Notiser

Europas jøder frykter ny antisemittisme

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.06.2014 kl 08:46

Etter nok et angrep roper europeiske jøder et varsku om et mer fiendtlig Europa.
– Jeg pleier å skjule davidsstjernen.
Nicole Dussart sto ved politisperringene ved det jødiske museet i Brussel 24. mai og beskrev mer fiendtlige holdninger overfor jøder i Belgia de siste årene.
En væpnet mann hadde åpnet ild i museet. Fire personer ble drept, politiet skjerpet sikkerheten ved alle jødiske institusjoner, og hovedstadens jødiske miljø var i sorg. Men flere sa de ikke var overrasket.
– Nei. Flere røde linjer er blitt krysset. Det har vært flere uttrykk for hat, sa politikeren Viviane Teitelbaum den kvelden.

Problem

– Det har tiltatt. For en uke side hadde noen skriblet SS, en davidsstjerne og ordet «Juden» ved inngangen til kontoret mitt. Dette ville ikke skjedd for 10– 15 år siden, sa juristen Dussart.
I en undersøkelse EUs kontor for grunnleggende rettigheter (FRA) foretok i fjor, sier to tredeler av en gruppe på 6.000 jøder at de mener antisemittisme er et betydelig problem i Europa.
Tre firedeler mener situasjonen er blitt verre de siste fem årene. Nesten 40 prosent sier de ofte unngår å vise jødiske symboler.

Radikalisering

Den antatte gjerningsmannen i Brussel er fransk borger. Mehdi Nemmouche skal ha blitt radikalisert i fengsel og tilbrakt over ett år med jihadister i Syria.
Angrepet har likhetstrekk med en skyteepisode for to år siden. Da ble sju personer, fire av dem jøder, drept av al-Qaida-inspirerte Mohammed Merah i Toulouse i Frankrike.
Europa står foran en utfordring med radikalisering. Anslagene sier at mellom 1.000 og 1.500 europeere kjemper i Syria, og frykten er at de retter blikket mot nye mål når de vender hjem, skriver nyhetsbyrået AFP.
– Det er flere titalls menn som Merah og Nemmouche, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls ifølge BBC.

Ytre høyre

I tillegg synes noen gamle strømninger å gjøre seg gjeldende i Europa.
Partier på ytre høyre fløy har gjort et godt EU-valg. Det gjelder blant annet franske Nasjonal front og ungarske Jobbik, som begge er blitt anklaget for antisemittiske holdninger.
– Gjenværende antisemittisme av den gamle, kristenbaserte sorten er nå blandet med radikal islamisme blant desillusjonerte muslimer, kommenterer tidsskriftet The Economist.
– Angrep på jødiske mål i Europa skjer ikke i et vakuum, men er del av et generelt klima av hat og oppildning mot jødiske samfunn, sa Moshe Kantor i European Jewish Congress etter angrepet i Brussel.

Retorikk

Samtidig peker både kommentatorer og politikere på at et mindre tolerant Europa vil gå ut over flere minoriteter enn jødene. Høyrefløypartienes retorikk er i stor grad rettet mot muslimer, og Nasjonal fronts ledelse er blant dem som har fjernet seg fra antisemittisk ordbruk.
– Populistenes sinne er mer rettet mot muslimer enn jøder, skriver The Economist og mener Europa tross alt ikke er i ferd med å synke ned i «voldelig antisemittisme».
– Beskyttelse av jøder er en viktig test av Europas demokrati, og det er behandlingen av andre lovlydige minoriteter også. Inkludert muslimer. (©NTB)

Ugander fikk høyt FN-verv tross homo-kritikk

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.06.2014 kl 10:58

Ugandas utenriksminister Sam Kutesa er valgt til ny ordstyrer i FNs hovedforsamling. Valget møtes imidlertid med kritikk på grunn av Ugandas strenge lover mot homofili.
Kutesa ble onsdag kveld valgt med akklamasjon til å lede den 69. sesjonen i den 193 land store forsamlingen, og etterpå holdt han en tale der han blant annet lovte å fremme likestilling. Men han nevnte ikke homoseksuelles rettigheter med ett ord.
Etterpå ble han stilt til veggs av de mange journalistene som var til stede, og da medgikk han at han støtter de nye lovene i hjemlandet som kan gi homofile ugandere livstids fengsel for å praktisere legningen sin. Han nektet imidlertid for at han var homofob.
– Jeg har ingen problemer med homoseksuelle så lenge de holder sine seksuelle preferanser for seg selv. (©NTB)

Irland vil granske katolske mødrehjem

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.06.2014 kl 09:49

Irske myndigheter vil ha en full gransking av landets katolske mødrehjem etter at det ble avslørt at opptil 800 små barn døde ved et slikt hjem i løpet av en 35-årsperiode.
Barneminister Charlie Flanagan sa tirsdag at det er helt nødvendig å få fram fakta om hva som har skjedd ved mødrehjemmene der tusenvis av enslige, gravide kvinner fødte sine barn.
Granskingen iverksettes etter at det ble avslørt at 796 barn i alderen 0-9 år døde ved et nonnedrevet hjem i fylket Galway i perioden 1925 til 1961.
Historikeren som har avdekket skandalen, Catherine Corless, sier at papirer fra hjemmet viser at barna døde av feilernæring og infeksjonssykdommer, blant annet tuberkulose og meslinger. (©NTB)

Regjeringen presenterer 30 tiltak mot radikalisering

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.06.2014 kl 13:58

Regjeringen legger fram 30 tiltak for å forebygge radikalisering og ekstremisme. Politiets sikkerhetstjeneste skal blant annet inn i bildet tidligere enn i dag.

– Å bruke ressurser tidlig for å hindre at en ung person gjør et feilgrep som kan få konsekvenser for resten av livet, er en billig investering – en investering som kan føre til at Politiets sikkerhetstjeneste får færre fremtidige «klienter», skriver statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) i en kronikk i Aftenposten.

Bred tilnærming

Tirsdag legger de fram en ny handlingsplan mot radikalisering. De mener planen som den forrige regjeringen la fram i 2010 var fylt med gode intensjoner, men var for vag og ga for få konkrete resultater.

Dagens blå regjering påpeker at PST er den nasjonale ekspertisen på radikalisering og voldelig ekstremisme, men når de kommer inn i bildet er den det gjelder gjerne kommet langt inn i radikaliseringsprosessen.

– Vi skal trekke inn kompetansen til PST på et tidligere tidspunkt i det lokale arbeidet.

Planen legger dessuten vekt på at en bred tilnærming er nødvendig. Tiltakene involverer blant annet politiet, barnevernet, skolen, helsevesenet, fritidsklubber, Arbeids- og velferdsforvaltningen, utlendingsforvaltningen og kriminalomsorgen.

– I det politiet kobles inn i en sak knyttet til radikalisering, er det ofte for sent. Det å forebygge radikalisering må derfor være et ansvar som hviler på flere, uttaler de.

Lokale politikontakter

Ansvaret for å forebygge blir imidlertid lagt i politidistriktene. Der skal egne kontaktpersoner være kjernen i det lokale forebyggingsarbeidene.

– Disse forebyggingskontaktene skal ha kunnskap om effektive tiltak og tilgjengelige ressurser, holde dialog med Politiets sikkerhetstjeneste og lokale samarbeidsaktører. (©NTB)

500.000 har flyktet fra Mosul i Irak

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.06.2014 kl 13:44

En halv million mennesker har flyktet fra den irakiske byen Mosul, som al-Qaida-gruppen ISIL tok kontroll over tirsdag.
Det melder Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM). Flyktningene har måttet forlate byen til fots, fordi bilkøring har blitt forbudt i byen.
Provinsregjeringens kontorer ble angrepet av tungt væpnede opprørere fra den ytterliggående islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Tirsdag tok de over makten i byen. Irak har trukket sine militære styrker ut av byen.
Mosul er Iraks nest største by med 1,8 millioner innbyggere. (©NTB)

Kirken ringte pinsen inn – folk klaget til politiet

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.06.2014 kl 19:51

Politiet i Agder så seg lørdag nødt til å minne om at kirken ikke gjorde noe ulovlig da den ringte pinsen inn.
– Hvis det er flere som klager til politiet over at kirkeklokkene ringer, gjøres det oppmerksom på at høytiden ringes inn, og det er lovlig, lød meldingen fra politiets operasjonsleder på Twitter.
Det er tradisjon at kirken ringer de store høytidene inn kvelden før høytidsdagene. I tillegg er det vanlig med kontinuerlig klokkeklang i timen før høymessen tar til første juledag, første påskedag og første pinsedag. (©NTB)

Utdanningsdirektoratet avviser klage fra skolebyråden i Oslo

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.06.2014 kl 19:52

Godkjenningen av en muslimsk skole i Oslo opprettholdes, på tross av klagen fra Oslo kommune, ifølge Utdanningsdirektoratet. Saken ligger nå på kommunalminister Jan Tore Sanners (H) bord.
Klagen fra Oslos skolebyråd Anniken Hauglie (H) ble avvist fordi Utdanningsdirektoratet ikke kunne se noen konsekvenser for Oslos øvrige skoler, skriver Aftenposten.
– Vi kan ikke se at kommunen har argumentert for at opprettelse av en ny privat grunnskole vil få konsekvenser for den offentlige skolestrukturen i Oslo, heter det i brevet fra Utdanningsdirektoratet til Kunnskapsdepartementet.
Den muslimske skolen «Mødre for muslimsk grunnskole» fikk for to år siden avslag på søknaden om å starte skole høsten 2012. Siden den gang har foreningen byttet ut styreleder Rawafid Shahad med Bibi Maliha Hosainey. Shahad var involvert i Urtehagen, en muslimsk skole som var i drift fra 2001 til 2004 og som ble stengt av Fylkesmannen etter uro og kritikk.
Utdanningsdirektoratet ga «Mødre for muslimsk grunnskole» grønt lys 7. april i år, men i skolebyrådens klage vektla Hauglie at det var det samme miljøet som sto bak begge skolene.
Hauglie kontaktet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) via tekstmeldinger før klagen ble sendt. Utvekslingen mellom de to partifellene førte til at Røe Isaksen tidligere denne måneden erklærte seg inhabil.
Kommunalminister Jan Tore Sanner er oppnevnt som settestatsråd for Røe Isaksen og skal vurdere hvorvidt skolen skal godkjennes eller ikke. (©NTB)

Sloss med sverd under massakre-markering i India

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.06.2014 kl 12:47

Minst ti personer er såret etter at det brøt ut sverdkamper mellom sikher som var samlet for å markere 30-årsdagen for massakren i Amritsar i India, opplyser politiet.
Hundrevis av sikher var fredag samlet i Det gylne tempel i Amritsar, sikhenes aller helligste sted, for å markere 30-årsdagen for massakren i tempelet. Nærmere 500 mennesker ble drept da indiske soldater stormet tempelet 6. juni 1984 for å slå ned på sikh-separatister som krevde et uavhengig område for sikher.
Men ulike grupperinger av sikher bevæpnet med sverd begynte å slåss med hverandre under markeringen. TV-bilder viser sikher med blå turbaner som fektet med sikher med gule turbaner.
– I dag skulle vi ha hatt en høytidelig minnemarkering av martyrene fra 1984, så det som har skjedd er bare trist, sier en talsmann for en radikal gruppe blant sikhene.
– Tempelet har nok en gang blitt vanæret i dag, sa talsmannen videre.
Sammenstøtene begynte angivelig etter at medlemmer av den radikale sikh-gruppen krevde å få snakke i mikrofonen først under minnehøytideligheten. (©NTB)

Tibetansk leder kritiserer Norges Dalai Lama-nei

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.06.2014 kl 09:10

Lederen for Tibets eksilregjering sier Norge burde stått imot Kinas press og tatt imot Dalai Lama da han var på norgesbesøk.
– Norge har over 10 prosent overskudd i økonomien. Av alle land i verden burde Norge være minst avhengig av Kinas økonomi, sier eksilregjeringens leder Lobsang Sangay.
Regjeringens avgjørelse om ikke å møte Dalai Lama ble tema da han besøkte Dharamsala i India for å lansere en ny kampanje for tibetanere i Kina torsdag.
– Det er synd at norske ledere ikke ville møte Dalai Lama på grunn av det store presset fra Kina. Det er uten tvil trist, slår han fast. (©NTB)

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn søker ny sekretariatsleder

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.06.2014 kl 09:09

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), der også Human-Etisk Forbund er medlem, søker ny sekretariatsleder fra 1. oktober når nåværende daglig leder, Lise Tørnby, nå skal slutte. Les mer på nettsidene til STL.

Flere asylsøkere til Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.06.2014 kl 09:26

Hittil i år har 4.129 personer søkt asyl i Norge. Det er 50 flere enn til samme tid i fjor, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).
I mai i år søkte 1.271 personer om asyl, en økning på vel 500 personer sammenlignet med mai i fjor.
Over en tredel av asylsøkerne i år kommer fra Eritrea i Afrika. Neste land på listen er det borgerkrigsherjede Syria. 525 syrere hadde søkt om beskyttelse i Norge ved utgangen av mai i år.
Asylsøkerne kommer fra 91 ulike land, men bare sju land har mer enn 100 asylsøkere. Det er Afghanistan, Eritrea, Nigeria, Somalia, Sudan, Syria, og de palestinske områdene, viser tallene fra UDI.
405 av asylsøkerne har opplyst at de er enslige mindreårige. (©NTB)

Holbergpris til islamforsker

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.06.2014 kl 09:26

Den britiske historikeren Michael Cook er tildelt Holbergprisen for sin forskning på islam.
Cook beskrives som «en av vår tids ledende eksperter på islams historie og religiøse tenkning». I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at hans forskning «er preget av en klar forståelse av islam som en levende moralsk og rettslig tradisjon».
Holbergprisen er på 4,5 millioner kroner og deles årlig ut til forskere som har gitt fremragende bidrag til humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.
Årets prisvinner er professor i Nære Østen-studier ved det prestisjetunge universitetet Princeton utenfor New York. (©NTB)

Politiet bekymret for slaveri i norsk bilvaskbransje

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.06.2014 kl 10:39

Politiet og Arbeidstilsynet har avdekket omfattende mangler ved 100 bilvaskehaller her i landet. De mener det foregår slaveri i bransjen.
– Vi har møtt folk som har tjent 19 kroner timen. Dette er slaveri, sier politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen til Dagens Næringsliv.
Tilsynet har avdekket at flere av de ansatte bor på bilvaskeriene. Politiet og Arbeidstilsynet har kontrollert 100 vaskehaller de to siste årene i «Operasjon Vaskebjørn». Arbeidstilsynet har gitt 390 pålegg så langt i år.
– Minstekravene er ikke oppfylt i en eneste kontroll, sier seniorinspektør Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet.
Alvestad mener kundene bør tenke seg om hvis de blir møtt i hallen av tre– fire personer som kaster seg over bilen.
– Kundene er ressurssterke mennesker som vasker bilene sine for 150 kroner. Hvor langt tenker vi? Her har vi et samfunnsproblem, sier han.
– Ofte har vaskerne kommet seg inn til Spania og Italia ved hjelp av menneskesmuglere, sier han.
Agenter loser dem ifølge Alvestad videre til Norge på en Ryanair-billett. Her lokkes de papirløse, som ofte har satt seg i gjeld, med gode jobbmuligheter.
– Tidligere har jeg brukt begrepet «moderne slaveri» om det vi har sett i byggebransjen. Nå ser vi et moderne slaveri innen bilpleie, sier Alvestad.
Ofte finner tilsynet kvitteringer som viser at det meste av pengene sendes til familien i hjemlandet. (©NTB)

Norge øker innsatsen mot polio

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.06.2014 kl 16:43

Regjeringen nesten femdobler den norske støtten for å gjøre verden poliofri. De neste seks årene skal Norge gi 240 millioner kroner i året til dette arbeidet.
– Jeg er glad for at vi har skrevet under avtale med Den Globale Vaksinealliansen Gavi om støtte til deres arbeid for å utrydde polio. Vi har en unik mulighet til å utrydde denne smittsomme og invalidiserende sykdommen, men det vil kreve en ekstra innsats dersom vi skal lykkes, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Verdens helseorganisasjon, WHO, frykter ny polioepidemi etter at det er påvist smitte i konfliktområder som Syria og Somalia. Viruset skal også ha blitt spredd gjennom reisevirksomhet. noe som skal ha ført til utbrudd i land som tidligere har greid å stanse viruset, blant annet Irak og Ekvatorial-Guinea.
De ekstra 190 millionene i året skal gå til poliovaksine i 73 av verdens fattigste land, inkludert Pakistan, Afghanistan og Nigeria.
– Den økte norske innsatsen vil bidra til en varig nedkjempelse av polio ved at vaksineringen blir en del av rutinevaksinasjonsprogrammene i Gavi-støttede land, sier Brende. (©NTB)

Presset ble for stort, dødsdømt kvinne løslates i Sudan

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.06.2014 kl 10:39

En kvinne som er dømt til døden i Sudan for å ha konvertert til kristendommen, skal løslates en av de nærmeste dagene, opplyser utenriksdepartementet i landet.

Mariam Yahya Ibrahim Ishag (27) kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg. Det førte til at hun ble dømt til døden ved henging 15. mai av en domstol i Khartoum. I tillegg er hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Dødsdommen mot den gravide 27-åringen har fått stor oppmerksomhet verden over, og har blitt møtt med kraftige internasjonale protester. Tirsdag fødte hun en datter i fengselet.

– Kvinnen vil bli løslatt i løpet av noen dager i tråd med juridiske prosedyrer som vil bli foretatt av domstolene og justisdepartementet, sier Abdullah al-Azraq i utenriksdepartementet lørdag. (©NTB)

Færre kirkemedlemmer døper barna sine

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.06.2014 kl 09:44

Stadig færre medlemmer av Den norske kirke døper sine egne barn, viser nye tall.
Andelen udøpte barn har doblet seg på åtte år, skriver magasinet Strek.
Reportasjemagasinet om tro og kirken har fått Den norske kirke til å regne på hvor mange av deres medlemmer som døper barna sine.
Tallene viser at blant barn av kirkens medlemmer som fylte to år i fjor, var 22,4 prosent ikke døpt. Blant barn som ble født i 2003 og fylte ti år i fjor, var 11,5 prosent fremdeles ikke døpt.
Det er i de største byene tendensen er tydeligst.
43,3 prosent av kirkens egne medlemmer i Oslo hadde ikke døpt barna sine innen det fylte to år ved årsskiftet. I Trondheim ligger tallet på 27,7 prosent, Bergen 24,4 prosent og Stavanger 22,5 prosent. (©NTB)

Rapport: – Kjønnslemlestelse i Norge lite utbredt

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.05.2014 kl 09:08

Omskjæring av jenter i Norge er lite utbredt, fastslår forskere i en fersk rapport. De mener norsk politikk mot kjønnslemlestelse er både overdimensjonert og lite kunnskapsbasert.
Forbud mot kjønnslemlestelse ble innført i 1995, men siden da har ingen blitt dømt for dette. Rapporten som forskningsstiftelsen Fafo står bak, viser blant annet til et intervju med overlege Torkild Aas i februar i år. Siden 2009 hadde han undersøkt 72 jenter. Av dem hadde 15 blitt omskåret. Overlegen fastslo imidlertid at alle trolig var blitt omskåret før de kom til Norge, melder NRK.
Norske myndigheter har brukt mer enn 72 millioner kroner i kampen mot omskjæring av jenter i Norge de siste ti årene. Rapportens forfattere Olav Elgvin og Beret Bråten mener de politiske tiltakene har tatt utgangspunkt i at kjønnslemlestelse i Norge er et større problem enn det egentlig er.
Rapporten konkluderer videre med at svaret på spørsmålet om politikken har vært kunnskapsbasert, i stor grad er nei.
Barneminister Solveig Horne (Frp) håper noen blir dømt for overtredelse av forbudet mot kjønnslemlestelse, og vil også innføre tvungen underlivsundersøkelse av jenter. Flere ganger har Horne sagt at det vil statuere et eksempel og sende et tydelig signal om at dette er en ulovlig handling.
Horne sier til NRK at politikken ikke skal styres av antallet jenter som eventuelt blir kjønnslemlestet i Norge. (©NTB)

Paven sier sølibat ikke er spørsmål om dogme

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.05.2014 kl 10:38

Pave Frans sa mandag at sølibat for katolske prester ikke er spørsmål om religiøst dogme, men han forsvarer det likevel som en verdi.
Dermed åpner han døra for at spørsmålet om katolske prester kan være gift, kan diskuteres.
Kirken, og ikke minst Frans' forgjenger Benedikt, har tidligere også sagt at sølibat ikke hører til kirkens dogmer slik for eksempel Jesu oppstandelse gjør.
I samtale med journalister på flyet tilbake fra Midtøsten påpekte han at det fins gifte katolske prester, som for eksempel gifte anglikanske prester som konverterer til katolisismen, koptiske katolikker og prester i noen ortodokse kirker.
Mange katolikker mener at kirken bør åpne for at for eksempel eldre gifte menn, som er pensjonert, kan ordineres til prester for å avhjelpe den stadig mer omfattende prestemangelen i den katolske kirken.
Til journalistene sa paven også at han i neste måned for første gang skal møte åtte ofre for seksuelt misbruk begått av katolske prester. Møtet skal finne sted i Vatikanet.
Paven gjorde det klart at det er nulltoleranse for prester som misbruker barn, og at tre biskoper for tiden er under etterforskning.
I flere år er presters misbruk av barn blitt avdekket i USA, Irland, Tyskland og andre land i Europa og Latin-Amerika, til stor skade for kirken.
Hittil har 848 prester fått sparken, og ytterligere 2.572 personer i kirken er dømt til å «leve et liv i bønn eller bot», for eksempel i kloster.
Mange katolikker og andre mener at nettopp sølibatet er en medvirkende årsak til det omfattende misbruket av barn. (©NTB)

Gravid kvinne dømt til pisking og dødsstraff for frafall fra islam

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.05.2014 kl 14:02

Meriam Yehya Ibrahim er en 27 år gammel kristen kvinne fra Sudan. Hun ble dømt for "utroskap" og "frafall fra Islam" i en rett i Khartoum 15. mai. Meriam er 8 måneder på vei med sitt andre barn og fikk tre dager på seg til å frasi hennes kristne tro. Dommen falt på dødsstraff og hundre piskeslag.

Hun sitter nå i forvaring sammen med sin 20 måneder gamle sønn. Meriam er en samvittighetsfange fengslet utelukkende på grunn av sin kristne tro.

Les mer og signer oppropet til Amnesty.

- Usmakelig VG-fokus på døde barn uten hjerne

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.05.2014 kl 15:38

Nina Kristiansen fra Forskning.no mener de siste dagenes oppslag i VG om "forskere som har tatt hjernen til 700 barn" o.l. er usmakelig. Hun minner oss på at dette skyldes rettsmedisinske obduksjoner og ikke forskning. Forskere tar bare små vevsprøver, og hensikten er å hindre at flere barn dør i krybbbedød. Rettsmedisinske undersøkelser (obduksjoner) har ikke foreldre eller pårørende rett til å nekte.

Les hele kommentaren til Kristiansen.

Hav- og miljøforskning blir satsingsområder

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.05.2014 kl 14:36

Regjeringen har plukket ut seks områder som prioriteres i den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdannelse. Hav og miljø er to av områdene.
I tillegg vil regjeringen satse på muliggjørende teknologier, bedre offentlige tjenester, omstillingsdyktig næringsliv og på å skape verdensledende fagmiljøer. Med disse prioriteringene skal forskning og høyere utdannelse bidra til å «legge grunnlaget for arbeidsplasser og samfunnet i tiden fremover», heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
– Norge og verden står overfor store utfordringer som klimaendringene, eldrebølgen og hvordan vi skal opprettholde konkurransekraften vår. Men utfordringene gir også store muligheter. Forskning og høyere utdanning kommer til å være nøkkelen til å utnytte disse mulighetene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Satsingen skal skje på områder hvor Norge «enten har strategiske fortrinn, behov for mer kunnskap eller for å stimulere til nye ideer, nye næringer og solid og omstillingsdyktig kompetanse». (©NTB)

Bispemøtet drøfter homovielse i kirken

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.05.2014 kl 14:00

Torsdag og fredag samles bispemøtet på Erkebispegården i Trondheim. Et hovedtema er Kirkemøtets mangel på vedtak rundt forbønn og eventuelt vielse for likekjønnede par.
Da Kirkemøtet møttes i april ble det stemt over fire ulike alternativer for hvordan kirken skal forholde seg til likekjønnede ekteskap. Ingen av alternativene fikk flertall, så prester må inntil videre følge vedtaket fra 2008. Det betyr at det er opptil den enkelte prest om vedkommende ønsker å gi forbønn for personer som har inngått likekjønnet ekteskap. Nå skal temaet opp på bispemøtet torsdag og fredag.
Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin sier til Dagen at han erkjenner at det er stor uenighet også i bispemøtet om spørsmålet:
– Det kollegiale forholdet mellom oss er heldigvis det aller beste, selv om det er tydelig uenighet i dette spørsmålet.
Mange av deltakerne på Kirkemøtet i april har i etterkant ønsket at biskopene skal utforme ordninger prestene kan forholde seg til. I forkant av Kirkemøtet stemte bispemøtet for en ordning med forbønnsliturgi for homofile par, med 8 stemmer mot 4. Det gjenstår å se om bispemøtet vil være så konkrete etter samtalene denne uka.
Nordhaug påpeker at det er det neste kirkemøtet som vedtar en endelig ordning:
– Bispemøtet avga læreuttalelse høsten 2013 som innspill til kirkemøtet. Jeg tror de fleste er innstilt på å avvente neste Kirkemøte. Ballen ligger nå hos dem. (©NTB)

Stadig flere amerikanere åpne for ikke-troende president

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.05.2014 kl 09:15

Fortsatt er ateister minst ønsket som president, til og med etter hasjrøykere og rundbrennere. Men siden 2007 har andelen som ikke bryr seg om hvorvidt en presidentkandidat er ikke-troende økt med nesten ti prosent, fra 32 % i 2007 til 41 % i år. I dag er det et knapt flertall av amerikanere som svarer at en ikke-troende presidentkandidat er den de minst sannsynlig vil stemme på.

Todd Stiefel i fritenkerorganisasjonen The Stiefel Freethought Foundation er optimistisk og tror at med stadig flere åpne ikke-troende i USA, vil prosentandelen som ikke er opptatt av en presidentkandidats trosliv øke.

Også andelen som er åpne for en homofil eller lesbisk president har økt sterkt. Det politiske klima i USA kan synes i endring, da nyere Pew-undersøkelser også viser at flere mener kirker bør holde seg unna politikk og at politikere uttrykker seg for mye religiøst.

Les mer på Religion News Service

Vaksineallianse ber om 45 milliarder

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.05.2014 kl 10:03

Brussel (NTB-DPA): Den verdensomspennende vaksinealliansen GAVI ba tirsdag internasjonale givere om 45 milliarder kroner. Pengene skal brukes til å vaksinere 300 millioner barn.
Norge har vært en av alliansens sterke støttespillere, og den norske regjeringen skal i løpet 2015 ha økt sin årlige støtte til fondet til 1 milliard kroner. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten er styreleder i GAVI.
Det ambisiøse nye målet ble offentliggjort da GAVI lanserte en ny kronerullingskampanje i Brussel tirsdag. Vaksineringen av 300 millioner barn skal ifølge organisasjonen redde mellom 5 og 6 millioner liv. En giverkonferanse er planlagt i Berlin i 2015.
EU-kommisjonen skal bidra med 175 millioner euro, tilsvarende 1,4 milliarder kroner, fram til 2020, kunngjorde EU-president Jose Manuel Barroso i forbindelse med lanseringen.
GAVI har bidratt til vaksineringen av 440 millioner barn siden 2000.
(©NTB)

USA lover at CIA ikke vil ha falske vaksineprogram

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.05.2014 kl 13:48

Det hvite hus lover at USA ikke vil bruke vaksinasjonsprogram som dekke for etterretningsvirksomhet i utlandet. I Pakistan sprer polio seg på grunn av frykt for amerikansk spionasje.
Under jakten på Osama bin Laden brukte etterretningsorganisasjonen CIA et falsk vaksinasjonsprogram som dekke for spioner som opererte i Pakistan.
President Barack Obamas antiterrorrådgiver Lisa Monaco skriver i et brev at CIA-sjef John Brennan har beordret agentene sine til å ikke bruke vaksinasjonsprogram i sine operasjoner.
«Politiske og sikkerhetsmessige hensyn kan noen ganger forårsake utilsiktet skade, men som samfunn må vi sette begrensninger for disse skadene. Vi mener dette falske vaksinasjonsprogrammet krysset den grensen», står det i brevet, ifølge The New York Times.
Tilfellene av Polio har økt i Pakistan den siste tiden. En av grunnene er at færre barn blir vaksinert fordi militante islamister har kjempet mot vaksinasjonsprogrammet etter at CIA-operasjonen ble kjent. (©NTB)