Notiser

NRK: Charlie Hebdo på vei til Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2015 kl 12:50

Onsdagens utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo kommer for salg i Norge, melder NRK.

Etter det NRK erfarer, er det snakk om 200 eksemplarer av den første utgaven av satiremagasinet etter terrorangrepet.

Politiet er varslet om saken.

– Vi er kjent med at det skal komme blader, men har foreløpig ikke blitt spurt av Interpress, Narvesen eller Reitan om sikkerhetsvurderinger eller tiltak. Vi følger med og vil ta de henvendelser som kommer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

Benjaminprisen til Oslo-skole

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2015 kl 12:49

Uranienborg skole i Oslo er tildelt Benjaminprisen for 2014 for skolens arbeid mot rasisme og diskriminering.

– Skolen får prisen for sitt solide og langvarige arbeid mot rasisme og diskriminering, heter det i en uttalelse fra Benjaminprisens sekretariat.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal overrekke prisen til Uranienborg skole under et arrangement mandag 26. januar.

Prisen er oppkalt etter 15 år gamle Benjamin Hermansen, som ble drept av erklærte nynazister 26. januar 2001.

I ettertid ble prisen opprettet. Prisen består av 100.000 kroner, et diplom og en miniatyrbyste av Benjamin Hermansen. Den gis hvert år til en skole som utmerker seg for sitt arbeid mot rasisme og diskriminering.

Benjaminprisen er Kunnskapsdepartementets pris. Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter leder juryens arbeid og administrerer prisen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. (©NTB)

Titalls tusen protesterte mot Pegida i Tyskland

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2015 kl 11:07

Titalls tusen mennesker demonstrerte i tyske storbyer mot den antiislamske bevegelsen Pegida, som mandag hadde et rekordstort oppmøte under sin ukentlige protestmarkering i Dresden.

I alt 25.000 personer møtte opp til Pegidas tolvte mandagsdemonstrasjon i Dresden, opplyser tysk politi mandag kveld. Dermed var det betydelig flere som møtte fram enn forrige mandag, da antallet var rundt 18.000. Oppslutningen var ventet å styrkes ytterligere etter terroren som rammet Frankrike i forrige uke.

Samtidig deltok rundt 100.000 tyskere i demonstrasjoner mot Pegida rundt om i Tyskland mandag, ifølge anslag fra det tyske nyhetsbyrået DPA.

Bare i østtyske Leipzig protesterte 30.000 mot innvandringsmotstanderne, mens 20.000 deltok under parolen «München er fargerik» i den bayerske storbyen.

– Vi står opp imot enhver form for rasisme, antisemittisme og høyreorientert vold, sa Münchens borgermester Dieter Reiter i forkant av marsjen.

Over 50 antimuslimske episoder i Frankrike siden terrorangrepet

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.01.2015 kl 18:03

Siden terrorangrepet mot Charlie Hebdo forrige onsdag, er det registrert mer enn 50 angrep og trusler rettet mot muslimer i Frankrike, opplyser landets muslimske råd.

Hendelsene omfatter 21 meldinger om skyting mot islamske bygninger og ulike typer granatangrep, samt 33 trusler, opplyser talsmannen for overvåkingsenheten ved Frankrikes sentrale muslimråd mandag.

Moskeer er blitt rammet av en rekke angrep siden terrorister som hevdet å representere islamistiske grupper, forrige uke drepte totalt 17 mennesker i tre angrep. Tolv mennesker ble drept i massakren i satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjonslokaler onsdag, dagen etter ble en politikvinne drept sør for Paris og fredag ble fire jøder drept i angrepet mot en kosherbutikk i Paris.

Senest søndag brøt det ut en mindre brann i en moské under oppføring i Poitiers sentralt i Frankrike. Bygninger er flere steder blitt beskutt, tilgriset med rasistiske budskap eller satt fyr på.

Fredag kveld ble døde villsvin dumpet utenfor et muslimsk bønnelokale på Corsica, og bygningen som huser øyas største muslimske organisasjon, ble påmalt skriften «Arabi fora» («Ut med arabere»), ifølge fransk politi.

Charlie Hebdo med nye Muhammed-karikaturer

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.01.2015 kl 15:11

Utgaven av Charlie Hebdo som kommer onsdag, inneholder nye karikaturer av profeten Muhammed.

Det sier satiremagasinets advokat Richard Malka.

– Det neste nummeret vil selvfølgelig inneholde tegninger av Muhammed og gjøre narr av politikere og religioner, sier Malka til radiokanalen France Inter.

– Vi viker ikke en tomme, ånden til «Jeg er Charlie» betyr også retten til å være blasfemisk, legger han til.

Tolv personer, ti journalister og to politimenn, ble onsdag drept da maskerte menn med automatvåpen stormet Charlie Hebdos lokaler i Paris. Blant de drepte var sjefredaktør Stéphane Charbonnier og flere av magasinets mest kjente tegnere.

Vanligvis kommer magasinet ut i 60.000 eksemplarer, men onsdagens utgave trykkes i 1 million eksemplarer og oversettes til 16 forskjellige språk.

Magasinet har flere ganger trykket tegninger av profeten Muhammed. (©NTB)

Merkel deltar i muslimsk toleransemarsj

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.01.2015 kl 13:16

Tysklands statsminister Angela Merkel vil delta i en marsj for et mer «åpent og tolerant Tyskland». Marsjen arrangeres av muslimske ledere i Tyskland.

Sammen med flere andre ministre skal Merkel delta i arrangementet, som holdes på Brandenburger Tor tirsdag, opplyser en talsmann for statsministeren.

Marsjen i Berlin kommer i kjølvannet av marsjen i Paris søndag, der over en million mennesker deltok for å vise samhold etter terrorangrepene forrige uke. (©NTB)

Ny Charlie Hebdo-markering i Oslo mandag

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.01.2015 kl 08:57

En rekke politiske og religiøse organisasjoner demonstrerer mandag mot terror og for ytringsfrihet i Oslo sentrum. Samtidig demonstrerer bevegelsen Pegida mot innvandring fra muslimske land.

Markeringen til #Solidaritetstog ble opprinnelig planlagt som en motdemonstrasjon mot Pegida, som har varslet en markering i Oslo mandag, men etter massakren i Paris onsdag er parolegrunnlaget utvidet.

«Vi samles mot Pegidas stigmatiserende syn på medmennesker og for at det ikke skal bli det dominerende etter terroren, men heller den inkluderende varmen», står det på Facebook-siden til #Solidaritetstog.

Demonstrantene, som blant annet representerer ulike organisasjoner på ytre venstre fløy, samt muslimske, kristne og jødiske organisasjoner, skal gå i tog fra Youngstorget.

«Vi samles for å markere avstand fra den terroren som rammet Charlie Hebdo med påfølgende gisselaksjoner. Vi samles for å ta avstand fra de påfølgende angrepene på moskeer i Frankrike – også de terroraksjoner – på samme måte som de vi har sett i Sverige den siste tiden», skriver #Solidaritetstog.

Initiativtaker til demonstrasjonen er Thee Yezen Al Ubeide, som i fjor var en av kreftene bak en demonstrasjon mot IS. Han skal holde appell sammen med blant andre biskop Ole Christian Kvarme, moskétalsmann Mohammad Al-Siddiq, leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund og nestleder i Antirasistisk Senter og journalist Mohammed Qasim Ali. (©NTB)

3,7 millioner markerte i Frankrike

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.01.2015 kl 20:36

Offisielle tall viser at hele 3,7 millioner mennesker var med i markeringer mot ekstremisme rundt om i Frankrike søndag.

Ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve er dette den største markeringen i nasjonens historie.

I den franske hovedstaden var over 1 million mennesker med i markeringen for å vise avsky mot terrorhandlingene i Paris, samhold og frihet og til minne om ofrene i angrepet som rystet byen onsdag, ifølge tall fra arrangører.

Ifølge François Lamy, medlem i den franske nasjonalforsamling og en av arrangørene av søndagens marsj, kan det ha vært mellom 1,3 og 1,5 millioner mennesker i gatene i Paris. (©NTB)

Russland forbyr transpersoner å kjøre bil

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.01.2015 kl 20:03

Russland har vedtatt en lov som forbyr transpersoner å kjøre bil.

Loven som trådte i kraft denne uka, forbyr alle som er «diagnostisert» med diverse personlighets- og kjønnsforstyrrelser, å sette seg bak rattet.

Foruten transpersoner omfatter forbudet også folk med seksuelle fetisjer, kikkere og pedofile, samt spilleavhengige og kleptomane. Lovens hensikt er angivelig å minke antallet dødsfall i trafikken ved å fjerne bilførere med visse «helsetilstander» fra veiene.

Russland har de siste årene vedtatt en rekke lover som diskriminerer folk på grunn av deres kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, til store protester fra menneskerettsaktivister. I 2012 undertegnet president Vladimir Putin en lov som forbyr å opplyse mindreårige om homofili.

Den nye loven møter også protester fra russiske aktivister. Journalisten Jelena Masjuk, som er medlem av Kremls menneskerettsråd, skriver i et blogginnlegg på rådets nettsider at hun ikke forstår hvorfor kleptomaner og transpersoner ikke skal kunne kjøre bil.

– Jeg synes dette virker som et brudd på russiske borgeres rettigheter, skriver hun.

Association of Advocates of Russia for Rights er noe klarere i tonen og slår fast at forbudet «åpenbart er i strid med internasjonale normer og standarder». (©NTB)

Natur og Ungdom: – 2014 var et tapt år for miljøet

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.01.2015 kl 12:08

2014 har vært et hvileskjær og en sovepute, slo Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre under åpningen av organisasjonens landsmøte.

Landsmøtet – det 50. i rekken – holdes i Fredrikstad og startet torsdag. I talen sin betegnet han 2014 som et tapt år for miljøet.

– Omstilling kommer ikke av seg selv, i 2014 har regjeringen jobbet på spreng for å dele ut nye oljefelter i Barentshavet, bygge nye forurensende motorveier og det har aldri blitt investert mer i oljeindustrien enn i året som har gått, sa NU-lederen, før han kom med en oppfordring til statsminister Erna Solberg (H).

– Kjære Erna, i klimapolitikken holder det ikke bare med store ord. 2014 har vært et hvileskjær og en sovepute. Tida vi tapte i 2014, får vi aldri tilbake, året som har gått har vært et tapt år i klimapolitikken, sa Vestre. (©NTB)

Minhaj-direktør tror ikke på dialog med ekstremister

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.01.2015 kl 10:21

Den moderate organisasjonen Minhaj-ul-Quran fastslår at drap og vold både er ulovlig og feil reaksjon, men tror ikke dialog nytter med ekstremister.

– De som er involvert i drap, vil ikke akseptere noe og vil ikke akseptere deg. De er ekstreme i synspunktene sine og bør ikke få lov til å forkynne sin ekstremisme og terrorisme. Ved å forby dem å være her, kan vi i framtiden spare uskyldige liv, sier Muhammad Iqbal Fani, direktør for Minhaj-un-Quran Norge til Vårt Land.

Den internasjonale organisasjonen som anses å stå for en moderat tolkning av islam, deltok dagen før Charlie Hebdo-angrepet i et dialogmøte med både sjiaer, sunnier og kristne i en kirke i Oslo. Fani mener terroraksjonen både var et angrep på journalister og på friheten til å leve og uttrykke seg.

– Hvis noen skriver noe mot noen og sårer dem, da kan vi skrive i avisene og skrive bøker, men å drepe noen er ikke tillatt, sier Fani som på konferansen tok til orde for at myndighetene forbyr ekstremister å oppholde seg i Norge.

Seniorprest Rune Behring som har vært involvert i dialogarbeid i mange år, er uenig i at det er nytteløst å snakke med ekstremister.

– Man kan ikke late som om noen grupper ikke finnes, og er nødt til å ta dem på alvor. Jeg tror det er viktig å ha dialog med alle grupperinger. Men man må være klar på hva man aksepterer og ikke aksepterer, sier han. (©NTB)

Støre erkjenner at Selbekk ble stående alene

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.01.2015 kl 15:29

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var altfor ettergivende under karikaturstriden i 2006, mener Kristin Clemet i den liberale tenketanken Civita.

– Den daværende regjeringen gikk for langt i å gi etter for press mot ytringsfriheten. Det ble gitt inntrykk av at det handlet om å megle mellom to ståsteder, men sånn er det selvfølgelig ikke, sier Clemet til NTB.

– Kommentarene fra våre politikere har vært klarere nå enn under karikaturstriden. Den gang hadde Støre en del uttalelser som var uheldige, man hører ikke slike utsagn nå, tilføyer hun.

Den nåværende Ap-lederen svarer slik på kritikken:

– Vi blir alle klokere med årene. Av den grunn er det ganske selvfølgelig at man ville uttrykt seg på andre måter i dag, sier Støre til NTB.

– Det ble lagt en urimelig stor belastning på Vebjørn Selbekk og Magazinet. Han fikk voldsomt fokus mot seg. Hvis noe vi sa og gjorde bidro til det, så har jeg beklaget overfor Selbekk før og gjør det gjerne igjen, fortsetter han. (©NTB)

Fritt Ord-direktør Åmås: – Norske medier er for feige

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.01.2015 kl 11:36

Direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord mener at norske medier har vært for feige og unngått å publisere karikaturtegninger av frykt for å krenke noen.

– Det er ment som en beskrivelse av det som har skjedd siden september 2005 da karikaturstriden begynte med Jyllands-Posten i Danmark. Norske medier har valgt en veldig forsiktig linje og vært engstelige for å støte, fornærme eller krenke noen. De har blant annet ikke sluttet seg til de store europeiske kampanjene med massepublisering av karikaturer, sa han i NRKs Kulturnytt torsdag morgen.

Han påpekte at det er veldig lett å angripe enkeltmedier når de blir stående alene.

– Spørsmålet er om man skal opprette en slags krenkelsesfundamentalisme og la ekstremister få det privilegium å tolke når noen har gått over en grense. Da blir terskelen for ytringsfrihet svært lav, sa Åmås.

Fritt Ord-direktøren er bekymret for at terrorangrepet mot karikaturtidsskriftet i Paris onsdag kan føre til ubegrunnet forsiktighet og det han kaller usaklige hensyn.

– Trusler fra ekstremister er på en måte usaklige hensyn som kan flytte grenser som ikke har noe med innholdet i ytringene å gjøre, sa han.

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen er opptatt av at dersom man publisere denne typen stoff, skal det være satt i en sammenheng.

– Vi må vise hva som er grunnen til det som har skjedd, men vi skal samtidig ikke komme med en overlagt fornærmelse av store folkegrupper, sa han og viste også til at det er mange hensyn å ta, ikke minst for medarbeidere og deres sikkerhet. (©NTB)

Sisi besøker kristen kirke i Kairo

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.01.2015 kl 08:45

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi kom tirsdag på et kort besøk i Kairos viktigste ortodokse kirke i forbindelse med den ortodokse julefeiringen.

TV-bilder viser Sisi, omgitt av sine livvakter, da han ble varmt mottatt av den koptiske paven Tawadros II i St. Mark-katedralen.

Ifølge avisa Al-Ahram er det første gang i Egypts historie at en president avlegger en kirke en visitt, selv om 10 prosent av den egyptiske befolkningen er kristen.

Sisi, som sto bak kuppet mot den folkevalgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013, har ofte hyllet ideen om fredelig sameksistens mellom religiøse grupper i landet og framhevet Egypt som et moderat muslimsk samfunn.

Mange kristne følte at Det muslimske brorskapet var fiendtlig innstilt til dem, selv om Mursi flere ganger uttrykte sin respekt for den koptiske kirken. Men en rekke kirker er blitt angrepet og satt i brann av tilhengere av brorskapet.

Kirkens ledere har på sin side gitt full støtte til Sisi siden kuppet mot Mursi. (©NTB)

To politivakter drept ved kirke i Egypt

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.01.2015 kl 09:00

To egyptiske politimenn ble tirsdag skutt og drept idet de holdt vakt utenfor en koptisk kirke i en by sør for Kairo, opplyser øyenvitner og en sikkerhetskilde.

Begge politimennene ble drept momentant idet de ble skutt av maskerte menn, ifølge kildene.

Også den statskontrollerte avisen Al-Ahram har skrevet om drapene.

Egypts koptiske kristne utgjør 10 prosent av landets befolkning på i alt 85 millioner. (©NTB)

Studie: Flere vil dø av resistente bakterier enn kreft

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.01.2015 kl 08:59

I 2050 vil flere dø av antibiotikaresistente bakterier enn antallet kreftdødsfall i dag, konkluderer en britisk studie.

I dag dør 700.000 mennesker som følge av antibiotikaresistente bakterier, 25.000 av disse i EU. Til sammenligning fører kreft til 8 millioner dødsfall hvert år.

– Vi ser økende resistens også i Norge. Nesten alle risikomikrobene som påvises ute i verden, finnes også her hos oss, selv om vi foreløpig ligger lavt sammenlignet med andre land, sier Gunnar Skov Simonsen, professor i mikrobiologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, til Nationen.

Studien viser at Norge ligger gjennomgående lavt på forekomsten av nesten alle typer antibiotikaresistente bakterier. Men pilene peker oppover, advarer Simonsen.

Den såkalte ESBL-bakterien, som gir resistens mot vanlige typer antibiotika som penicillin, er foreløpig blitt funnet på en av tre norske kyllingfileter. I sju av ti slaktekyllinger er det påvist smitte av bakterier som er resistente mot et antibiotikum som brukes i behandlingen av alvorlige infeksjonssykdommer.

Fagmiljøene er overbevist om at det finnes en sammenheng mellom resistente bakterier i dyr og mennesker, men sammenhengen er foreløpig ikke påvist. (©NTB)

Trettende dags Knut på vei

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.01.2015 kl 08:58

Tirsdag kommer trettende dags Knut for å jage jula ut. Da må du kvitte deg med juletreet – eller du kan vente på tjuende dags Knut.

Begge tradisjoner lever i beste velgående rundt om i landet. Det kommer kanskje litt an på hvor mye treet drysser før det må til pers.

Fra gammelt av var det en stor dag for barna når juletreet kunne høstes for nøtter og godteri før det ble kastet ut. Den gang var det ingen fra renholdsetaten som kom for å hente treet, slik det er i Oslo i dag.

Knut var den danske helgenen Knut Lavard som ble drept 7. januar 1100.

Trettendedagen – 6. januar – er også Helligtrekongersdag og en kirkelig festdag. I størstedelen av den ortodokse kirke feires Jesu fødsel – og julen denne dagen. (©NTB)

Annenhver nordmann ba til høyere makter i 2014

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.01.2015 kl 10:26

Annenhver nordmann har bedt til høyere makter det siste året, viser en undersøkelse laget for avisen Dagen.

I undersøkelsen, som InFact har laget for avisen, svarte 55 prosent av kvinnene at de har bedt det siste året, mens 44 prosent av mennene gjorde det samme.

Bare 6 prosent ber daglig, 6,5 prosent ber «rett som det er», mens én av tre ber en sjelden gang.

– Det sier meg at vi bor i et godt og trygt samfunn. De fleste nordmenn trenger ikke «gud» for å mestre hverdagen, sier Bjørn Øyvind Fjeld, førstelektor i praktisk teologi ved Ansgar Teologiske Høgskole, til avisen.

Det er de mellom 45 og 64 år som ber mest, tett fulgt av dem over 65, og med aldersgruppene 30-44 og 18-29 år til sist, viser undersøkelsen.

De som har bedt oftest det siste året, bor i Agder, Telemark og Buskerud, mens færrest har bedt i Oslo.

Hallgeir Elstad, studiedekan på Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo, mener undersøkelsen viser at bønn fortsatt står rimelig sterkt i befolkningen.

– I andre undersøkelser sier rundt 50 prosent at de tror på Gud eller regner med en åndelig makt. Ut fra et slikt utgangspunkt er tallet derimot ikke så oppsiktsvekkende, om en forutsetter en korrespondanse mellom tro og bønn, sier Elstad. (©NTB)

Homofile frykter framtiden i Egypt

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.01.2015 kl 10:24

Homofile i Egypt lever i frykt etter flere politiaksjoner og fengslinger av homofile. Menneskerettsforkjempere mener de er utsatt for en systematisk forfølgelse.

– Staten forsøker muligens å bevise at den er mer islamsk enn islamistene, eller den vil vise at politiet er tilbake, sier Dalia Abdel Hameed, forsker ved menneskerettsorganisasjonen Egyptisk initiativ for personlige rettigheter.

Nylig stormet politiet i Kairo et offentlig bad og slepte ut en gruppe halvnakne menn. Seansen ble filmet og senere vist på den statlige fjernsynskanalen Al-Qahira Wel Nas i et program om «mannlig sexhandel».

Søndag skal 26 menn igjen møte i retten etter at de ble pågrepet mistenkt for «utsvevende livsførsel». Tidligere er flere dømt for lignende forhold.

Siden november 2013 har over 150 personer blitt pågrepet for «utsvevende livsstil og prostitusjon».

– Statens boksesekk

Flere homofile egyptere uttrykker nå frykt for at de er blitt en målskive for regimet til president Abdel Fattah al-Sisi, til tross for at homofili ikke er forbudt i henhold til egyptisk lov.

– Det er en stadig frykt og bekymring. Jeg har aldri hatt en slik følelse før. Nå er du redd i ditt eget hjem, sier Sherif, en homofil mann som bor sammen med sin partner i en leilighet i Kairo.

– Problemet er ikke familien eller samfunnet, sier den legeutdannede 32-åringen, som i stedet peker på politiet. – De skremmer oss, fastslår han.

– Vi er statens boksesekk. Staten forsøker å vise at de er islams voktere, mener han.

Også lesbiske føler seg utsatt.

– Dette viser at vi er mindre beskyttet enn vi trodde. Vi er den perfekte målskiven for staten, sier Bothaina Halim (34), som bor i en av de bedre nabolagene i Kairo. Hun mener Egypts seksuelle minoriteter går en svært mørk framtid i møte.

– For de fleste egyptere er homoseksualitet en forbrytelse eller sykdom, sier hun.

– Degenerering

Ett av de fremste lærestedene for islam, Al-Azhar, forsvarer aksjonene mot homofile. Institusjonen er tett knyttet til det egyptiske statsapparatet

– Det er en forskjell mellom frihet og degenerering. Staten er ikke religionens vokter, men den beskytter religiøse verdier. Hvis ikke staten og presidenten forbyr slik skitt, hva er da oppgaven deres? spør Sheikh Abbas Shoman ved Al-Azhar.

President Sisi og hans militærstøttede regjering er allerede blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsforkjempere for de harde aksjonene mot Det muslimske brorskap etter kuppet mot president Mohamed Mursi sommeren 2013.

Mursi og tusenvis av andre islamister sitter nå bak lås og slå, flere av dem er dømt til enten lange fengselsstraffer eller døden. (©NTB)

Unge vil ikke ha julegudstjeneste i skoletiden

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.12.2014 kl 08:22

Mens et knapt flertall fortsatt vil ha skolegudstjenester, mener to av tre under 30 at det er en dårlig idé.

Det viser en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Human-Etisk Forbund.

– De yngste er klare på hva de vil. Jeg vil tro det er de som relativt nylig selv var en del av dette opplegget, sier forbundets generalsekretær Kristin Mile til NRK.

52 prosent svarer at de er positive til skolegudstjenester, mens 44 prosent sier de er negative. I aldersgruppen under 30 år, svarer 32 prosent at de er positive, mens 64 prosent er negative.

Skepsisen til julegudstjenester er størst i Oslo, der 59 prosent mener det er en dårlig idé. På Vestlandet er folk mest positive. Der svarte 57 prosent ja.

Blant de spurte mener 48 prosent at aktiv påmelding bør være et minstekrav til skolegudstjenestene. 46 prosent er uenige i dette.

Dette samsvarer også med hva Elevorganisasjonen sa i begynnelsen av desember:

– Vi ønsker ikke at skolene skal bruke gudstjenesten som avslutning på semesteret. Ikke alle har samme tro, og mange har ikke en tro i det hele tatt. Skolegudstjenesten er ekskluderende for disse elevene, sier leder i Elevorganisasjonen (EO) Axel Fjeldavli til NRK.

Nikab-nekt i Østfold

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.12.2014 kl 08:24

Fredrikstad (NTB): Når de nye retningslinjene til Høgskolen i Østfold trer i kraft neste høst, må studentene regne med å ta av seg nikab eller andre ansiktsdekkende plagg.

Forbudet skal kun gjelde i undervisningssituasjoner. Tildekking av ansiktet i fellesområder som kantine og bibliotek er greit, skriver Fredriksstad Blad.

– I alle undervisningssituasjoner; forelesninger, øvingssituasjoner eller testsituasjoner som eksamen mener vi at det ut fra faglige vurderinger ikke er forsvarlig med heldekkende ansiktsplagg. Det er blant annet av hensyn til at elevene har krav på et læringsutbytte når de studerer hos oss. Skal vi oppfylle det læringsutbyttet, mener vi at det ikke er riktig å bruke plagg av typen nikab i våre undervisningssituasjoner, sier rektor Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

Styret ved Høyskolen vedtok de nye retningslinjene, som skal gjelde fra neste høst, i forrige uke. Reglene gjelder kun for nye studenter.

– Vi har et fåtall studenter som bruker nikab i dag. For de få studentene dette gjelder, skal vi jobbe for å løse det på best mulig måte. Vi skal ha en dialog med dem, sier Blom.

En av studentene det gjelder, sier til NRK at hun er overrasket over vedtaket og at hun vurderer å slutte.

– Det første jeg gjorde da jeg begynte der, var å informere om at jeg kommer til å ta av niqaben under eksamen, altså identifisere meg. Det har aldri vært et problem for verken meg eller høyskolen, sier Leyla Hasic. (©NTB)

Cicero-forsker: Klima-samtalene viser fremskritt

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.12.2014 kl 09:50

Klimasamtalene i Lima er et positivt skritt på veien mot en endelig avtale i Paris neste år, mener forskningsleder Guri Bang ved Cicero Senter for klimaforskning.

Flere har uttrykt skuffelse over liten grad av besluttsomhet under samtalene i Lima. Guri Bang mener derimot at utfallet ble som forventet.

– Det var positivt med en avtale. Målet var å ta et nytt skritt på vei mot en større avtale i Paris, og det ble også resultatet. Det er viktig at samtalene har fortsatt etter nedturen under klimatoppmøtet i København, sier Bang.

Hun mener vedtaket om at alle land må bidra er spesielt gledelig, fordi det tidligere ikke var ventet at u-land skulle bidra med utslippskutt.

– Samtidig er det mye som er utsatt, spesielt punktet som dreier seg om felles, men differensierte forpliktelser. Det er fortsatt uenighet om hvor mye hver enkelt skal gjøre, påpeker hun.

Bangs kollega Steffen Kallbekken fulgte forhandlingene i Lima. Han tror det sistnevnte kan skape problemer for en endelig avtale i Paris.

– En omkamp om tolkningen av de differensierte forpliktelsene er et skritt tilbake. Ellers var Lima-forhandlingene et lite skritt fremover. Likevel mener jeg at det var grunnlag for en enda sterkere sluttekst, med tanke på utslippsmålene som EU, Kina og USA hadde annonsert i forkant, sier han. (©NTB)

HEF støtter Flyktninghjelpens arbeid

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.12.2014 kl 15:16

Hvert år velger Human-Etisk Forbund seg ut et humanitært formål som støttes. I år har valget falt på Flyktninghjelpens arbeid i Syria og landene rundt.

Om lag 40 prosent av befolkningen i Syria (10,8 millioner) trenger akutt humanitær hjelp som følge av borgerkrigen i Syria. Flyktninghjelpen tilbyr husly, utdanning, juridisk rådgivning og vann- og sanitærtjenester til 505,000 syriske flyktninger i Jordan, Libanon og Irak.

Til nå har over 2,8 millioner syrere krysset grensene inn til nabolandene. Antall flyktninger som følge av situasjonen i Syria er voksende, og krigshandlingene stadig mer grusomme. Så langt har over 250 000 mottatt hjelp fra Flyktninghjelpen.

- Det er vanskelig å rangere kriser og nød, men antallet flyktninger som følge av situasjonen i Syria er voksende og krigshandlingene stadig mer grusomme. Derfor er det fattet et vedtak om å støtte Flyktninghjelpen med 150 000 kroner i år, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, på vegne av Hovedstyrets arbeidsutvalg.

Frp vil tvinge fram Ap-svar om burka og nikab

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.12.2014 kl 08:52

Fremskrittspartiet vil ha omkamp på Stortinget om forbud mot burka og nikab etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen aksepterte Frankrikes forbud.

– Vi håper vi nå får støtte. Argumentet som er brukt tidligere, er at et forbud mot nikab og burka er brudd på menneskerettighetene, men ifølge sommerens dom i menneskerettighetsdomstolen EMD, er det ikke det, sier Frps Erlend Wiborg til NRK. Wiborg sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité, og gjør seg klar til diskusjon om et forbud mot nikab og burka enda en gang.

Etter at EMD kom fram til at Frankrikes forbud mot heldekkende religiøse plagg ikke bryter menneskerettighetene, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at hans parti ville se på saken på nytt om det ble fremmet lovforslag i Stortinget.

Wiborg ser det som et tegn på at partiet kan endre standpunkt, mens Aps innvandringspolitiske talsperson, Eirik Sivertsen sier følgende:

– Vi mener fremdeles at folk i utgangspunktet kan få kle seg i hva de vil.

De fleste partiene på Stortinget er enige i at de ikke synes noe om bruken av nikab eller burka, men at et statlig forbud kan gjøre vondt verre, melder NRK. (©NTB)

Malala: – Fredsprisen gir meg styrke

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.12.2014 kl 15:03

Fredsprisen er en styrke og en oppmuntring, sier prisvinner Malala Yousafzai.

Under pressekonferansen i Oslo tirsdag fikk hun spørsmål om prisen kan føles som en byrde for en 17-åring. Men Malala sa det ikke er slik hun opplever det.

– Selv om det kan se ut som prisen innebærer press, er den en styrke og en oppmuntring, sa Malala.

Kampen for jenters rett til utdanning opplevde hun som ansvarsfull også før hun ble tildelt fredsprisen, understreket hun.

Kailash Satyarthi, den andre av årets prisvinnere, fikk spørsmål om forbrukernes rolle i kampen mot barnearbeid. Han oppfordret folk til å forlange at varene de kjøper, må produseres på måter som ivaretar hensynet til miljøet og arbeidernes rettigheter.

– Forbrukerne må stille disse spørsmålene hele tiden, oppfordret Satyarthi, som i mange år har jobbet med å bekjempe barnearbeid i India. (©NTB)