Notiser

NTB:Prest tiltalt for å ha misbrukt 75 speidergutter

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2020 kl 17:49

En tidligere fransk prest møtte mandag i retten i Lyon tiltalt for seksuelt misbruk av 75 speidergutter, flere av dem mindreårige.

Bernard Preynat (74) risikerer inntil ti års fengsel for misbruk i et tidsrom som strekker seg fra 1970-tallet til 1981. Ti av guttene skal ha vært mindreårige.

Da prosedyrene måtte utsettes på grunn av streik, sa Preynat at han håpet rettssaken kunne forsette så snart som mulig.

– Jeg har hørt hvordan disse menneskene har lidd, noe jeg har skylden for, sa han.

Dekket opp
Preynat innrømmet misbruk allerede på 1990-tallet, men ble først fjernet fra presteembetet i fjor. Det skjedde etter at den franske kardinalen Philippe Barbarin ble dømt for å ha dekket over Preynats handlinger.

Flere av kirkens folk har også blitt anklaget for å ha kjent til forhold rundt saken uten å melde fra. Vatikanet har også beskyttet en av kardinalene det gjaldt, mot å stille i retten.

Saken er den mest alvorlige i sitt slag som har nådd rettsvesenet.

Sølibatdiskusjon
Den kommer samtidig med at diskusjonen rundt sølibat blusser opp i forbindelse med en bokutgivelse fra pave Benedict XVI. Han taler i praksis mot nåværende pave Frans, som for spesielle tilfeller er villig til å vurdere å innsette prester som lever i ekteskap.

I retten mandag ble prosedyrene utsatt på grunn av streik blant franske advokater. Mange advokater valgte likevel å møte første dag av rettssaken, og virket trygge på at saken vil fortsette tirsdag.

NTB: Tidligere pave Benedikt taler for sølibat for prester

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2020 kl 13:04

Tidligere pave Benedict XVI slår fast verdien av sølibat for prester samtidig som nåværende pave Frans overveier unntak på grunn av prestemangel.

Tematikken inngår i en ny bok paven har skrevet sammen med den konservative kardinalen Robert Farah. Kardinalen er leder for Vatikanets liturgiske kontor og har i det stille vært kritisk til pave Frans.

Boken gis ut samtidig som paven overveier å tillate at gifte menn ordineres som katolske prester for å bøte på prestemangelen.

Benedikts deltakelse i ordskiftet er uvanlig ettersom han lovet å være «gjemt fra verden» og vise respekt for den nye paven da han trakk seg tilbake i 2013. Boken kan regnes som et forsøk på å påvirke paven, og den kan skape uro mellom de to som nå lever fredelig side om side i Vatikanet.

Pave Frans har tidligere uttrykt forståelse for at flere av biskopene rundt Amazonas ber om lov til å ordinere gifte prester. Her er prestemangelen stor, og det kan gå flere måneder uten at de troende har en messe å gå til. Han har understreket at sølibatet er en tradisjon og ingen doktrine, og at prestene i spesielle tilfeller kan ha grunn til å endre praksisen.

I Benedikts bok omtales temaet i en lærd og teologisk form, med mange bibelske referanser og det han mener er et nødvendig grunnlag for å forstå sølibatet, som skriver seg helt tilbake til apostlenes tid.

NTB: Zola-prisen til Thee Yezen Al-Obaide

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.01.2020 kl 09:23

Prisen deles ut mandag kveld klokka 18 i Nobelinstituttets lokaler.

Den muslimske homoaktivisten Thee Yezen Al-Obaide tildeles Zola-prisen for 2020.

– Han tildeles prisen for sin modige kamp og sitt langsiktige arbeid for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre ikke kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge, heter det i begrunnelsen.

Al-Obeide er grunnlegger og assisterende generalsekretær av Salam, som er den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn.

Salam ble stiftet i 2017 under mottoet «Ingen er født haram».

Organisasjonen fikk besøk av kronprins Haakon i august i fjor.

– Nå som kronprinsen har anerkjent oss, håper vi at ringvirkningene vil spre seg til andre deler av samfunnet – til politikere, til våre egne og til moskeene, sa Al-Obeide til NTB etter besøket.

Thee Yesen Al-Obeide har selv stått fram som homofil muslim og har mottatt drapstrusler etter å ha gått i Pride-paraden i Oslo.

Zola-prisen ble stiftet i 1998. Tidligere vinnere er blant andre menneskerettighetsforkjemper Arne Viste og den somaliske debattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali.

Prisen tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

NTB: 16 prosent flere i gudstjeneste på ti år i Kristiansand – katolikker og frikirkegjengere står f

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.01.2020 kl 13:59

Mens tendensen i resten av landet er at færre enn før går i kirken på søndag, går det motsatt vei i Kristiansand. Det sørger katolikker og frikirkegjengere for.

Ifølge en undersøkelse avisa Dagen gjengir fredag, gjennomført blant 44 menigheter og kristne organisasjoner, har gudstjenestedeltakelsen i Kristiansand økt fra 5.712 personer i gjennomsnitt hver søndag i 2008 til 7.663 i 2018. Det er en økning på hele 16 prosent på ti år.

Fredag presenteres de ferske tallene for menighetene i byen under Fellesmøtene , en konferanse som samler menigheter og organisasjoner i byen.

Tallene viser at Den norske kirke går merkbart tilbake i Kristiansand, slik tilfellet er også i resten av landet.

De andre kirkene i byen vokser imidlertid så sterkt at kirkebesøket til sammen øker: Katolikkene hadde i snitt 380 deltakere hver søndag i 2008, men hele 900 i 2018, mens frikirkemenighetene har økt fra 3.013 til 4.594 deltakere hver søndag i samme periode.

– Enkelte kirkesamfunn har hatt en eksplosiv vekst. Den generelle gudstjenestedeltakelsen har vært økende, sier Sindre Olafsrud, daglig leder i analysebyrået Nordic Navigation, som sier innvandring og såkalt menighetsplanting har mye å si.

NTB: Halvparten av oss tror ikke på noe liv etter døden

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.01.2020 kl 21:46

Halvparten av de spurte i en større norsk undersøkelse gjennomført i fjor, tror ikke på noe liv etter døden, skriver Vårt Land.

I mai gjennomførte Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo) en stor befolkningsundersøkelse. 4.000 personer svarte blant annet på spørsmålet «Hva tror du skjer etter døden?».

Nesten halvparten, 48 prosent, svarte at de ikke tror det er noe liv etter døden, mens 9 prosent sier de ikke vet. 27 prosent svarer at de tror at det finnes noe etter døden, men de vet ikke hva. Bare 5 prosent tror på to utganger: At vi enten blir frelst eller fortapt.

Kifo utførte en lignende undersøkelse i 2012. Da svarte 32,6 prosent at de ikke tror på et liv etter døden.

Tore Witsø Rafoss ved Kifo sier det har skjedd store endringer på kort tid.

– Endringen består først og fremst i at de som var åpne for at det eksisterte et liv etter døden, men var usikre på hva dette besto i, nå oppgir at de ikke tror på en tilværelse etter døden i det hele tatt, sier han til Vårt Land.

NTB: Eks-biskop Gunnar Stålsett dømt til betinget fengsel – slipper å sone

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.12.2019 kl 14:59

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett er dømt til betinget fengsel i 45 dager for å ha hatt en ureturnerbar asylsøker fra Eritrea som ansatt i 14 år.

Han slipper dermed å sone i fengsel. Oslo tingrett setter prøvetiden til to år.

Stålsett må betale en bot på 10.000 kroner.

– Så lenge denne bestemmelsen står i loven, vil den produsere nye tilfeller av tapere, av mennesker som må leve i limbo – uten hus, uten arbeid, uten utdanning, uten helse. Det har denne saken dreiet seg om, og jeg opplever at vi kommer styrket ut av denne prosessen, sa Stålsett etter at dommen var lest opp.

Han anker ikke dommen, mens påtalemyndigheten tok betenkningstid.

84 år gamle Stålsett forklarte i retten torsdag at han sto inne for valget han hadde tatt og kalte det en samvittighetskonflikt.

– Konflikten mellom grunnleggende verdier og lovens bokstav kan i enkelte tilfeller bli så skarp at den erfares slik at en ikke har noe annet valg enn å bryte loven og ta de rettslige følgene av det. Det ble min situasjon, sa Stålsett.

Mange støttet Stålsett
Mange hadde møtt opp for å vise sin støtte til Stålsett. Blant tilhørerne i den stappfulle salen var Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og journalist og aktivist Erling Borgen, samt den tidligere biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, som er leder i organisasjonen Mennesker i Limbo. Kvinnen som Stålsett har hatt ansatt, Lula Tekle, var også til stede.

I sal 227, der saken gikk, var det anslagsvis 100 mennesker, inkludert presse. 100 personer fikk også plass i en sal med overføring på video.

Stålsett forklarte at han i 2008 ikke fikk betale ut lønn til kvinnen fordi hun hadde fått skattekortet inndratt. Han understreket at denne saken ikke dreier seg om kvinnens asylstatus, og at den eventuelt må overprøves i en egen rettssak.

Den eritreiske kvinnen har fortsatt arbeidet og mottatt penger helt fram til nå.

Aktor møtt med latter

For påtalemyndigheten møtte politiadvokat Andreas Meeg-Bentsen i retten.

– Det er uheldig at siktede, med den påvirkningskraft han har, har valgt å ikke følge loven, sa politiadvokaten.

Han vektla at Stålsett var klar over at han gjorde noe galt, og at det skjedde over en lang periode. Han framholdt også at det er «et element av vinning» i saken.

– Det er en gjenytelse for de penger han har betalt, sa aktor – til kraftig latter fra salen.

Aktor mente det ikke er noen formildende omstendigheter i saken, og at en straff på 45 dagers ubetinget fengsel er riktig, da med en strafferabatt på 15 dager.

NTB: NRK ble ikke felt i PFU for «Jødesvin»-sketsjen

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.12.2019 kl 16:22

NRKs «Jødesvin»-sketsj førte ikke til fellelse da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet saken onsdag.

Etter en diskusjon i utvalget ble det konkludert med at NRK ikke har brutt god presseskikk ved å publisere sketsjen, skriver Medier24.

Samtlige var imidlertid kritiske til innslaget.

– Dette er dårlig smak, men PFU er ikke et smakspanel, sa utvalgsmedlem Lars Helle.

Sketsjen, som var laget av NRK Satiriks, viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Blant dem som reagerte sterkt var journalist og forfatter Mona Levin, som kalte «underholdningen» antisemittisk, og klaget NRK inn for PFU.

Kringkastingsrådet mottok også over 400 klager på sketsjen.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK forsvarte først sketsjen utad, men etter et krisemøte i NRK-ledelsen beklaget kanalen ordbruken. De fjernet samtidig sketsjen fra sine plattformer.

NTB: Tyskland skjerper lovforslag som forbyr homoterapi

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.12.2019 kl 10:08

Den tyske regjeringen skal godkjenne et revidert utkast til et lovforslag som forbyr såkalt konverteringsterapi for homofile.

Utkastet skal godkjennes før det blir presentert for underhuset i nasjonalforsamlingen i Berlin, opplyste helseminister Jens Spahn tirsdag.

Ifølge Spahn skal det bli forbudt å reklamere for eller å tilby konverteringsterapi, og overtredelse kan føre til bøter på opptil 30.000 euro – tilsvarende over 300.000 kroner.

Spahn understreker at lovforslaget har blitt skjerpet på flere måter.

Et tidligere utkast forbød konverteringsterapi for homofile under 16 år, men ikke for voksne og heller ikke for ungdom over 16 år. Det nye forslaget forbyr terapi også for aldersgruppen 16 til 18 år.

Praksisen som kan bli forbudt i Tyskland, er et forsøk på å endre en persons seksuelle orientering fra homofil eller bifil til heterofil. Det kan innebære både terapi i familien, bønn eller såkalt djevleutdrivelse.

Også i Norge debatterte Stortinget nylig et forbud mot såkalt homoterapi.

NTB: New Jersey vil oppheve religiøst unntak for vaksiner

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.12.2019 kl 09:14

De folkevalgte i New Jersey behandler mandag et forslag om å fjerne det religiøse unntaket for vaksiner for barn.

Dersom lovforslaget blir vedtatt, vil det ikke lenger være adgang for å slippe å vaksinere barn av religiøse årsaker i offentlige og private skoler og barnehager.

Dermed slutter New Jersey seg til en liten gruppe andre delstater som har fjernet muligheten for unntak av religiøse årsaker, blant dem New York og California.

I alle delstater er noen vaksiner obligatorisk for studenter og skoleelever, men unntakene varierer fra stat til stat. 45 delstater godtar unntak av religiøse årsaker.

Støtten til en slik lov har økt i år etter at delstaten har registrert det høyeste antall meslingtilfeller siden 1992. Det vil fortsatt være mulig å få unntak i tilfeller der leger kan vise til medisinske hensyn.

Motstandere av den nye loven omringet delstatsregjeringens bygning mandag med plakater som gjorde det klart at de ikke ville respektere loven.

Lovgiverne sier imidlertid at loven er nødvendig for å beskytte barna, og de kritiserer feilinformasjon og hysteri i forbindelse med forslaget.

– Det er ingen unntak for fyllekjøring eller å bruke bilbelte, og det bør ikke være unntak for en beviselig trygg vaksine som, om den ikke tas, setter våre barns helse i fare, sier Demokratenes flertallsleder i New Jerseys senat, Loretta Weinberg.

NTB: Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.12.2019 kl 09:10

Ti private, kristne skoler i Hordaland ansetter ikke homofile lærere. Til sammen har de 2.234 elever og får rundt 240 millioner i statsstøtte, skriver BA.

Bergensavisen har gjennomgått verdigrunnlaget for 15 kristne grunnskoler og videregående skoler.

Ti av skolene skriver at de ikke ansetter homofile lærere, tre sier de gjør det og to gir uklare svar.

Sju av skolene drives av Egill Danielsens stiftelse. Der må nyansatte signere et verdidokument ved tiltredelse. I det står det blant annet:

«Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv. Det forventes at alle lever i samsvar med dette.»

– Verdidokumentet forteller om verdigrunnlaget på skolen, slik at vi er åpne og tydelige på hva vi tror på, og ut fra det kan møte mennesker på en respektfull måte, sier Asle Ystebø, daglig leder i Egill Danielsen stiftelse, til BA.

Danielsen understreker overfor avisen at elevene ikke må følge verdidokumentet.

– Vi får stadig tilbakemeldinger fra elever, også de som står i konflikt med vårt verdigrunnlag, om at de føler seg godt ivaretatt. Verken våre lokale undersøkelser eller Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse gir indikasjoner på at vi mislykkes med dette, heller ikke overfor homofile elever, sier han.

NTB: Homoterapiforslag debatteres i Stortinget

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.12.2019 kl 09:08

Etter høstens hete debatt rundt konverteringsterapi skal saken og flere andre forslag opptil votering i Stortinget onsdag.

Innstillingen er den siste på dagsorden i Stortinget og ifølge avisa Dagen vil alle forslagene fra Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet om å styrke LHBTI-politikken bli nedstemt.

Ingen av forslagene om alt fra kompetanseheving til handlingsplaner, fra å innføre et tredje kjønn til å anskaffe kjønnsnøytrale toaletter og garderober fikk flertall i innstillingen familie- og kulturkomiteen på Stortinget forrige uke.

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre har gått inn for å utrede et mulig forbud mot konverteringsterapi, men fordi kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) allerede har tatt initiativ til det, så vil heller ikke det bli stemt over i Stortinget onsdag, ifølge Dagen.

Blant de mest negative til forslagene og forbud mot såkalt homoterapi, er KrF, der sterke røster mener et forbud vil gå utover trosfriheten.

NTB: Ytringsfrihet omfatter brenning av religiøse bøker, ifølge justisministeren

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.12.2019 kl 11:34

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener brenning av religiøse bøker må tillates innenfor ytringsfriheten, men tar likevel avstand fra slike handlinger.

– Det klare utgangspunktet er at religionskritikk, inkludert brenning av religiøse bøker, er omfattet av innbyggernes ytringsfrihet i Norge, skriver Kallmyr i et brev til Stortinget.

– Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet og verdi og verner også ytringer som sjokkerer og opprører. Åpenhet og kritikk er grunnleggende for et godt demokrati og en fri meningsbrytning, fastslår han.

Saken er aktuell etter at organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) under en demonstrasjon i Kristiansand 16. november satte fyr på et eksemplar av Koranen.

Kallmyr presiserer samtidig at ytringsvernet ikke er absolutt og utelukker ikke at omstendigheter rundt en handling gjør at den rammes av lovbestemmelser om hatefulle ytringer.

– Det vil det i så fall være opp til påtalemyndigheten og domstolene å vurdere, sier statsråden.

– Jeg er en ubetinget tilhenger av den ytringsfriheten som vi i Norge til og med har valgt å grunnlovsfeste. Samtidig tar jeg også avstand fra det å sette fyr på Koranen eller andre religiøse skrifter, på samme måte som jeg forbeholder meg retten til å ta avstand også fra andre ytringer jeg er uenig i, fremholder Kallmyr.

Det var Kallmyrs partifelle og stortingsrepresentant Himanshu Gulati som ville ha svar på om statsråden mener retten til religionskritikk, inkludert brenning av religiøse bøker, er en del av innbyggernes ytringsfrihet i Norge.

NTB: SV vil forby overnatting på lukket SFO

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.12.2019 kl 09:19

Mandag fremmer SV lovforslag om forbud mot at barn og unge kan overnatte i lukkede SFO-tilbud. Ap og Frp er enig med SV i at praksisen må forbys.

De politiske reaksjonene kommer i kjølvannet av Aftenpostens artikler om Det Islamske Kultursenter, der barn og unge overnatter i menighetslokaler i forbindelse med koranundervisning og leksehjelp.

– Vi kan ikke tillate lukkede tilbud for barn og unge, men må kaste lys over hva som skjer bak lukkede dører i religiøse miljøer, sier Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV og medlem av familie- og kulturkomiteen til Stavanger Aftenblad.

I tillegg til at praksisen kan føre til segregering, mener Øvstegård manglende åpenhet er problematisk. Kultursenteret har såkalte etterskoletilbud i Drammen, Oslo, Nedre Eiker, Grenland, Moss og Stavanger.

Kort tid etter avsløringene ba Arbeiderpartiet regjeringen sette en stopper for muslimske overnattings-SFO-er. Mandag vil SV på et møte i Stortinget «be regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget med nødvendige lovendringer for å sikre at ulike organisasjoner – herunder særlig ulike tros- og livssynssamfunn – ikke på lovlig vis kan drive omfattende og lukkede undervisningsopplegg med overnatting over lengre tid».

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim sier SVs forslag høres ut som de er i tråd med det Frp har sagt de ønsker å få inn i den nye tros- og livssynsamfunnsloven.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har også krevd at myndighetene undersøker Det Islamske Kultursenters overnattings-SFO. I et brev til statsrådene med ansvar for utdanning, integrering og likestilling i november ba Bjurstrøm myndighetene om å undersøke forholdene, ifølge Aftenposten.

NTB: Stortingsflertall for å utrede forbud mot homoterapi

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.12.2019 kl 10:37

Opposisjonen går sammen med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre og sikrer flertall for utredning av et forbud mot homoterapi. KrF er imot.

Både Ap og MDG har foreslått et forbud, og familiekomiteen på Stortinget behandlet saken ferdig tirsdag. De tre regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp går inn for å utrede et forbud og får altså støtte fra opposisjonen.

– Det blir flertall for å utrede et forbud mot konverteringsterapi. KrF står utenfor enigheten etter å ha tapt saken i regjeringen, sier familiekomiteens leder Kristin Ørmen Johnsen (H) til Aftenposten.

Likestillingsminister Trine Skei Grande (V) har alt varslet at regjeringen vil utrede et forbud, selv om KrF er imot.

Aps Anette Trettebergstuen understreker at både Ap, SV og Sp primært ønsker at Stortinget skal vedta at homoterapi skal forbys når saken behandles neste onsdag. Men siden dette ikke får flertall vil opposisjonen støtte de tre regjeringspartienes forslag om en utredning.

– Vi er skuffet over at Stortinget ikke kan ta et klart og tydelig standpunkt neste onsdag om at vi skal ha et forbud. Selv om medlemmer fra enkelte partier i komiteen sier det skal ende med et forbud, så vil ikke statsråden bekrefte det, og det gjør meg utrygg, sier Trettebergstuen til NTB.

KrF splittet

Konverteringsterapi, eller homoterapi, praktiseres i noen religiøse miljøer for å forsøke å få homofile til å bli heterofile.

KrFs stortingsgruppe er splittet i synet på en utredning. Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan mener et forbud kan true trosfriheten, et syn som partileder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deler. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold har sagt han er for en utredning.

Normaliserende inngrep fortsatt lov

Mens stortingsflertallet har samlet seg om denne saken, er det klart at en rekke andre forslag som er ment å styrke rettighetene til LHBTI-mennesker, vil bli nedstemt når Stortinget behandler saken neste onsdag.

Arbeiderpartiet foreslo å forby «normaliserende» kirurgiske inngrep på små barn som er født med både gutte- og jentetrekk. Men dette fikk ikke flertallets støtte. Helsevesenet kan utføre slike inngrep før barna er i stand til å gjøre seg opp en mening om egen identitet og gi samtykke.

MDGs forslag om å innføre et tredje kjønn får heller ikke flertall. Venstre stemmer mot dette, selv om partiet prinsipielt er for, opplyste familiepolitisk talsperson Grunde Almeland til Dagen i november.

NTB: Minst 53 døde av meslinger på Samoa – regjeringen stenger kontorer

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.12.2019 kl 11:54

Minst 53 personer, de fleste små barn, er døde av meslinger på Samoa i Stillehavet. Regjeringen ber nå alle offentlige ansatte bidra i massevaksinasjonen.

Så langt er 3.728 tilfeller av meslinger er registrert siden utbruddet startet, opplyser helsemyndighetene i landet mandag.

Stillehavsnasjonens regjering iverksetter nå flere tiltak for å hanskes med det omfattende utbruddet. Statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi sier regjeringen stenger virksomheten torsdag og fredag denne uken for at alle offentlige ansatte skal kunne hjelpe til med massevaksinasjonskampanjen i hele landet.

Barn under fire år
Malielegaoi sier kun elektrisitets- og vannforsyningsarbeidere vil være unntatt, og ber nasjonen stå samlet for å få kontroll over utbruddet.

– Med denne krisen og meslingepidemiens grusomme virkelighet, la oss reflektere over hvordan vi kan unngå gjentakelse i fremtiden, sier Malielegaoi i en uttalelse.

Antall døde har steget til 53 fra 20 for én uke siden. De fleste er barn under fire år, med unntak av fire personer. Siden lørdag har fem mennesker omkommet og det er registrert 198 nye sykdomstilfeller.

Få vaksinerte
Lav andel vaksinerte har ført til at Samoa har blitt svært hardt rammet at meslingutbruddet. Ifølge UNICEF er bare mellom 28 og 40 prosent av befolkningen vaksinert.

Øynasjonens myndigheter erklærte unntakstilstand i midten av november, og skoler og universiteter er stengt. Alle under 19 år forbys å samles offentlig, for å unngå spredning av den svært smittsomme sykdommen.

Det er satt i gang en offentlig vaksinasjonskampanje. Siden 20. november er over 58.000 personer fra seks måneder til 60 år blitt vaksinert, mer enn én tredel av befolkningen.

NTB: Bare 36,4 prosent av alle ekteskap inngås i Den norske kirke

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.11.2019 kl 13:21

For 20 år siden foregikk over halvparten av alle vielser i Den norske kirke. Nå er det bare vel en av tre som velger folkekirken når de skal inngå ekteskap.

Borgerlig vigsel ble for første gang den største vigselstypen i fjor. Tall Dagen har hentet fram, viser at det har vært en kraftig økning i religiøse vielser utenom Den norske kirke.

I 2018 ble det inngått 20.949 ekteskap blant bosatte i Norge. Det var 1.162 færre enn året før. Bare 7.630 par giftet seg i Den norske kirke, det er en andel på 36,4 prosent.

Samme år ble det foretatt 1.797 vielser i tros- og livssynssamfunn utenom Kirken, rundt 700 av disse var i regi av HEF. Borgerlige vielser var mest populært i fjor med 8.063.

– Vigsel er den kirkelige handlingen som står svakest. Begravelser, dåp og konfirmasjon står langt sterkere, ser Harald Hegstad, professor i teologi ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, kirke og samfunn (MF) til Dagen.

En annen faktor er økonomi. Å gifte seg i kirken er ofte dyrt.

– De som gifter seg i kirken vil gjerne ha hvit brudekjole, stort selskap og en pyntet og vakker vielse. Borgerlige vielser gjøres ofte enklere, sier professoren.

NTB: 20 døde etter meslingutbrudd på Samoa

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.11.2019 kl 11:04

20 personer har til nå dødd etter meslingutbruddet som har spredt seg over stillehavsnasjonen Samoa, de fleste av dem barn.

Det har så langt blitt påvist 1.644 tilfeller av meslinger, og det blir påvist hundrevis av nye tilfeller daglig, ifølge offisielle tall som ble lagt fram fredag. Blant de 20 som har mistet livet, er 19 av dem barn under fire år.

Det er elleve barn innlagt på sykehus i kritisk tilstand.

Myndighetene på Samoa har erklært unntakstilstand for å bekjempe epidemien, og de har blant annet stengt skoler, satt i gang vaksinasjonsprogram og lagt ned forbud mot at barn deltar i offentlige ansamlinger.

Myndighetene erklærte meslingepidemi i landet etter de første dødsfallene i oktober. Australia og New Zealand har sendt spesialister til landet, og UNICEF deler ut vaksiner.

NTB: Én av fire europeere har antisemittiske holdninger

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.11.2019 kl 10:54

Antisemittiske holdninger vokser fram i Øst-Europa, og én av fire europeere har slike fordommer, ifølge en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er gjennomført i 14 europeiske land av organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), som blant annet jobber mot antisemittisme og hatkriminalitet.

Ifølge undersøkelsen har 48 prosent av befolkningen i Polen og 46 prosent i Ukraina antisemittiske holdninger, noe som er en vekst på henholdsvis 11 og 14 prosentpoeng fra organisasjonens forrige måling i 2016.

Også i Ungarn var det en økning i andelen av befolkningen med jødefiendtlige holdninger, ifølge spørreundersøkelsen som ble publisert torsdag.

Stabilt i Vest-Europa
Undersøkelsen viser at omfanget av antisemittiske holdninger i de fleste vesteuropeiske landene enten er stabilt eller på vei ned.

I Storbritannia, Spania, Nederland, Italia, Tyskland og Østerrike har det vært en nedgang, i Frankrike og Sverige er det stabilt, mens det i Danmark og Belgia har vært en liten økning i omfanget av jødefiendtlige holdninger.

Sverige er landet hvor antisemittisme er minst utbredt, med bare 4 prosent.

– Snakker for mye om holocaust
I undersøkelsen er respondentene spurt om hvordan de stiller seg til ulike stereotypier.

At nærings- og forretningsliv er påvirket av jøder, er blant fordommene det spørres om. Stereotypien er utbredt i Øst-Europa og støttes av 72 prosent av ukrainerne og 71 prosent av ungarerne som har svart på ADLs spørsmål. 56 prosent av polakkene og halvparten av de russiske respondentene er enige i at jøder har for nye makt.

I Vest-Europa er troen på at jøder er mer lojale mot Israel enn sitt hjemland det vanligste antisemittiske synet. 62 prosent av de spurte i Spania og 32 prosent i Frankrike svarte at de er enige i denne påstanden.

I tillegg svarte nær halvparten av tyske og østerrikske respondenter at de synes jøder snakker for mye om hva som skjedde med dem under holocaust.

Ikke sammenheng med voldshendelser
Funnene i undersøkelsen har ikke sammenheng med tallet på antisemittiske voldshendelser i europeiske land. Det har sjelden vært slike hendelser i Ungarn og Polen, mens det var en økning i Tyskland i fjor på 10 prosent og tilsvarende i Storbritannia i første halvår 2019.

Spørreundersøkelsen fant også at muslimer i Belgia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Storbritannia har mer antisemittiske holdninger enn den øvrige befolkningen.

Samtidig viser resultatene at muslimer i Europa i større grad har vært i kontakt med jøder og har bedre tanker om Israel enn muslimer i Midtøsten og Nord-Afrika.

Human-Etisk Forbund: Hedvig er medlem nr 95 000

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.11.2019 kl 15:09

2019 er et rekordår for Human-Etisk Forbund: Så langt i år har over 7000 blitt medlemmer – som er det høyeste innmeldingsresultatet i løpet av et år – og sist helg passerte det totale medlemstallet 95 000. Hedvig Kjerstad (18) fra Ålesund ble medlem nummer 95 000.

– Jeg meldte meg inn i Human-Etisk Forbund fordi jeg konfirmerte meg humanistisk. Jeg liker det dere står for - det er mer riktig for meg enn å være medlem av kirken, sier hun til Human-Etisk Forbunds nettsider.

Generalsekretær Trond Enger er svært fornøyd med utviklingen.

– Jeg kunne ikke vært gladere for at vi fortsetter å vokse. Det er medlemmene våre som utgjør Human-Etisk Forbund, og som er selve hjertet i organisasjonen. Jo flere vi er, jo større muligheter har vi for å få gjennomslag for saker som fremmer menneskeverd, demokrati og livssynsåpenhet i samfunnet vårt. Jeg ønsker Hedvig og alle andre medlemmer hjertelig velkommen! Det er medlemmene våre som utgjør Human-Etisk Forbund, og som er selve hjertet i organisasjonen.

Den 20. mai i år ble det satt dagsrekord. Da fikk Human-Etisk Forbund 539 innmeldinger på én dag, men alle måneder siden mai har vært rekordmåneder. Siden nyttår har forbundet per 20. november fått 7101 innmeldinger. Det totale antallet medlemmer i Human-Etisk Forbund er nå oppe i 95 023.

Generalsekretær Trond Enger tror veldig mange flere enn dagens 95.000 medlemmer hører hjemme i Human-Etisk Forbund.

– Over halvparten av Norges befolkning har humanistisk livssyn uten gudstro. Vi kan bli veldig store hvis bare en liten andel av disse melder seg inn hos oss, sier han.

NTB: Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.11.2019 kl 12:39

Regjeringen har varslet Stortinget om at de igangsetter utredning av et forbud mot såkalt konverteringsterapi.

Nyheten kommer i en pressemelding fra Høyres stortingsgruppe fredag.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) skriver i et brev til Stortinget at hun vil igangsette «en utredning om hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orientering eller kjønnsidentitet forholder seg til nasjonal lovgivning og menneskerettigheter, herunder diskrimineringsvern og trosfrihet».

– Jeg og Høyres stortingsgruppe er svært glade for at vi nå utreder et forbud mot en praksis som skader og traumatiserer mennesker i en allerede vanskelig situasjon, sier Kristin Ørmen Johnsen, komitéleder for familie- og kulturkomiteen for Høyre på Stortinget.

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad har tidligere uttalt at han ikke ser behovet for en slik utredning.

NTB: Statsstøtten til Norges største moské frosset på grunn av konflikt

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.11.2019 kl 09:31

Statsstøtten til Norges største moské er midlertidig stanset. Ifølge Fylkesmannen er det to styrer som begge hevder å representere moskeen.

Tawfiiq Islamsk Senter er Norges største enkeltstående moské. Den er grunnlagt av norsksomaliere og har 7.837 medlemmer.

Etter det NRK forstår er bakgrunnen flere år med konflikter mellom ulike grupper i moskeen. Søndag rykket en patrulje fra politiet ut etter at naboer meldte fra om bråk.

Trossamfunn får vel 1.000 kroner årlig fra det offentlige per medlem. Støtten for 2019 på nesten 8 millioner kroner skulle vært utbetalt i juni, men betalingen er stanset.

– Utbetalingen er stilt i bero fordi vi ikke har klarhet i hvem det er som representerer denne moskeen. Det er en opplysning vi må ha for å vite at vi utbetaler støtte til dem som faktisk representerer trossamfunnet, sier seksjonssjef Hege Skaanes Nyhus hos Fylkesmannen i Oslo og Viken.

– Slik vi har forstått konflikten, er det nå to styrer som sier de begge representerer trossamfunnet, sier hun.

Seksjonssjefen sier de håper å konkludere i saken om noen uker.

NTB: Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2019 kl 15:48

– Det er ikke grunnlag for å frata Jehovas vitner statsstøtten fordi de ekskluderer medlemmer som stemmer ved valg, mener Fylkesmannen.

I september ba barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) Fylkesmannen i Oslo og Viken vurdere statsstøtten til Jehovas vitner, skriver Dagbladet , som var først med saken.

Bakgrunnen var uttalelser fra trossamfunnets talsmann Dag-Erik Kristoffersen til Vårt Land i sommer , der han gjorde det klart at vitner som stemmer ved politiske valg, vil bli ekskludert fra menigheten.

Mandag kom svaret fra Fylkesmannen :

«Fylkesmannen kan da ikke se at denne innskrenkingen av medlemmers grunnleggende rettigheter etter norsk lovgivning gir juridisk holdbart grunnlag for å trekke tilbake statsstøtten etter någjeldende lovgivning. Vi er etter dette kommet til at Jehovas vitner fortsatt bør behandles som statsstøtteberettiget».

Vel 12.000 medlemmer
Jehovas vitner fikk ifølge departementet 14,5 millioner kroner i offentlig støtte i 2018 for 12.566 medlemmer

Arbeiderpartiets Kari Henriksen er ikke fornøyd med Fylkesmannens konklusjon, som hun kaller «beklagelig». Hun viser til Arbeiderpartiets forslag om en samfunnskontrakt mellom staten og de ulike trossamfunnene i Norge.

– Denne avgjørelsen fra Fylkesmannen er et eksempel på en juridisk fortolkning som er enkel å lene seg på, men feil politikk. Det vil vi fortsette å jobbe mot, sier stortingsrepresentanten.

– Ingen kommentar
– Vi kan bekrefte at vi har mottatt avgjørelsen fra Fylkesmannen, og at vi har merket oss deres konklusjon. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver Jehovas vitner i en kommentar på epost til Vårt Land.

Det er Fylkesmannen som har ansvar for tilskudd til tros- og livssynssamfunn i Norge og ser til virksomheten er i tråd med lover og forskrifter. Fylkesmannen er også klageinstans for saker som gjelder kommunenes tilskudd til tros- og livssynssamfunn.

Human-Etisk Forbund ønsker gode barnetilbud uten inndeling på grunnlag av foreldres tro

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2019 kl 15:32

UTTALELSE fra Landstyremøte i Human-Etisk Forbund, 17.19.19

Human-Etisk Forbund ønsker gode tilbud til alle barn, der barna ikke blir delt inn på grunnlag av foreldrenes tro.

I Bergen har en kommunal skole latt en frikirke overta både skolefritidsordningen (SFO) og kulturskoletilbudet, uten at foreldrene ble informert om hvem som stod bak. Dette skjer selv om Stortinget har slått fast at trosopplæring ikke skal foregå i SFO.

I den senere tid har Aftenposten vist hvordan Det Islamske Kultursenter flere steder driver en omfattende form for SFO-koranskole der barn også overnatter i trossamfunnets lokaler. Vi er bekymret for oppvekstforholdene når barn tilbringer så mye tid uten kontakt med andre impulser fra storsamfunnet.

Islamsk Råd Norge har bedt regjeringen vurdere egne barnevernsinstitusjoner for muslimske barn. Human-Etisk Forbund er enig med Muslimsk Dialognettverk om at dette ikke er en ønsket utvikling. Samtidig ser vi at myndighetene vanskelig kan avvise muslimske barneverntilbud når de allerede har tillatt kristne organisasjoner å drive barnevernsinstitusjoner.

Human-Etisk Forbund advarer mot å overlate offentlige samfunnsoppgaver til religiøse organisasjoner. Det bør ikke overraske noen at misjonerende trossamfunn ønsker å nå ut til barn, men stat og kommune skal ikke bidra til dette.

Human-Etisk Forbund krever at:

  • Hensynet til barnas rett til kulturelt og livssynsmessig mangfold veier tyngre enn voksnes oppdragerrett.
  • Myndighetene undersøker forholdene ved SFO-tilbudet hos trossamfunnet Det Islamske Kultursenter.
  • Offentlige skoler ikke slipper til trosopplæring og trossamfunn i SFO-tida.
  • Religiøse aktører innen barnevern erstattes av livssynsnøytrale tilbud.

NTB: Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.11.2019 kl 13:38

Fem personer ble innbrakt i forbindelse med en anti-islamdemonstrasjon på torget i Kristiansand lørdag ettermiddag. Demonstrasjonen ble stanset av politiet.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) hadde på forhånd varslet at de ville brenne et eksemplar av Koranen. Politiet hadde ikke gitt tillatelse til dette, og derfor ble demonstrasjonen stanset da SIAN-leder Lars Thorsen tente på en bok.

– En slik markering er kontroversiell. Det er mye engasjement. Og derfor tillot vi ikke åpen ild, sier stabssjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt i en pressemelding.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde, sier stabssjef i Agder politidistrikt, sier Sjustøl.

Fem personer er innbrakt for å ha forstyrret ro og orden og for ikke å ha etterkommet politiets pålegg.

Motdemonstranter
En rekke motdemonstranter hadde møtt opp for å protestere mot koranbrenningen. Flere av disse ble lagt i bakken av politiet da det oppsto bråk.

Idet Koranen ble satt fyr på, stormet fire-fem motdemonstranter inn på det avsperrede området og gikk til fysisk angrep på Lars Thorsen, ifølge Fædrelandsvennen. Det var da politiet grep inn. Både Thorsen og flere motdemonstranter ble ført bort.

Ordføreren reagerer sterkt
Ordfører i byen, Harald Furre, sier kommunen tar sterkt avstand fra koranbrenningen.

– Kommunen jobber hardt for økt inkludering og likestilling. Denne handlingen bidrar definitivt ikke til det og er derfor ikke noe som hører hjemme i Kristiansand, sier Furre i en pressemelding.

Han er glad for at politiet raskt tok kontroll over situasjonen, og at byens muslimske ledere bidro til å roe ned gemyttene.

Blant SIAN-deltakerne var den kjente abortmotstanderen Ludvig Nessa, som sier til Vårt Land at han var invitert av SIANs frontfigur Arne Tumyr.

– I religionsfrihetens navn, forby islam, er mitt hovedbudskap, sa han ifølge Vårt Land.

NTB: Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.11.2019 kl 10:37

Nær halvparten av alle landets yrkesaktive teologer ikke som prester, selv om det er stor prestemangel i Den norske kirke.

1.434 norske teologer jobber som en eller annen form for prest, mens 922 teologer jobber som noe annet, skriver Vårt Land.

De vanligste yrkene er selvstendig næringsdrivende, lektor, grunnskolelærer og administrerende direktør, viser en oversikt fra 2014.

– Det forundrer meg at kirken har råd til å la være å gjøre seg bruk av alle de ordinerte prestene som er i Norge, sier foredragsholder og prest Per Anders Nordengen.

Han mener Den norske kirken ikke bruker ressursene sine godt nok.

Bispedømmer over hele landet har lenge slitt med å få søkere til ledige prestestillinger. Akkurat nå står omtrent 100 prestestillinger ledige i Den norske kirke. I løpet av de neste åtte årene vil rundt 400 av totalt 1.200 prester i Norge pensjonere seg og prestemangelen vil vokse seg større.