammel. Det opplyser hans familie til NTB.

Per Lønning regnes som en av Den norske kirkes aller betydeligste og mest markante profiler i annen halvdel av 1900-tallet.

Lønning var biskop i Borg og Bjørgvin bispedømmer, professor i Oslo og Strasbourg og stortingsrepresentant for Høyre fra 1958 til 1965. Han skrev rundt 50 bøker i sin karriere og hadde doktorgrad både i teologi og idéhistorie.

Teolog som 21-åring

Allerede som 21-åring tok han teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultetet med innstilling til Kongen. Han disputerte for den teologiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo 27 år gammel på en avhandling om Søren Kierkegaards kristendomsforståelse. Fire år senere tok han den filosofiske doktorgrad samme sted på en avhandling om Blaise Pascal.

Han var biskop i Borg fra 1969 til 1975, da han gikk av i protest mot abortloven. I 1987 ble han biskop i Bjørgvin, en jobb han hadde til 1994. Han har vært professor i kristendommens idéhistorie ved Universitetet i Oslo og forskningsprofessor ved Det økumeniske forskningssenter i Strasbourg.

Per Lønning var broren til politikeren Inge Lønning, som døde i 2013.

– Paradis fordrer overgivelse

I et intervju med Dagen i 2015 svarte han dette på spørsmål om hva han mente om utviklingen i Den norske kirke.

– Jeg er ikke ubetinget lykkelig. Enhver avisleser vet hva slags stormvær Kirken er ute i. Vi ser også, til forferdelse, at mange av dem som fører ordet på Kirkens vegne og skulle rope ut det radikale frelsesbudskapet, ofte gjør omveier og dreier utenom.

Han mente at Kirken ikke burde gå inn for å gjøre verden mer utrivelig og skremmende enn den er.

– Men det nytestamentlige evangelium levner ingen tvil om at vi må gi oss selv hen til ham som ga seg selv for alle. Veien til paradis går gjennom overgivelse av ens eget jeg. (©NTB)

Svært få kvinner i norske moskéstyrer

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.08.2016 kl 08:49

En gjennomgang av norske moskéstyrer viser at bare tre av 248 styremedlemmer er kvinner.

Gjennomgangen er gjort av Vårt Land og omfatter styrene i moskeer på Islamsk Råd Norges lister.

– Jeg visste at det var veldig få kvinner, men hadde ikke regnet med at det skulle være så få. Særlig når vi snakker så mye om kvinner og islam, og har så mange seminarer om temaet, sier Faten Mahdi Al-Hussaini i JustUnity, som jobber med forebygging av radikalisering.

Førsteamanuensis Vibeke Blaker Strand ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo mener tallene viser at staten må vurdere å stille krav om at begge kjønn må være representert i trossamfunns «styrende organer».

– For her skjer det åpenbart ikke noe av seg selv, sier Strand, som spør seg hvordan situasjonen er i andre trossamfunn.

Vårt Land presiserer at de ikke fant styresammensetningen for enkelte av moskeene, og at det kan ta tid før et nyvalgt styre dukker opp i registrene. (©NTB)

Overgrepsanklaget prest tatt etter fem år på rømmen

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.08.2016 kl 08:48

En britisk prest som er anklaget for seksuelle overgrep mot barn, ble søndag pågrepet på en flyplass utenfor London.

Laurence Soper (72) hadde vært på rømmen i fem år da han søndag ble arrestert idet han kom ankom Luton flyplass fra Kosovo. Han er anklaget for ni tilfeller av seksuelle overgrep mellom 1972 og 1986 og er nå varetektsfengslet i London, opplyser politiet i den engelske hovedstaden.

Pågripelsen skjer etter en langvarig, rettslig kamp mellom Storbritannia og Kosovo, der Soper ble arrestert i mai etter at britene hadde utstedt en europeisk arrestordre.

Tidligere i august avviste en domstol i Kosovo for annen gang å utlevere den katolske presten. Retten mente han ikke kunne utleveres fordi forbrytelsene han er anklaget for, er foreldet.

Politiet i London vil ikke bekrefte hvorvidt Sopers hjemsendelse ble gjort mulig gjennom en enighet med myndighetene i Kosovo, eller om han reiste hjem til Storbritannia frivillig. Kosoviske myndigheter har ikke vært tilgjengelige for kommentar, mens en talskvinne for det britiske innenriksdepartementet sier hun ikke kan bekrefte om regjeringen var involvert i prestens retur.

Soper forsvant fra Storbritannia etter å ha blitt løslatt mot kausjon i 2011. Han er anklaget for å ha forgrepet seg på fem elever da han var lærer på en katolsk privatskole i London. (©NTB)

Underskudd for Oslo katolske bispedømme

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2016 kl 12:04

Oslo katolske bispedømme gikk med 22 millioner kroner i underskudd i 2015. Administrasjonen venter tøffere tider etter medlemsjukssaken.

– Regnskapet bærer preg av medlemsregistersaken. Det har vært et unormalt år, og det er denne saken som gjør at regnskapet er ekstraordinært svakt, sier administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme til Dagens Næringsliv. Inntektene falt 36 prosent fra 2014 til 2015, og den langsiktige gjelden økte med 135 millioner kroner.

I slutten av februar 2015 anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet for medlemsjuks. Bakgrunnen var at ansatte ved Den katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer. Menigheten får offentlig støtte etter antall medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig er sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner. Saken var ferdig etterforsket i begynnelsen av juli. Statsadvokaten skal avgjøre om de siktede skal tiltales, og avgjørelsen er ventet utpå høsten.

Oslo katolske bispedømme har gått til sivilt søksmål mot staten, og den sivile saken skal opp i Oslo tingrett i desember. (©NTB)

Forbud mot lue og caps – religiøse hodeplagg tillatt

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.08.2016 kl 13:21

Når elevene i Enebakk i Akershus møter opp på skolen etter ferien, må de ta av lue eller caps før de kommer inn i klasserommet. Hijab og andre religiøse hodeplagg er imidlertid lov.

Ifølge Romerikes Blad er det flertall bestående av KrF, Ap, SV, Venstre og MDG som i kommunestyret har vedtatt at «bruk av hodeplagg og yttertøy i timene ikke er tillatt». Straffen kan bli anmerkning, gjensitting eller brev med hjem.

Det er gjort unntak for plagg som hijab og turban, siden det i et rundskriv fra Utdanningsdirektoratet heter at det ikke er hjemmel for å forby religiøse hodeplagg.

– Jeg tror ikke at et sjal rundt ansiktet, så lenge det ikke henger foran, er et problem. Du kan se hele ansiktet og mimikken. Det er forskjell på det og en caps som omtrent henger over nesa, sier ordfører Øystein Slette (Ap), som selv har jobbet som lærer.

Frp stemte mot forslaget, og partiets representant Dag Bjerke mener forbudet vil skape unødvendig mye byråkrati.

– Det har jo skjedd at varmeanlegget ikke har fungert ordentlig, noe som har ført til kalde klasserom. Skal elevene få lov å ha på ytterjakka da, eller skal de bli straffet fordi de fryser? Skolene har så langt klart å håndtere slike problemstillinger selv, det bør de få fortsette med, sier han. (©NTB)

Sykepleiestudent ville ikke servere svinekjøtt

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.08.2016 kl 14:33

Rådet for sykepleieetikk har behandlet en sak der en muslimsk sykepleiestudent ikke vil servere svinekjøtt eller alkoholholdig drikke til beboerne i kommunehelsetjenesten der han har praksis.

Rådets leder Elisabeth Sveen Kjølsrud skriver i Sykepleien at det å servere og tilberede mat til pasienter og beboere, anses som en del av sykepleieres oppgaver. Hun viser til at sykepleierhøyskolen er forpliktet til å utdanne og danne sykepleiere slik at de bygger sin etiske praksis på sykepleiens grunnlag og yrkesetiske retningslinjer.

Kjølsrud poengterer at skolen ikke kan utdanne studenter til en praksis som er på kollisjonskurs med sykepleiens profesjonsetikk.

– Matservering som består av alminnelig norsk mat gir ikke og bør ikke gi rett til reservasjon. Religionsfrihet og respekt for livssyn, i denne sammenheng muslimsk tro, omfatter ikke matservering og er derfor ikke et omforent relevant argument i denne saken, understreker rådslederen.

I henvendelsen rådet fikk, går det fram at studenten viser liten evne til refleksjon rundt praksissituasjonen sin. Rådet uttaler at det bør komme fram at studentens forventninger ikke er forenlige med krav til høyskolens utdanningsforpliktelser og norsk sykepleiepraksis.

– På bakgrunn av studentens holdninger bør studenten få tilbud om modig og tydelig etisk refleksjon. Forventninger bør avklares hvor studentens holdninger og personlig evne til empati bør inngå, skriver Elisabeth Sveen Kjølsrud. (©NTB)

70 drept i terrorangrep mot sykehus i Pakistan

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.08.2016 kl 08:31

Både IS og en utbrytergruppe fra Taliban hevder å stå bak terrorangrepet mot et sykehus i byen Quetta i Pakistan, hvor minst 70 mennesker ble drept.

En bombe eksploderte blant sørgende som mandag var samlet på sykehuset for å minnes en advokat som ble skutt og drept tidligere samme dag.

Lokale myndigheter sier at alt peker i retning av en selvmordsaksjon og at gjerningsmannen hadde gjemt seg blant de frammøtte ved sykehuset. Bomben inneholdt kulelagerkuler og andre små metallbiter, og over hundre mennesker ble såret.

– Så mange venner ble martyrer. Hvem enn det var som gjorde dette, er ikke et menneske. Han er et dyr, sier Pervez Masi, som selv ble truffet av glassbiter og skadd i eksplosjonen.

Antall drepte i angrepet ble gradvis oppjustert, og ifølge de lokale helsemyndighetene døde minst 70 mennesker.

Truer med flere angrep

En utbrytergruppe fra pakistanske Taliban, Jamaat-ul-Ahrar, hevder det var den som sto bak bombeeksplosjonen på sykehuset. I en uttalelse truer en talsmann for gruppa med flere angrep hvis ikke et «islamsk system» innføres i Pakistan.

Også drapet på advokaten Bilal Kasi tidligere mandag ble utført av Jamaat-ul-Ahrar, ifølge talsmannen. Kasi var leder for advokatforeningen i provinsen Balutsjistan.

Andre kilder mener imidlertid at det var ekstremistgruppa IS som sto bak ugjerningen i Quetta. Både IS' nyhetstjeneste Amaq og en IS-tilknyttet kilde som nyhetsbyrået DPA har snakket med, hevder dette.

Quetta har i mange år vært hovedsete for den afghanske delen av Taliban, og det antas at flere av opprørsgruppens ledere oppholder seg i byen.

Fordømmelse

Pakistans statsminister Nawaz Sharif fordømmer angrepene i Balutsjistan.

– Ingen skal få lov til å forstyrre freden i denne provinsen, sier han.

Mange av dem som ble drept i sykehusangrepet, var advokater og journalister. TV-bilder fra åstedet viser døde mennesker i svarte dresser, kroppsdeler og sjokkerte pårørende som krabber rundt i bygningsrester på leting etter familiemedlemmer.

Advokatforeninger i Pakistan har erklært sørgedag i forbindelse med angrepet, og kommer til å boikotte rettssaker over hele landet tirsdag.

Det har vært en rekke drap i Quetta den siste tiden, likvideringer som knyttes til opprørsgrupper som slåss om kontroll over landområder. (©NTB)

Uganda lager «rehabiliteringsprogram» for homofile

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.08.2016 kl 08:29

Regjeringen i Uganda sier de har utviklet et «rehabiliteringsprogram» for å få homofile til å «leve normale liv igjen».

Samtidig lover myndighetene å «fortsette å slå ned på» de offentlige aktivitetene til homofile.

I forrige uke ble 20 personer som deltok i et pride-arrangement på en nattklubb i hovedstaden Kampala pågrepet. De ble avhørt og løslatt noen timer senere, men flere fortalte at de hadde blitt angrepet av politiet.

Da landets minister for etikk og integritet, Simon Lokodo, møtte pressen mandag, hevdet han at pride-arrangementer blir arrangert «under påvirkning av utenlandske krefter». Samtidig påsto han at homofile bruker arrangementene til å promotere seg selv.

– Vi har utviklet et program for å rehabilitere medlemmer av LHBT-fellesskapet, med det ultimate målet om å gi dem muligheten til å leve normale liv igjen, sa han.

Homofili er kriminalisert i Uganda og interesseorganisasjoner forteller jevnlig om diskriminering, vold og utpressing. I forrige uke ble en homoparade i Uganda avlyst etter at ministeren uttalte at angrep på homofile under paraden ville være deres egen feil.

Mange av Ugandas innbyggere mener at homofili er importert fra Vesten. (©NTB)

Pilegrimsferd deler Iran og Saudi-Arabia

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.05.2016 kl 08:25

En iransk delegasjon har forlatt Saudi-Arabia uten å få i stand en avtale om at iranerne kan delta i den årlige pilegrimsreisen hajj til Mekka.

Saudi-Arabia signerer hvert år en kontrakt med en rekke land for å garantere for sikkerheten til pilegrimene, men Iran har i forhandlinger krevd rettigheter som kommer til å føre til kaos under hajj, mener Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Det er andre gangen at de to landene har forsøkt å få i stand en avtale etter at over 2.000 pilegrimer mistet livet utenfor Mekka under muslimenes hajj-feiring i fjor.

Iranske myndigheter sa søndag at iranere ikke kommer til å delta i pilegrimsreisen i år ettersom Saudi-Arabia ikke vil innfri kravene.

Forholdet mellom de to landene ble forverret ettersom hundrevis av iranere var blant dem mistet livet da det brøt ut panikk i folkemengden ved forrige hajj.

Saudi-Arabia har avvist at så mange døde under pilegrimsferden, selv om uavhengige organisasjoner og myndigheter har bekreftet det høye dødstallet. (©NTB)

USA får sin første åpent homofile sivile sjef for hæren

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2016 kl 10:39

Etter flere måneders trenering har Senatet i USA godkjent utnevnelsen av homofile Eric Fanning som statssekretær med ansvar for landets hær.

Fanning ble nominert til stillingen som Secretary of the Army av president Barack Obama allerede i september i fjor, men motstanden i Senatet har vært stor. Den siste som snudde og gjorde utnevnelsen mulig, var republikaneren Pat Roberts fra Kansas. Han lot seg overtale mot løfter om at ingen fanger vil bli sendt fra Guantanamo-leiren på Cuba til fengsler i USA.

Republikanerne har brukt motstanden mot overføringer av Guantanamo-fanger til fastlandet som pressmiddel flere ganger, blant annet ved Kongressens årlige vedtak av forsvarspolitikken. Dette har stukket kjepper i hjulene for Obama og hans plan om å avvikle fangeleiren på Cuba.

Fanning er den første åpent homofile personen i stillingen som Secretary of the Army. Han får ansvaret for alt som har med hæren å gjøre, og rapporterer direkte til forsvarsminister Ashton Carter. (©NTB)

Islamist pågrepet for drap på homoaktivister i Bangladesh

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2016 kl 10:38

Politiet i Bangladesh har pågrepet en militant islamist som mistenkes for å ha medvirket i drapene på to homoaktivister.

– Vi har pågrepet en mann i forbindelse med drapene på Xulhaz Mannan og Mahbub Tonoy, opplyser en talsmann for politiet i Dhaka.

37 år gamle Shariful Islam Shihab skal tilhøre den militante islamistgruppa Ansarullah Bangla Team, også kjent som Absar Bangla, som tidligere også har stått bak alt fra bankran til angrep og drap på ateist-bloggere i landet.

Ifølge politiet nekter han straffskyld, men politiet fastholder at han var innblandet og kaller pågripelsen et gjennombrudd.

– De drepte de to homoaktivistene fordi de skapte forvirring om islam, sier sjefen for antiterrorpolitiet i Dhaka, Monirul Islam.

En gruppe med tilknytning til al-Qaida, Ansar al-Islam, har tidligere tatt på seg ansvaret for drapet på Mannan og Tonoy, som begge var tilknyttet Roopbaan, et tidsskrift for seksuelle minoriteter i Bangladesh.

Ifølge politiet ble de to drept med machete av minst seks menn i Mannans leilighet i forrige måned.

Lørdag ble en 75 år gammel buddhistmunk funnet hakket til døde i et tempel sørøst i Bangladesh lørdag, og militante islamister mistenkes for å stå bak også dette drapet.

Landet har opplevd sju lignende drap siden begynnelsen av april. (©NTB)

Forskere håper å finne liv på tre «nye» planeter

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.05.2016 kl 10:07

En gruppe astronomer som jakter på liv utenfor vårt solsystem, har oppdaget en planettrio med potensial for liv ved ei stjerne under 40 lysår unna.

Funnet er den beste sjansen så langt for å finne liv utenfor vårt solsystem, ifølge det belgiskledede forskerteamet, som har publisert studien i det anerkjente tidsskriftet Nature.

De tre planetene er på størrelse med jordkloden og går i bane rundt ei svak dvergstjerne som er kun 39 lysår unna.

– Dette er den første muligheten for å finne kjemisk spor av liv utenfor vårt solsystem, sier astrofysiker Michael Gillon, som har ledet studien, fra Universitetet i Liege.

Ny jaktmark

Funnet åpner opp en helt ny jaktmark for beboelige planeter, mener han. Ettersom stjerna er så nær og såpass kald, kan astronomene studere atomsfærene rundt de tre planetene og på sikt jakte på tegn til liv.

Planetene er trolig sammenlignbare også i temperatur med jorda og omtales som «potensielt beboelige» Alt i alt er oppdagelsen en vinnerkombinasjon i jakten på liv utenfor vårt solsystem, ifølge forsker og medforfatter av studien, Julien de Wit fra Massachusetts Institute of Technology.

Sett fra Chile

Stjerna har fått navnet Trappist-1 etter det belgiske teleskopet i Chile som gjorde oppdagelsen. Den er betydelig mindre og kaldere enn vår egen sol, ligger i stjernebildet Vannmannen og er så vidt på størrelse med planeten Jupiter fra vårt solsystem.

Ved hjelp av teleskopet sporet Gillon og kollegene titalls dvergstjerner. De siktet seg dretter inn på ei spesielt lovende liten stjerne. I flere måneder observerte astronomene Trappist-1 og oppdaget at det infrarøde signalet falmet i jevne intervaller.

Eksoplaneter

Ytterligere analyser bekreftet tilstedeværelsen av tre eksoplaneter – som er betegnelsen på planeter som går i bane rundt stjerner utenfor vårt solsystem.

– De kan være rikere eller fattigere på vann og fjell enn vår planet. Hvis de har en atmosfære, er den sannsynligvis veldig annerledes enn vår, sier Gillon.

De to innerste planetene bruker om lag 1,5 og 2,4 dager hver på å gå i bane rundt dvergstjerna. Men de utsettes bare for mellom fire og to ganger så mye varmegenererende stråling som jorda får fra sola, ifølge forskerne. Den ytterste planetens bane tar mellom fire og 73 dager, viser studien.

Jackpot

– Dette er en jackpot for feltet, sier de Wit, som mener det skal være mulig å avklare om det er liv på planetene i løpet av vår generasjon.

Fram til i dag har forskere konsentrert seg mest om stjerner på størrelse med sola vår i jakten på himmellegemer som ligner på vår jordklode. Den siste oppdagelsen kan tyde på at også kalde dvergstjerner har livspotensial.

– I galaksens målestokk betyr det milliarder flere steder der liv kan ha oppstått, sier Gillon. (©NTB)

Færøyene sier ja til borgerlige homovielser

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.04.2016 kl 08:46

Lagtinget på Færøyene har vedtatt en lov som gir likekjønnede par rett til å gifte seg borgerlig.

19 av de folkevalgte stemte for lovforslaget, mens 14 stemte imot under den andre og avgjørende avstemningen fredag.

Vedtaket har imidlertid et viktig forbehold – nemlig at homofile og lesbiske par ikke kan bli viet i kirken.

Færøyske politikere har i lang tid debattert likekjønnede ekteskap, og spørsmålet splitter befolkningen, forteller redaktør Georg L. Petersen i avisa Dimmalæting.

– Her er religiøse krefter svært sterke, både politisk og i kirken, sier han til Ritzau.

Lovgivningen på Færøyene er en blanding av danske og lokale lover. Formelt er det nå den dansk ekteskapsloven som vedtas, men i Danmark kan likekjønnede par vies i kirken. På øygruppa har politikerne nå altså inngått et kompromiss.

– De homofile har jobbet svært aktivt for å få samme rettigheter som heteroseksuelle. De religiøse, som står svært sterkt her på Færøyene, mener at det strider mot bibelens budskap, og det har skapt en stor konflikt, sier Petersen.

Først i 2006 fikk Færøyene en lov som eksplisitt forbyr diskriminering av homofile. I valget i fjor høst ble for første gang en åpent homofil politiker valgt inn på Lagtinget. Selv om Færøyene tilhører Danmark, har øygruppa stor grad av indre selvstyre. (©NTB)