ANNONSE
Annonse

Taggere for Tjen Folket har også besøkt Humanismens hus i Oslo. Foto: Even Gran

Stalins siste disipler

Stalin har stadig disipler, og Mao har stadig læresvenner. I et av verdens frieste, mest egalitære og mest demokratiske land. I 2009.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2009 kl 11:13

Av de mer underlige arbeidsoppgaver jeg har hatt var min jobb som kokk på et av Rød Ungdoms bøllekurs for jenter.

Selv om det har gått noen år og jeg har blitt noe klokere trodde jeg at jeg kjente den radikale venstresiden fra innsiden. I løpet av de årene sist på nittitallet jeg selv var aktiv på den ytterste venstrekanten i norsk politikk møtte jeg ikke en eneste erklært maoist, og mange virket å være mer interessert i amerikanske TV-serier enn i «Det kommunistiske manifest». Det er ikke så pussig. Den marxistiske klassikeren er grotesk kjedelig lesestoff. Mange amerikanske TV-serier er gode.

De fleste snakket varmt om «sosialistisk folkestyre». Teoriene bak hadde store hull, og det demokratiske sinnelaget langt fra alltid like solid. Men lenge var jeg likevel overbevist om at både Stalin og Mao virkelig var døde i norsk politikk. Jeg tok feil. Stalin har stadig disipler, og Mao har stadig læresvenner. I et av verdens frieste, mest egalitære og mest demokratiske land. I 2009.

Rødt har jobbet hardt for å profilere seg som et nytt parti. I realiteten vokste partiet frem fra en ny allianse mellom de allerede allierte partiene AKP og RV. Riktignok har også trotskistene i Internasjonale Sosialister sluttet seg til «fremtidens sosialistiske parti», et politisk jordskjelv i seg selv, men det meste er ved det gamle. Dette bidro også til at partiets bergenske lokallag revnet ifjor. Blant dem som meldte seg ut var Stine Akre, partiets gruppeleder i bystyret. Hun nevnte forgubbingen i partiet som en av grunnene, men kom også inn på noe annet: - Et av problemene er at ledelsen ikke tar et oppgjør med dogmatiske strømninger, sa hun til Klassekampen. - De lar de skure og gå, og synes at det er greit at man maler Stalin på veggen.

Stalin på veggen? Referansen kunne kanskje ha dreid seg om at det fremdeles er mange i Rødt som for noen tiår siden sluttet seg til Maos dom over Stalin: «70% bra, 30% dårlig». Den kunne ha dreid seg om de hullete teoriene, eller om at veggene i partiet Rødt stadig er smurt inn med tykke lag av blodrød dogmatisme. Men den handlet om langt ferskere maling. Gruppen TFTF (Taggere for Tjen Folket) hadde malt portretter av blant annet Stalin på vegger i Bergen. Det er ikke usannsynlig at du har sett lignende veggmalerier i andre norske byer. Tjen Folket-taggerne er svært aktive.

For de fleste er dette en fillesak, vandalisme, hærverk. Men for Rødt er det et stort problem. Flere i det «nye» Rødt hadde nemlig - og noen har trolig fremdeles - dobbeltmedlemskap i den hemmelighetsfulle organisasjonen Tjen Folket, en erklært maoistisk gruppe som stadig betrakter både Stalin og Mao som store teoretikere. Partiledelsen tok klar avstand fra Tjen Folket, men ville ikke bruke ressurser på en ekslusjonsprosess. Til en viss grad er det da også gamle kjente det er snakk om. Rød Ungdom tok kraftigere lut i bruk, og ungdomspartiets leder Mari Eifring fikk utnavnet Mari Blodøks i ungdomsorganisasjonens radikalkommunistiske fløy. Siden har disse unge radikalerne strømmet over til Tjen Folkets ungdomsorganisasjon RKU - Revolusjonær Kommunistisk Ungdom.

Det kan være nyttig med et lite innblikk i den revolusjonære, kommunistiske ungdommens verden. Der i gården mener man at ledelsen i RU består av «sosialdemokrater, karrierejegere og andre fæle folk». Til liks med moderorganisasjonen er RKU erklært maoistisk. De går inn for væpnet revolusjon. På Stalins fødselsdag publiserte de en ren hyllest til «kamerat Stalin», hans kamp mot «revisjonismen» og «hans bidrag til marxismen-leninismen». Lederen av et av de tyvende hundreårs verste diktaturer forstod, ifølge RKU, at proletariatets diktatur er nødvendig.

De skal ha for å være ærlige. Det er ikke mange uttalte diktaturtilhengere igjen i Norge.

Men RKU-erne er ikke alene. En del tidligere RV-ere valgte andre veier enn Rødt. Noen endte opp i gruppen KPml, som til liks med Tjen Folket sverger til «marxismen-leninismen»; som først og fremst betraktes som en vitenskap. KPml kritiserer imidlertid Tjen Folket for å levere et «vulgarisert forsvar av Stalin» og for å ha «inkonsekvente og uvitenskapelig standpunkter». Men det er ikke fordi de er stalinister Tjen Folket kritiseres, men fordi de er dårlige stalinister. En het debatt har rast i et lite, mørkerødt hjørne av bloggosfæren.

Blant dem som deltar i KPml er ML-gruppa Revolusjon, som tidligere var en aktiv fraksjon innad i RV. Gruppen gir ut tidsskriftet Revolusjon, som marxistleninisten Sylfest Haug treffende omtaler som «et fristed for marxist-leninister som ikke har brutt med den store arven etter Stalin». Den samme Haug synes konflikten mellom TF og KPml er trist. I «Friheten», avisen til Norges Kommunistiske Parti (NKP), oppfordret han i et innlegg til samarbeid i den marxistisk-leninistiske leiren. Men «når enkelte i Tjen Folket påpeker feil hos Stalin» steiler Haug. «Selvfølgelig var Stalin ikke feilfri, men det var heller ikke Mao Zedong, eller Enver Hoxha».

Haug ville være en ypperlig kandidat til prisen for årets understatement. Tjen Folket svarte raskt ved å understreke at de slett ikke mener at Stalin gjorde store og prinsipielle feil, og RKU svarte ved å si at de mer enn gjerne ser et samarbeid til venstre for Rødt, men «ikke uten Mao». - Vi kommer aldri til å gå med på at Stalin er en større teoretiker enn Mao.

Det er som en scene hentet rett ut fra filmen «Life of Brian», der «Judean People's Front» og «People's Front of Judea» foraktet hverandre dypt og inderlig, og stort sett hadde alt annet til felles. Og det kan forsåvidt være like greit at disse gruppene plager hverandre istedenfor å plage resten av oss, selv om jeg ikke tror sjansen for et «stort og slagkraftig parti til venstre for Rødt» ville være særlig mye større selv om stalinister i ulike varianter klarte å snakke sammen. Stalin er ikke så veldig pop.

Da er det verre at noen i Tjen Folket også har skjønt at veien til innflytelse går andre veier. I 2006 kunne Dagens Næringsliv avsløre at Tjen Folket-miljøet har en solid maktbase innad i SOS Rasisme. Didrik Søderlind var nylig inne på det samme i en kommentar her på Fritanke.no:

    I Norge har den maoistiske og stalinistiske gruppa Tjen Folket, som best kan beskrives som en tidskapsel fra AKP (m-l)s verste perioder, sett seg ut selveste SOS Rasisme som maktbase. (...) Udemokratiske holdninger preger SOS Rasismes program.

Slik har den norske debatten om innvandring og integrering har blitt en lekeplass for ekstremister. Og ikke bare for høyresidens ekstremister.

Det er noe dypt ironisk og ufattelig trist over at en organisasjon som kjemper den viktige kampen mot rasisme påvirkes av en bevegelse som fremdeles sverger til Stalin som en stor teoretiker. Om ikke annet viser det at motstand mot en type anti-moderne totalitarisme ikke gir deg vaksine mot andre typer anti-moderne totalitarisme. Og det kan være en nyttig lærepenge for flere av oss.

Øyvind Strømmen bor på Vestlandet og er skribent og selvstendig næringsdrivende. Ifølge ham selv har han brukt altfor mye tid på å lese bøker om religion og politikk.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Kommentar Vis flere

Den største endringen i livssyns-Norge

Den største endringen i livssyns-Norge

KOMMENTAR: Norge har fått en liten andel muslimer, men det er ikke den mest dramatiske endringen når det gjelder tro og livssyn i Norge.

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

KOMMENTAR: – At folk byter ut samfunnskritikk eller systemkritikk med konspirasjonsteoriar er eit sjukdomstrekk, skriv Øyvind Strømmen.

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

DEBATT: Vi står overfor en utfordring når foreldre og de som skal ivareta oppdragerrollen ikke har sammenfallende interesser med samfunnet, konstaterer Mahmoud Farahmand.

Det er vinklingen, stupid!

Det er vinklingen, stupid!

KRONIKK: Fortell meg hvilke medier du leser, så skal jeg fortelle deg hvem du er.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.