Republikansk konspiranoia

- Amerikansk høyreside nå gir seg hen til den samme selvdestruktive paranoiaen som herjet deler av amerikansk venstreside i Bush-årene, skriver Øyvind Strømmen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2009 kl 11:30

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Glenn Beck sprer mørkeblå konspirasjonsteorier på Fow News, forteller Øyvind Strømmen.

Faktaboks

Med den - i amerikansk forstand - venstreorienterte Obama på plass, er det ikke særlig overraskende at både sosialisme og stalinisme hentes frem fra skjellsordkabinettet.

De som i årevis har abonnert på et verdensbilde der det meste kan spores tilbake til en skummel global konspirasjon, lar seg ikke overbevise av Obamas valgseier, selv om den ifølge mange ikke skulle kunne skje.

Amerikanske Fox News har lenge vært en omstridt fjernsynskanal. Til tross for slagordet "fair and balanced" - rettferdig og balansert - har kanalen vært alt annet enn rettferdig og balansert i sin dekning av amerikansk politikk. Kanalens profil har vært markert høyreorientert og markert Bush-vennlig, også etter amerikansk målestokk. Så har da Fox News fått mye pepper, blant annet i dokumentaren "Outfoxed", tidligere vist på NRK.

Den siste tiden har imidlertid kanalen tatt en dreining som er mildt sagt oppsiktsvekkende, og som får flere profilerte amerikanske konservative til å reagere. En av dem er David Frum, en av Bush' tidligere taleskribenter - og også mannen som har fått (den høyst tvilsomme) æren for begrepet "Ondskapens akse". I en artikkel publisert i midten av mars innledet Frum med ordene: "Hva i helvete er det som foregår hos Fox News?".

Bakgrunnen for Frums utspill var at programverten Glenn Beck har begynt å selge klassiske amerikanske konspirasjonsteorier. En ting er at han hevder at USA under Obama er "et land på vei mot sosialisme, mot totalitært styre, det går lenger enn dine villeste drømmer", men det Frum reagerer spesielt på er at gjester på et Beck-show fikk utdelt kopier av en bok av Cleon Skousen.

Skousen er - stadig ifølge Frum - "en av de legendariske eksentrikerne i den konservative verdenen, en John Bircher, en stor produsent av fantastiske teorier om hemmelige konspirasjoner mellom kapitalister og kommunister som går ut på å innføre en verdensregjering kontrollert av David Rockefeller".

Inntil sin død i 2006 var Skousen kort fortalt en av ideologiutviklerne i den marginale delen av amerikansk høyreside som mener at en ny verdensorden er på vei, "New World Order", en slags verdensomspennende fascisme satt i scene av FN og av lugubre bankfolk. Også denne yndlingsfrasen for konspirasjonsteoretikere, "New World Order", har Beck tatt i bruk den siste tiden. Utover det har han kommet med uttalelser som: "Regjeringen er en heroinlanger som bruker fascisme med smilefjes til å dyrke frem 'the nanny state' (barnepasserstaten, min. anm)", og han har brukt sendetid på å diskutere det ene spinnville fremtidsscenariet etter det andre.

Det er nesten så man kan høre de svarte helikoptrene.

Det kan innvendes at Becks program ikke er blant de mest alvorstunge Fox News sender. Hadde han vært alene om å ta konspirasjonsteorier til det republikanske mainstream-publikummet, hadde det kanskje ikke vært særlig grunn til å stille Frums spørsmål: Hva i helvete er det som foregår?

Men Beck er ikke alene. En av kanalens kjente analytikere, den tidligere dommeren Andrew Napolitano, inviterte i en utgave av webprogrammet "Freedom Watch" blant annet den notoriske konspirasjonsteoretikeren Alex Jones. Jones er mannen bak nettstedet infowars.com der vi kan lese om de "kriminelle overherrene" David Rockefeller, Zbigniew Brzezinski, Bill og Hillary Clinton, Alan Greenspan, John McCain og "mange flere" som skjuler "sannheten" om 11. september 2001: nemlig at amerikanske myndigheter og en global konspirasjon stod bak terrorangrepene. Napolitano introduserte Alex Jones som "the one, the only, the great Alex Jones". Mot slutten av programmet takket Jones Fox for å slippe han til: "Dere er i ferd med å bli radikale der borte, når dere slipper meg til".

Alex Jones fikk også god tid til å levere sitt evige hovedbudskap: en ny verdensorden er her, drevet frem av bankinteresser. En verdensregjering skal etableres og styres av de samme bankinteressene, og det hele skal finansieres med skattepenger, blant annet nye skatter drevet frem gjennom av "den falske globale oppvarmingen".

Jones fikk også sjansen til å reklamere for DVD-en "The Obama Deception". Filmen nevner såvidt såkalte falsk flagg-operasjoner, en referanse til påstandene om at blant annet terrorangrepene 11. september ble utført av amerikanske myndigheter, men fokuserer i hovedsak på at Obama er kontrollert av de samme allmektige bankinteressene, og bare er "et svart ansikt på den nye verdensordenen", "et facelift for fascismen".

Blant de andre gjestene i Napolitanos webprogram var Ron Paul - som jeg har skrevet om tidligere på fritanke.no - og Lew Rockwell. Den kjente konservative bloggeren Charles Johnson på littlegreenfootballs.com kommenterte tørt: "Wow. Rasister, 9/11 truthere og konspirasjonsteoretikere, alle sammen brakt deg av Fox News".

Så, hva er det som foregår? Det kunne være fristende å konkludere som blant annet nevnte Charles Johnson gjør, nemlig med at en økende del av amerikansk høyreside nå gir seg hen til den samme selvdestruktive paranoiaen som herjet deler av amerikansk venstreside i Bush-årene.

I Bush-årene slengte en del venstreaktivister rundt seg med ordet "fascisme", og grunngav dette med de mest uspiselige sidene av Bush' politikk, som om enhver uspiselig politikk automatisk er fascisme. Med den - i amerikansk forstand - venstreorienterte Obama på plass, er det ikke særlig overraskende at både sosialisme og stalinisme hentes frem fra skjellsordkabinettet. Napolitano har for eksempel omtalt Obama-regjeringens politikk som "Josef Stalin uten blodsutgytelsene".

Men republikansk panikk kan vanskelig forklare hvorfor Alex Jones og "Obama Deception" også omtales med varme i utkanter av den norske bloggosfæren. Her er et annet element inne i bildet: de som i årevis har abonnert på et verdensbilde der det meste kan spores tilbake til en skummel global konspirasjon, lar seg ikke overbevise av Obamas valgseier, selv om den ifølge mange ikke skulle kunne skje.

Siden Obama vant valget må han være en del av den skumle konspirasjonen han også. Konspirasjonsteoretikere på høyre- og venstresiden har ingen problemer med å omfavne hverandre i sitt felles hat mot den mystifiserte "globalismen". Regn med at en del norske konspirasjonsfans også kommer til å kose seg med det forhenværende hatobjektet Fox News fremover. Det henger istapper fra taket i Helvete.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Kommentar

– Jeg opplever Den norske kirke som usolidarisk

KOMMENTAR: Saklig begrunnet forskjellsbehandling handler om å løfte en svakere stilt part – ikke om å styrke den som allerede er sterkest, skriver Bente Sandvig.

Stiftet en sekulær religion som tilba Menneskeheten

NY SERIE OM HUMANISMENS TENKERE: Auguste Comte var ateist og så teologi som lite annet enn dårlig vitenskap. Han ønsket en ny, positivistisk religion – med eget presteskap og kirkebygg – som tilba Menneskeheten.

Stå opp for Sumaya på 8. mars!

Vi som er del av en humanistisk religionskritisk bevegelse bør føle oss forpliktet til å stå opp for kvinner som Sumaya Jirde Alis rett til å ytre seg uten å bli møtt av hets og trusler.

 
Den farlige flokken

LANGLESING/KOMMENTAR: I en tid der demokratiet demonteres og populismen blomstrer, er flokken en farlig metafor å la seg forblinde av, skriver Bård Larsen i første utgave av sin spalte «Bekymringsmeldinger».

– En kraftfull demonstrasjon av historiefagets relevans for forståelsen av vår samtid

BOKANMELDELSE: Terje Tvedt har skrevet en bok som fortjener oppmerksomheten den har fått, fastslår historieprofessor Paul Knutsen i sin grundige omtale.

Ble møtt med råtne tomater i Norge - var en samlende skikkelse i USA

KOMMENTAR: Nylig avdøde Billy Graham var en randskikkelse i norsk kristenliv. For amerikanerne var han samlende. Det sier noe om kulturforskjellene mellom norsk og amerikansk kristenliv.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse