Paven undergraver HIV/AIDS-arbeidet

Min erfaring som humanist og HIV/AIDS-aktivist har lært meg at religiøs tilhørighet spiller ingen rolle for om ungdom er seksuelt aktive eller ikke.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2009 kl 11:08

"Du kan ikke løse (HIV/AIDS-problemet) med distribusjon av kondomer. Tvert imot, det vil øke problemet."
Pave Benedikt XVI, Dakar 2009

En flause er like vanskelig å trekke tilbake som det er å reparere et knust egg. Jeg er rimelig sikker på at Vatikanstaten, med sin fiktive statsstatus i FN, hadde sett at deres leder ikke hadde plumpet ut i et så kontroversielt terreng på sin første reise i Afrika. Men dessverre, dåden er alt begått. I likhet med sin forgjenger Johannes Paul II, har den nåværende paven tabbet seg ut, og gjennom denne enkelthandlingen har han - bevisst og ubevisst - satt livene til de omkring 22 millioner mennesker i sub-Sahara Afrika (UNAIDS) som lever med HIV, i fare.

Spørsmålet som opplyste afrikanere stiller seg er dette: av alle problemer som for tiden rammer en gjennomsnittlig afrikaner, hvorfor måtte denne hellige mannen velge å adressere kondomer? Hvorfor bryr denne "hellige mann" seg med kondomer i blant alle de andre HIV/AIDS-relaterte afrikanske bekymringsfulle saker? Og hvorfor må han bidra til å undergrave HIV/AIDS-politikken, på samme måte som de mange USA-støttede bistandsorganisasjonene har gjort de siste seks årene?

Mange av oss som har bejublet avgangen til tidligere president George W. Bush jr, den fanatiske baptisten som promoterte AAA (Absolutt Avholdenhet Alene), følte oss satt tilbake av pavens uinformerte, nei, skjødesløse påstand. For vi hadde allerede håpet at seieren til president Obama, som er pro-valg, skulle markere en ny begynnelse for pro-valg HIV/AIDS-aktivister som meg selv. Derfor var utsagnet ingenting annet perfeksjonert plage.

Mine bekymringer er to: velferden til HIV-positive afrikanere og framtiden til unge afrikanere som blir foret med slikt religiøst vrøvl. En annen oppriktig bekymring i tillegg er skjebnen til de mange som trenger tilgang til kondomer. FNs befolkningsfond (UNFPA) har allerede i sin siste rapport estimert at dagens forsyning av kondomer i lav- og middelinntektsland - hvor mange er afrikanske - er langt lavere enn det antallet som trengs for å beskytte folk fra å bli smittet av HIV.

Tidene forandrer seg. Det er bekymringsfullt å se hvordan Benedikt XVI og hans like motsetter seg slik nødvendig endring. I motsetning til den gang den drakoniske katolske politikken ble fastlagt, er kondomer i dag ikke lenger demoniske gjenstander brukt av ugifte og utro menn. I dag er det snarere brukt av de positive, de som lever positivt med HIV-viruset. De trenger det for å redusere spredningen av sykdommen og mestre livet med viruset. Slike misledende utsagn som pavens har hindret at etisk kondom distribusjon og bruk blir fremmet, og på den måten satt ikke bare de positives liv i fare, men også livene til de som lever med dem.

Uansett hva man kaller det eller hvordan man ser på det, faktum er at mange unge er seksuelt aktive, både heteroseksuelt og homoseksuelt. Min erfaring i løpet av de siste fem årene som humanist og HIV/AIDS-aktivist har lært meg at religiøs tilhørighet har ingenting med hvorvidt man er seksuelt aktiv å gjøre. Faktisk møtte jeg som UNICEF-sertifisert ungdomsrådgiver mange religiøse ungdommer som betrodde meg at de hadde hatt ubeskyttet sex. Demoniseringen av kondomer vil gjøre den gruppen ungdommer mer betenksomme i forhold til kondomer. Av dette kan det også sluttes at mulighetene som er åpne for ungdom vil bli begrensete når fokuset ligger på utelukkende avholdenhet eller troskap (når man er gift), fordømmelse av kondombruk som demonisk og de som ikke er i stand til å "stå i mot sexpress" som svake. Dette er uakseptabelt.

Det internasjonale samfunn, særlig de europeiske bistandsorganisasjonene, har ikke skuffet oss med sin fordømmelse av det pinlige utsagnet (dessverre har ikke den internasjonale humanistunionen IHEU gitt formelt uttrykk for sitt syn, til tross for sin holdning til paven). Vatikanets forsøk på å modifisere og klargjøre pavens blunder - en innrømmelse av pavelig mistak - vitner på sin side om at de er bevisst standpunktet til de mange som har førstehånds kjennskap gjennom sitt arbeid med de som trenger oppriktig rådgivning, ungdommen og de positive. Blundere som denne trenger rask reaksjon, og derfor må humanister være oppmerksomme og på vakt, slik at de blindt religiøse ikke drukner oss i sitt hav av ignoranse.

Yemi Ademowo Johnson

Yemi Ademowo Johnson er filosof og antropolog, tidligere generalsekretær i IHEYO (Den internasjonale humanistorganisasjonen for ungdom) og nasjonal koordinator for Young Humanistas Network, Nigeria. Han er redaktør for IHEYO-magasinet YouthSpeak.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }
Del på Facebook

Siste nytt i Kommentar Vis flere

Trumps nulltoleranse og barna som forsvant

Trumps nulltoleranse og barna som forsvant

BAKGRUNN/KOMMENTAR: Over 2000 barn er skilt fra foreldrene på USAs grense mot Mexico de siste månedene. Men hvorfor? Hvor er de? Og hva vil skje med dem?

Har dyr moral?

Har dyr moral?

Har dyr moral – eller bare noe som ligner? Erik Tunstad ser nærmere på moralens evolusjon.

Det evige jødehat

Det evige jødehat

LANGLESNING/KOMMENTAR: Bård Larsen om antisemittismen som ikke ville dø

Den største endringen i livssyns-Norge

Den største endringen i livssyns-Norge

KOMMENTAR: Norge har fått en liten andel muslimer, men det er ikke den mest dramatiske endringen når det gjelder tro og livssyn i Norge.

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

KOMMENTAR: – At folk byter ut samfunnskritikk eller systemkritikk med konspirasjonsteoriar er eit sjukdomstrekk, skriv Øyvind Strømmen.

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

DEBATT: Vi står overfor en utfordring når foreldre og de som skal ivareta oppdragerrollen ikke har sammenfallende interesser med samfunnet, konstaterer Mahmoud Farahmand.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon