Notiser

Intet brudd for stat og kirke

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.12.2014 kl 09:06

– Skillet mellom kirke og stat går ikke bare sakte. På enkelte områder er statskirken mer reell enn noen gang før, skriver generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, i en kommentar på NRK Ytring.

– For barn som blir registrert i kirken uten foreldrenes samtykke, for skoleelever som opplever at gudstjenester er en del av opplæringen og for lokalsamfunn som må prioritere Den norske kirke foran viktige satsninger på kultur eller skole, lever statskirken i beste velgående.

Hvis du er av den oppfatning at stat og kirke er skilt i Norge er det stor sjanse for at du sitter på Stortinget. Avisa Vårt Land gjengir 2. desember en undersøkelse utført av Norstat som viser at kun en av tre i Norge opplever at stat og kirke er skilt. Heller ikke representanter for Den norske kirke opplever noe skille mellom staten og Den norske kirke.

Les hele kronikken på NRK Ytring.

Romsonde på vei til Pluto vekket fra dvalen

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.12.2014 kl 08:49

Etter ni år underveis og en reise på 4,8 milliarder kilometer er NASA-sonden New Horizons vekket fra sin dvale og klargjøres for å utforske den iskalde dvergplaneten Pluto.

«Vekkeklokken» som skrudde på romfartøyet ble utløst klokken 21 lørdag kveld. New Horizons har vært i dvale under store deler av den lange ferden. Signalet om at systemene var påskrudd og i orden nådde imidlertid ikke jorden før klokken 3.30 søndag.

Sonden som skal utforske Pluto er så langt unna at radiosignaler som reiser med lysets hastighet, bruker fire timer og 25 minutter på å nå jorden.

Romsonden skal i sommer passere tett forbi Pluto og sende nærbilder av overflaten hjem. I motsetning til de åtte store planetene i solsystemet har fjerne Pluto aldri hatt besøk av et romfartøy, og forskerne har store forventninger til ferden.

Pluto ligger i det såkalte Kuiperbeltet ytterst i solsystemet vårt, og har vært regnet som et mysterium siden den ble oppdaget i 1930. Forskerne har hatt vansker med å finne en forklaring på hvorfor en miniplanet med en diameter på omkring 2.300 kilometer eksisterer i området utenfor kjempeplanetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. I 1992 oppdaget astronomene imidlertid at Pluto ikke var alene, men at det finnes mange små planeter i denne regionen. (©NTB)

Astrofysiker Lawrence Krauss årets Humanist

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.12.2014 kl 13:53

Richard Dawkins co-stjerne i «The Unbelievers», den amerikanske astrofysikeren og vitenskapsformidleren Lawrence Krauss, er kåret til Årets humanist av American Humanists Association.

Krauss er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid innen teoretisk fysikk og kosmologi, og han har også skrevet flere bøker, blant annet «A Universe From Nothing», som forklarer hvordan universet kunne oppstå fra ingenting. Boka er en bestselger og hans niende bok.

Les Fritanke.nos omtale av boka her.

Krauss har i tillegg til å være professor ved Arizona State University, også skrevet kommentarer og spalter aviser som New York Times og Wall Street Journal, i magasinene New Scientist og Scientific American og også vært jevnlig å høre på tv og i radio.

Krauss hadde også hovedrollen sammen med Richard Dawkins i dokumentaren «The Unbelievers», som er omtalt som en «rock’n roll-tur om vitenskap og fornuft».

Les Fritankes omtale av «The Unbelievers» her.

De amerikanske humanistenes Årets humanist-pris ble etablert I 1953 for å gi anerkjennelse til en person av nasjonal eller internasjonal betydning for arbeidet for humanistiske verdier.

Tidligere mottakere inkluderer astronomen og tv-personligheten Carl Sagan; Nobelprisvinnerne Steven Weinberg, Murray Gell-Mann, Andrei Sakharov og Linus Pauling; oppdageren av poliovaksinen Jonas Salk; feminist Gloria Steinem; biologene Edward O. Wilson og Stephen Jay Gould; psykologen B.F. Skinner; designeren Buckminster Fuller; prevensjonsforkjemperen Margaret Sanger; og forfatteren Kurt Vonnegut.

Overrekkelsen vil skje under den årlige konferansen til American Humanists Association i mai 2015.

Regjeringen la fram frivillighetserklæringen

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.12.2014 kl 12:53

Frivillighet utgjør en egen bærebjelke i det norske samfunnet, mener regjeringen, som vil bli mer imøtekommende og lytte mer.

Statsminister Erna Solberg (H) og fire statsråder la fredag fram regjeringens frivillighetserklæring.

– Det er en erklæring for å styrke frivilligheten og forenkle arbeidet for dem som jobber i frivilligheten og sørge for at den frivillige sektor vi har i Norge, faktisk har et godt grunnlag for å vokse, sa Solberg i forkant av et møte med representanter fra frivillig sektor fredag. (©NTB)

Tusenvis av dyr ofres i hindu-festival i Nepal

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.11.2014 kl 15:53

Nepalske hinduer slaktet fredag tusenvis av dyr og fugler med sverd i et ritual til ære for gudinnen Gadhimai.

Titusener av hinduer deltok fredag i den to uker lange festivalen som blir holdt hvert femte år i Gadhimai-tempelet nær grensen til India.

Hinduer tror at gudinnen av makt, Gadhimai, vil bringe dem hell og lykke ved at dyr ofres. Ritualet begynner først med å ofre fem dyr – en rotte, en geit, en hane og en due.

Om lag 5.000 okser var også plassert utenfor tempelet for å bli halshugget.

Hundrevis av politimenn ble plassert i området for å sørge for at det ikke brøt ut sammenstøt mellom tilbedere og dyrevernsaktivister.

– Det er et ritual som henger sammen med folkets tro. Vi kan ikke såre dem og forby praksisen, sier assisterende leder Yogendra Dulal i Bara-distriktet hvor tempelet ligger.

Rundt 500.000 dyr dør i seremoniene, anslår aktivistgruppen Humane Society International. (©NTB)

Pakistansk medieeier dømt til 26 års fengsel for blasfemi

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.11.2014 kl 08:25

Islamabad (NTB-Reuters): Pakistans største mediegruppe varsler at den vil anke dommen etter at eieren Mir Shakeel-ur-Rehman ble dømt til 26 års fengsel for blasfemi.

Ur-Rehman, som blant annet eier TV-kanalen Geo News og en avis, er kjent skyldig i å ha vist et opptak av personer som danser til en sang som handler om bryllupet til profeten Muhammeds datter.

Han ble tiltalt kort tid etter at Geo News offentlig anklaget landets militære etterretningstjeneste ISI for å ha skutt en av kanalens fremste journalister. Dette har ført til anklager om at domstolene bruker blasfemiloven til å bringe militærets kritikere til taushet.

Både u-Rehman, en programleder og to personer som var gjester da dansen ble vist på fjernsyn, er dømt til høye bøter, i tillegg til at de har fått ordre om å gi fra seg passene og selge eiendommene sine.

Dommen falt i en lokal antiterrordomstol i byen Gilgit nord i landet tirsdag, men den gjelder ikke i resten av landet, dermed vil dommen ikke bli satt ut i livet.

At dommen nå ankes til høyesterett, ble onsdag kunngjort på forsiden av u-Rehmans avis, The News. (©NTB)

Kongolesisk lege mottok Sakharov-prisen

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.11.2014 kl 13:36

EU-parlamentet har tildelt årets Sakharov-pris til den kongolesiske legen Denis Mukwege, som jobber for kvinner som er voldtatt og mishandlet under krigen i hjemlandet.

EU-parlamentets president Martin Schulz begrunner tildelingen med at Mukwege har kjempet for verdigheten til kvinner og fred og rettferdighet i Kongo.

Mukwege har i flere år også var nominert til Nobels fredspris.

Han var nylig gjest i talkshowet til Fredrik Skavlan. Der fortalte han blant annet om hvordan han nær var blitt drept i oktober 2012 av personer som misliker arbeidet han driver for kvinner.

Mukwege har etablert en egen klinikk for kvinner som trenger gynekologisk spesialbehandling etter å ha vært utsatt for grove overgrep. (©NTB)

Fire drept under polio-kampanje i Pakistan

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.11.2014 kl 11:48

Tre kvinnelige helsearbeidere og den mannlige sjåføren deres ble onsdag skutt og drept sørvest i Pakistan i forbindelse med at de reiste rundt for å vaksinere barn mot polio.

Over 65 helsearbeidere og sikkerhetspersonell er drept i Pakistan som følge av at de deltar i kampen mot polio. Onsdagens angrep, som skjedde i nærheten av Quetta i Balochistan, er det blodigste på to år.

Taliban har stått bak flere av de tidligere angrepene. Opprørsgruppa hevder at kampanjen mot polio er en dekkoperasjon for vestlige spioner, og den anklager også helsearbeiderne for å gi vaksiner som fører til at barna blir sterilisert.

Bilen til helsearbeiderne ble angrepet idet den var på vei for å møte en politieskorte, opplyser en politimann i Quetta. Gjerningsmennene kom på motorsykkel og skjøt de fire med håndvåpen.

Antall poliotilfeller i Pakistan har i år steget til 265, det høyeste på 15 år.

På verdensbasis er knapt 300 smittet i år, og Pakistan får skylden for at viruset, som kan føre til lammelser i løpet av få timer, er spredt til land som Syria, Kina, Israel og Egypt. (©NTB)

– To steina til døde av IS for homofili

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.11.2014 kl 03:06

Opprørsgruppa IS har steina to menn til døde i Syria for homofili, ifølgje eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ein mann i 20-årsalderen blei tysdag steina til døde i Mayadeen i den austlege provinsen Deir al-Zor, som ligg nær Syrias grense til Irak, ifølgje SOHR. IS skal ha grunngjeve drapet med at det blei funne videoar på mobiltelefonen hans som viste «uanstendige handlingar med menn».

Ein 18-åring blei same dag steina til døde i Deir al-Zor by, også han skulda for homofili, ifølgje SOHR.

Aktivistar hevdar på sosiale medium at mennene var motstandarar av IS, og at gruppa brukte skuldingane om homofili som påskot for å drepe dei. (©NPK)

– Ikke la Middelhavet bli en kirkegård

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.11.2014 kl 14:45

– Vi kan ikke la Middelhavet bli til en stor kirkegård, sier pave Frans om sjøveien til Europa som har kostet flere tusen migranter livet.

På sitt første besøk i EU-parlamentet brukte den katolske kirkens overhode tirsdag mye tid på å advare Europa mot å gjøre mennesker til tannhjul i maskineriet.

Omtanke for menneskenes ve og vel og ikke bare for økonomien, var et av budskapene hans til et Europa som fortsatt baler med økonomisk krise. Blant dem han nevnte spesielt, var de mange tusen migrantene som risikerer livet for å komme seg over Middelhavet til Europa.

– Båtene som daglig ankommer Europas strender, er fylt med menn og kvinner som trenger aksept og hjelp, sa paven og ba europeiske ledere sammen ta tak i årsakene til flyktningstrømmene.

Pave Fransk snakket videre om et Europa han mener trenger ny giv og ny energi.

– Europa gir inntrykk av å være eldet og sliten, ikke lenger i lederposisjon i en verden som i stadig større grad ser tilbake uten interesse, med mistillit og noen gang til og med mistanke, sa paven.

– De store ideene som en gang inspirerte Europa, ser ut til å ha mistet sin tiltrekningskraft og blitt erstattet av byråkratiske formaliteter i Europas institusjoner.

Paven skulle tirsdag også besøke Europarådet i Strasbourg. (©NTB)

Fire prester anklagd for seksuelle overgrep mot barn

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.11.2014 kl 08:14

Politiet i Spania pågrep mandag fire katolske prester som er anklagd for seksuelt misbruk av barn i den sørlige byen Granada, opplyser innenriksdepartementet.

Pågripelsene kommer en uke etter at en 24-årig mann skrev brev til Vatikanet og anklagde en gruppe prester for å ha forgrepet seg på ham som barn. Brevsenderen anklagde også prestene for overgrep mot andre barn.

– Politiet pågrep i morges fire prester som er innblandet i denne saken, sier innenriksminister Jorge Fernandez Diaz.

Kilder i rettsvesenet opplyste til nyhetsbyrået AFP i forrige uke at det var igangsatt en etterforskning rettet mot tolv personer.

Erkebispedømmet Granada opplyser at flere prester er suspendert, og at konklusjonene fra en intern gransking er sendt til Vatikanet. Granskningen ble satt i gang etter brevet fra 24-åringen ble sendt.

Flere medier melder at pave Frans har beordret en gransking av erkebispedømmet, og at han har ringt brevsenderen direkte og bedt om unnskyldning på vegne av kirken.

En rekke pedofiliskandaler har rammet den katolske kirken de siste årene. Pave Frans, som ble innsatt i mars i fjor, har vist nulltoleranse for handlingene. (©NTB)

Palestinere angrep jøder på vei til bønn i Jerusalem

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.11.2014 kl 06:49

Fredagsbønnen i Jerusalem gikk stort sett rolig for seg, men senere ble en gruppe jøder på vei til kveldsbønn angrepet av palestinere, ifølge israelsk politi.

Få dager etter terrorangrepet mot en synagoge i Jerusalem, der fem israelere ble drept, var politiet i høy beredskap fredag.

– En gruppe jødiske troende ble angrepet idet de var på vei til Beit Horot, sto det i en uttalelse fra politiet fredag kveld.

Angrepet skjedde i Øst-Jerusalem, nær Oljeberget. En mann ble knivstukket i ryggen og en annen ble angrepet med en stump gjenstand, trolig en jernstang, ifølge politiet. De to skal ha blitt lettere såret i angrepet.

Fjernet aldersgrense

I motsetning til en rekke andre fredager ble det ikke lagt noen restriksjoner på adgangen til al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem fredag. Muslimer i alle aldre fikk mulighet til å delta i de ukentlige fredagsbønnene.

Rundt 40.000 deltok i bønnen, opplyser moskeens leder Amr Kaswani.

Adgangen til moskeen på Haram al-Sharif, området i Jerusalems gamleby som jødene kaller Tempelhøyden, ble for et par uker siden fullstendig stengt av Israel. Israel begrenser rett som det er muslimers adgang til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, men slipper vanligvis menn over 40 eller 50 år og kvinner inn for å be.

Opptøyer i Hebron

I byen Hebron sør på Vestbredden var det mer urolig fredag. Rundt 350 ungdommer deltok i opptøyer utenfor en moské, ifølge en talsperson for den israelske hæren.

Ungdommene skal ha kastet steiner, men demonstrantene ble senere spredt ved bruk av ikkevoldelige midler, ifølge talspersonen, som legger til at ingen ble pågrepet. (©NTB)

– Klimaendringene kan føre til mer fattigdom

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.11.2014 kl 22:57

Verdensbanken advarer om at klimaendringene kan gjøre det vanskeligere å bekjempe ekstrem fattigdom og føre til større usikkerhet rundt tilgangen til mat.

– Uten handling kan temperaturene stige med mer enn 1,5 til 2 grader og føre til større fattigdom i flere regioner av verden, skriver Verdensbanken i en ny rapport om betydningen av klimaendringene. (©NTB)

Regjeringen åpner for forbud mot pelsdyroppdrett

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.11.2014 kl 13:22

Det borgerlige budsjettforliket åpner for et norsk forbud mot pelsdyroppdrett.

– Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett, heter det i et av verbalforslagene i budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Konkret skal vurderingen foregå som del av oppfølgingen av arbeidet regjeringsoppnevnte pelsdyrutvalget har lagt ned. (©NTB)

Healer dømt til fengsel for «kreftbehandling»

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.11.2014 kl 11:34

En 70 år gammel healer er i Inntrøndelag tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel etter at han behandlet en kreftsyk kvinne og rådet henne til å droppe cellegift.

Mannen ble dømt etter den nye loven om alternativ behandling av sykdom. Ifølge loven er det bare helsepersonell som har lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege, skriver NRK.

– Alle visste at hun kom til å dø raskt, men healeren holdt fast på at hun skulle bli frisk med hans behandling, forklarte avdelingsoverlege Tom-Harald Edna ved Sykehuset Levanger under rettssaken.

Retten sier kvinnens liv trolig ville blitt forlenget dersom hun hadde fortsatt med cellegiftbehandling. Likevel skriver dommeren at kvinnen selv uttrykket et tydelig ønske om å bare bli behandlet av healeren.

Ifølge kvinnens pårørende betalte hun 50.000 kroner for behandlingen. Healeren hevdet at dette var penger hun hadde lånt av ham tidligere, og betalte tilbake. Tingretten fant det ikke tilstrekkelig bevist at mannen utnyttet henne økonomisk. (©NTB)

Frp-politiker vil ha flere flyktninger – så lenge de er kristne

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.11.2014 kl 10:26

Lokalpolitiker Svein Musum (Frp) vil at Levanger skal ta imot 45 flyktninger, men krever at de skal være kristne.

Det kom fram da kommunestyret skulle behandle Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) anmodning om bosetting av flyktninger onsdag kveld, ifølge Trønder-Avisa.

– Jeg stiller meg positiv til at Levanger tar imot 45 kristne flyktninger fra Syria og Irak, sa kommunestyrerepresentanten.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, men etter møtet sto han fast ved sitt standpunkt.

– Jeg er skeptisk til islam. Ja, jeg synes vi har nok muslimer i Levanger som det er, forklarte Musum da avisen ba ham forklare utspillet.

Nettverk krever 18-årsgrense for omskjæring

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.11.2014 kl 08:44

Oslo (NTB): Nettverket «Stopp omskjæring» krever 18 års aldersgrense når lov om rituell omskjæring på offentlige sykehus trer i kraft 1. januar.

Konsekvensene av omskjæring av gutter kan være så alvorlige at det krever samtykke, mener nettverket.

– Inngrepet er irreversibelt og kan føre til problemer med både ereksjon og orgasme. Flere menn føler seg krenket fordi de ikke fikk velge selv, sier Mats Fernando Liland, talsperson for Stopp Omskjæring til Dagsavisen.

Nettverket frykter at dagens antall på 2.000 omskjæringer i året vil øke kraftig når autorisert helsepersonell pålegges å utføre inngrepet.

– Vi mener at gutter blir diskriminert ved at de ikke nyter samme beskyttelse av kjønnsorganet som jenter. Et økende antall jøder og muslimer lar være å omskjære guttebarn. Noen føler seg likevel presset. En aldersgrense kan bidra til at de står imot presset, sier Liland.

Barneombudet har ment at aldersgrensen bør være 15 eller 16 år.

Bør reservere seg

– Vi oppfordrer helsepersonell til å bruke muligheten til å reservere seg – og i alle fall ikke tilby inngrepet til spedbarn. Selv når inngrep utføres på sykehus, påføres barnet smerte og utsettes for risiko for alvorlige komplikasjoner. I verste fall kan barnet dø, sier Liland.

Norsk barnelegeforening og Barneombudet er sterkt kritiske til den nye loven og mener den bryter med FNs barnekonvensjon. Barnelegeforeningen vil respektere loven, men mener likevel at rituell omskjæring bryter med medisinsk-etiske prinsipper og ikke bør prioriteres av offentlige sykehus.

Egenandel

Selve inngrepet koster sykehusene mellom 8.000 og 10.000 kroner, men hva egenandelen blir er ikke avklart. Både Frp og Ap signaliserte i vår at de ønsket full egenbetaling for inngrepet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har ikke bestemt hvor høy egenandelen blir.

– Vi er i spennet fra en symbolsk egenandel til å dekke hele kostnadene. Jeg er opptatt av at egenandelen ikke skal være så høy at tilbudet ikke blir brukt, samtidig som vi sender et signal om at dette ikke er blant de medisinske oppgavene som er viktigst, sa Høie til Aftenposten i vår. (©NTB)

– Romsonde har funnet organiske molekyler på komet

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2014 kl 14:48

Landingssonden Philae, som i forrige uke landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, har funnet organiske molekyler på kometen, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen har et instrument på Philae fanget opp de organiske molekylene mens den «snuste» i kometens atmosfære, skriver Aftenposten. En organisk forbindelse inneholder karbonatomer, som er grunnlaget for alt liv.

Nå skal forskere analysere funnene for å finne ut om de organiske molekylene som Philae har funnet, er enkle forbindelser som metan og metanol, eller mer komplekse forbindelser som aminosyrer.

Aminosyrer er byggestener i proteiner, og proteiner er en type molekyler som finnes i alle levende organismer.

Den europeiske romorganisasjonen ESA, som står bak ekspedisjonen, har imidlertid ikke bekreftet funnet på sine nettsider.

Landingssonden Philae, som ble skutt opp med romsonden Rosetta for over ti år siden, landet i forrige uke på kometen. Den skal ta bilder av kometens overflate og bore ned i den og ta prøver og analysere kometen. (©NTB)

Eksilgruppe: – IS har likvidert over 1.400 syrere

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.11.2014 kl 17:54

Opprørsgruppa IS har siden slutten av juni drept 1.432 syrere utenfor slagmarken, ifølge en eksilgruppe som overvåker krigen i Syria.

Siden i sommer, da gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) hevdet å ha opprettet et såkalt kalifat i erobrede områder i Syria og Irak, har opprørerne likvidert flere utenlandske gisler.

Men de aller fleste av IS' ofre er syrere, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). IS-opprørere har drept 1.432 syrere utenfor kampene mot rivaliserende opprørsgrupper, kurdiske styrker og syriske regjeringsstyrker, ifølge SOHR.

Likvideringene har blant annet skjedd ved halshogging og steining, eller ved at opprørerne utenfor slagmarken har skutt ofrene eller skåret strupen deres over, ifølge eksilgruppen.

Blant de drepte er 882 sivile, inkludert to barn og fem kvinner, opplyser Rami Abdulrahman, som leder SOHR. Et av barna ble skutt etter å ha blitt anklaget for å ha fotografert IS-hovedkvarter i Aleppo-provinsen. Det andre barnet ble drept fordi han skal ha fornærmet profeten Muhammed.

Siden slutten av juni har IS likvidert 483 soldater fra styrker som er lojale overfor president Bashar al-Assad, opplyser SOHR. Blant ofrene er også 63 medlemmer av rivaliserende opprørsgrupper og kurdiske militser, samt fire IS-medlemmer, ifølge Abdulrahman. (©NTB)

Forsker vil ha mer islam i skolen

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.11.2014 kl 08:40

Det er større behov for å lære om islam enn om kristendom i skolen, mener forsker Lars Gule. Han oppfordrer lærere til å gi blaffen i kravet om 50 prosent kristendom i KRLE-faget.

Gule, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, forklarer overfor Klassekampen hvorfor han mener islamkunnskap er så viktig for norske elever:

– Hvorfor får en gruppe som Den islamske staten (IS) oppslutning i Norge? Dette er et langt viktigere tema enn at Sakkeus satt i et tre for å se på Jesus da han kom forbi, sier Gule.

Gule var leder av Human-Etisk Forbund fra 2000 til 2005, og var den gang en av RLE-fagets skarpeste kritikere. I Klassekampen torsdag gikk han i rette med Kristelig Folkeparti som har fått tilbake K-en og større gjennomslag for kristendom i KRLE-faget i skolen.

Nå oppfordrer han lærere til sivil ulydighet og ber dem avvise kravet om at rundt 50 prosent av undervisningen i faget skal dreie seg om kristendom. Gule mener det er viktig å gjøre minoritetsungdom trygge på sin muslimske identitet ved å gi dem solide kunnskaper om egen religion.

– Det vil hindre utvikling av ekstreme og voldelige islamtolkninger, og er i tråd med regjeringens handlingsplan mot radikalisering, sier Gule. (©NTB)

FN-generalsekretær bekymret for muslimer i Myanmar

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.11.2014 kl 09:24

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte bekymring for situasjonen til det muslimske rohingya-mindretallet da han torsdag møtte ledere i Myanmar.

Ban, som er i Myanmar for å ta del i toppmøtet i samarbeidsorganisasjonen for Øst-Asia (ASEAN), oppfordret de myanmarske lederne til å respektere rohingyaenes menneskerettigheter.

Nesten 140.000 av de 1,1 millioner rohingyaer i Myanmar er hjemløse etter kraftige sammenstøt med buddhister i delstaten Rakhine i 2012.

– Jeg uttrykte bekymring for rohingyaene som rammes av diskriminering og vold, sa Ban til pressen etter møtet.

Også USAs president Barack Obama, som er på sitt andre besøk i Myanmar, ventes å presse Myanmars ledelse til å ta hensyn til rohingyaenes rettigheter.

I tillegg til å ha mistet sine hjem rammes rohingyaene av en helsekrise etter at Leger uten Grenser ble kastet ut i februar fordi de sa de hadde gitt legebehandling til mennesker de mistenkte for å ha vært utsatt for sekterisk vold. (©NTB)

Kjent prest i Chile slapp fengsel for pedofili

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.11.2014 kl 09:57

En innflytelsesrik irsk prest slipper å sone i fengsel etter at han ble kjent skyldig i seksuelt misbruk av en ung jente han hadde det åndelige ansvaret for på en religiøs skole i Chile.

Dommeren i saken dømte John O'Reilly, som er leder for den ultrakonservative katolske organisasjonen Kristi legion, til fire års betinget fengsel for å ha misbrukt jenta fra hun var fem år gammel. Aktor hadde bedt om ti års ubetinget fengsel.

O'Reilly kom til Chile i 1985 og opparbeidet seg gode kontakter blant konservative politikere og forretningsfolk. Han fikk chilensk statsborgerskap i 2008.

Han slipper husarrest, men må i rehabiliteringsterapi og blir satt på lista over pedofile som ikke får arbeide i skoler eller ha kontakt med barn.

Skolen i det velstående nabolaget Las Condes i Santiago, der misbruket fant sted, er en del av nettverket til Kristi legion, en religiøs orden som ble stiftet av den mexicanske presten Marcial Marciel.

Marciel gikk av som leder for ordenen etter at en etterforskning gjort av Vatikanet kom til at han var pedofil og var far til sju barn. (©NTB)

Folkemøte om radikalisering i Fredrikstad

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.11.2014 kl 08:39

Fra samme gate i Fredrikstad har sju unge menn reist til Syria for å krige. Nå inviterer Litteraturhuset i byen til folkemøte om hva lokalsamfunnet kan gjøre for å hindre dette.

Folkemøtet arrangeres torsdag av Litteraturhuset Fredrikstad sammen med NRK Østfold og avisene Demokraten og Fredriksstad Blad.

Lars Akerhaug – journalist og forfatter av boka «Norsk Jihad» – står for innledningen. Deretter blir det en paneldebatt der blant andre prosjektkoordinator Yousef Bartho Assidiq i Minotenk, Østfold-politimester Steven Hasseldal, Tone Faale fra Sarpsborg kommune og imam Abdulquddus Shaikhjami i Muslim Culture Center deltar.

Politiets sikkerhetstjeneste anslår at rundt 60 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å krige. Fra samme gate i tettstedet Lisleby i Fredrikstad har sju unge menn reist, ifølge TV 2. To av dem er tilbake i Norge, mens én er drept og fire fremdeles er i Syria. (©NTB)

Omstridt reporter får ytringspris

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.11.2014 kl 10:50

NRK-journalist Sidsel Wold får årets Ossietzkypris for sitt arbeid som reporter i Midtøsten.

NRKs reporter Sidsel Wold har flere år rapportert fra Midtøsten – særlig om Israel-Palestina-konflikten.

Ossietzkyprisen er Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten, og i sin begrunnelse står det at «samtidig som Sidsel Wold utsetter seg selv for fare, behersker hun den vanskelige kunsten å være krigsreporter med et bredere perspektiv enn dekning av de enkelte aksjoner og reaksjoner».

NRK fikk tidligere i år over 600 klager på sin dekning av Gaza-konflikten, og spesielt Wold fikk hard kritikk for å være ensidig propalestinsk i sin dekning av Gaza-konflikten.

Norsk PEN mener Wold fortjener prisen, «både på grunn av innsatsen hun nedlegger for å sikre en bredest mulig formidling av inntrykk og konsekvenser av konflikten for vanlige mennesker – og fordi hun i dette arbeidet har måttet tåle skarp kritikk for å benytte sin ytringsfrihet».

Prisen deles ut årlig til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisen vil bli overrakt under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo torsdag. (©NTB)

Skrev under på erklæring for religionsfrihet

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.11.2014 kl 08:50

Flere norske stortingspolitikere samlet seg med parlamentarikere fra over 20 andre land for å skrive under på en erklæring for religionsfrihet i Oslo lørdag.

– Religionsfrihet er under sterkt press verden over. Mennesker undertrykkes, forfølges og drepes grunnet sin tro, manglende tro eller fordi at de endrer tro. Vi kan ikke sitte og se på undertrykkelsen uten å gjøre noe, sier initiativtaker Abid Raja (V).

Anniken Huitfeldt (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Rasmus Hansson (MDG) var blant de andre stortingspolitikerne som forpliktet seg til å kjempe for religionsfrihet ved å skrive under på erklæringen på Nobels Fredssenter.

Det samme gjorde parlamentarikere fra alle verdens hjørner, inkludert USA, Sør-Afrika, Tyskland, Pakistan og Tyrkia. (©NTB)