ANNONSE
Annonse

Monsens metode

Det er ikke Nina Karin Monsens meninger som er problemet, det er måten hun argumenterer på, skriver Arnfinn Pettersen.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2009 kl 13:27

16. april tikket følgende melding inn:

Fritt Ords Pris for 2009 tildeles Nina Karin Monsen for hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt.

Min første reaksjon var et latteranfall. Tanken på å tildele Nina Karin Monsen en pris for å fremme det frie ord, fremstod umiddelbart som latterlig. Og tåpelig.

Jeg fikk beskjeden via Twitter og i løpet av noen få minutter ble det klart at jeg ikke var den eneste som var forundret. Men det ble også klart at det er to høyst ulike begrunnelser blant de som kritiserer pristildelingen. Og kun én av dem er i mine øyne legitim.

Den ene begrunnelsen er at Monsens meninger er av en art som diskvalifiserer henne fra prisen. "De kunne like godt gitt prisen til Vigrid," som tilstrekkelig mange hevdet til at argumentet var utslitt på noen dager. Jeg er svært uenig.

Monsens meninger er dypt verdikonservative. Hun er sterk motstander av den nye ekteskapsloven, som gir homofile og lesbiske rett til å inngå ekteskap. Og hun er sterk motstander av endringene i bioteknologiloven, som gir alle gifte og samboende kvinner rett til kunstig befrukting.

Dette er mindretallssynspunkter i norsk offentlighet i dag, men det er helt legitime meninger. Det er noe ganske annet enn Vigrids absurde, nasjonalmystiske rasisme.

Monsen har vært modig som har stått opp for disse standpunktene. For skal jeg være ærlig synes jeg homobevegelsens (for all del helt legitime) kamp for egne rettigheter, til tider har vært ført på en svært ufin måte. Anklagene om homofobi og menneskeforakt har sittet svært løst. Jeg har hørt både Monsen og Øyvind Benestad bli skjelt ut i ordelag som rett nok vitner om opprørthet og engasjement, men som ikke har noe i det offentlige ordskiftet å gjøre.

Monsen fortjener ros for å ha tatt kostnadene ved å stå opp for et upopulært standpunkt. Det er ikke det som er problemet. Hadde Fritt ord gitt prisen til Øyvind Benestad, Norges mest profilerte motsander av den nye ekteskapsloven, ville jeg ikke hatt noen innsigelser.

Mitt problem med Monsen er at henne deltagelse i den offentlige debatten er av en art som minner mye om de mest urimelige av hennes kritikere. Det er ikke hennes meninger som er problemet, det er måten hun argumenterer på.

Ifølge Fritt ord selv, er prisen "... en påskjønnelse til personer eller institusjoner for virke som i forhold til institusjonens formål anses som særlig verdifullt". Dette formålet er formulert slik: "Institusjonen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord."

Det er mulig jeg leser formålet vrangvillig, men for at det skal være oppfylt bør kandidaten være noe mer enn en person med sterke, upopulære meninger. "Å stimulere den levende debatt" bør være noe mer enn å hisse på seg en masse mennesker. Hvis ikke kunne like godt Tore Tvedt fått prisen.

En god kandidat til Fritt ords pris burde i tillegg være en som respekterer de grunnleggende reglene for at et ordskifte skal fungere. Man bør diskutere sak, ikke person. Man bør møte argumenter med argumenter, ikke med personangrep og utskjellinger. Man bør utvise respekt for sine motdebattanter, selv når man er dypt uenig med deres meninger. Man bør praktisere normal folkeskikk, som er en betingelse for at vi skal kunne omgås hverandre på en sivilisert måte.

Kort sagt bør man ikke argumentere som Nina Karin Monsen. Noen utvalgte eksempler illustrerer hva jeg mener:

- Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis med bioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap.
(Fra en NTB-sak gjengitt på ABC Nyheter.)

Trakasseringen er allerede synlig. Regjeringens fortropper ved alle motdemonstrasjoner, LLHs aktivister, har en vulgær og aggressiv uttrykksform. De håner og sjikanerer kristne i alle aldre, bruker obskøne underlivsbevegelser, fingeruttrykk og gutturale skrik som kommer de rett fra Dovregubbens hall. Det virker som om de demonstrerer for pornoindustrien og prostitusjonens utbredelse. Demoner tiltrekker seg såkalte casuals.
(Fra en kronikk i Aftenposten.)

Problemet med Monsen er ikke de saker hun kjemper for. Det er heller ikke at hun tilhører den etter hvert marginaliserte norske verdikonservative høyresiden. (Sigurd Skirbekk ville i mine øyne vært en annen utmerket kandidat til Fritt ords pris.) De som mener at Monsen ikke kunne få prisen fordi hennes meninger er for ekstreme, har misforstått både det frie ord og hva ekstremisme er.

I blogosfæren operer man med begrepet "hitling", å sammenligne sine meningsmotstandere med Hitler og deres meninger med nazismen. Det er den raskeste veien til å miste enhver anseelse i debatter. Ganske enkelt fordi alle kjenner det igjen som et vulgært forsøk på å legge en debatt død gjennom å demonisere sine motstandere.

Det er en strategi Nina Karin Monsen tyr til både titt og ofte. Som her:

I kulissene bak vår rød-grønne regjering hører jeg en rå latter fra jungelen. For seksti - sytti år siden levde en patriarkalsk tyrann med et tradisjonelt kvinnesyn. Han ville konstruere den ariske rase på nytt, alle skulle ha blå øyne, hvit hud, lyst hår, en vakker kropp og korrekt hodeform, samt høy intelligens. Rasehygiene var allment tankegods i hele Europa. Nå kan det se ut som om den siden som vi trodde tapte krigen, allikevel vant. Det tok bare litt lenger tid og skjer på en litt annen måte enn de ønsket det.
(Fra nettstedet Bevarekteskapet.no)

Problemet med Nina Karin Monsen er at hun gjennom sine stadige demoniseringer av sine meningsmotstandere undergraver det frie ord. Og det er ikke noe forsvar at mange av disse meningsmotstanderne også tyr til ufine grep.

At man oppfører seg ufyselig når man blir ufyselig behandlet av andre er muligens forståelig, men det er ikke prisverdig - hverken i direkte eller overført betydning.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Kommentar Vis flere

Den største endringen i livssyns-Norge

Den største endringen i livssyns-Norge

KOMMENTAR: Norge har fått en liten andel muslimer, men det er ikke den mest dramatiske endringen når det gjelder tro og livssyn i Norge.

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

Konspirasjonsteoriar hemmar samfunnskritikk

KOMMENTAR: – At folk byter ut samfunnskritikk eller systemkritikk med konspirasjonsteoriar er eit sjukdomstrekk, skriv Øyvind Strømmen.

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

Av og til bør vi forby det vi ikke liker

DEBATT: Vi står overfor en utfordring når foreldre og de som skal ivareta oppdragerrollen ikke har sammenfallende interesser med samfunnet, konstaterer Mahmoud Farahmand.

Det er vinklingen, stupid!

Det er vinklingen, stupid!

KRONIKK: Fortell meg hvilke medier du leser, så skal jeg fortelle deg hvem du er.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.